Innovators for Children: Kinderpedia

Kinderpedia este un instrument inteligent care ajută educatorii, profesorii și directorii de grădinițe și școli să salveze între 6 și 9 ore pe săptămână, menținând părinții conectați și implicați. Întreaga activitate este centralizată și coordonată cu ajutorul unei singure soluții, astfel încât reduce timpul administrativ al profesorilor și educatorilor cu peste 40% și îmbunătățește semnificativ implicarea părinților.

Am stat de vorbă cu Evelina Necula, CMO și Co-Fondator Kinderpedia, să aflăm care este povestea din spatele business-ului.

Cum a apărut Kinderpedia și de ce

În 2013-2014 lucram deja cu Daniel de câțiva ani în cadrul OneTouch Advertising și  dezvoltasem împreună numeroase proiecte frumoase în domeniul software, web cât și branding și comunicare. Piața serviciilor pe acest segment devenise din ce în ce mai competitivă și presiunea mare asupra prețurilor și a termenelor de livrare ne-a determinat să facem un pas înapoi și să cântărim riguros proiectele în care alegem să ne implicăm, sltfel încât să avem resurse pentru a dezvoltă un produs propriu. Am rămas furnizori de cursă lungă pentru câteva nume internaționale din imobiliare și ospitalitate, însă am alocat timp și resurse pentru visul nostru. 

După o perioadă de brainstorming și câteva încercări, am  decis să dezvoltăm o soluție digitală pentru grădinițe, care să conecteze părinții și educatorii. Am aflat cât de mult se străduiau educatorii ca să transmită informații către părinți despre activitatea copiilor de la grădiniță și cât de slab era răspunsul și angajamentul pe care îl obțineau. Pe de altă parte, părinții cu care discutam își exprimau îngrijorarea cu privire la cât de puține informații primesc de la grădinițe și despre cât de greu le era să țină pasul cu dezvoltarea copiilor lor. Așa am înțeles că se aflau, de fapt, într-o situație paradoxală, deoarece ambele părți au aveau voința și motivația de a colabora, dar nu aveau un instrument adecvat pentru a face acest lucru. Așa s-a născut Kinderpedia

Am dezvoltat versiunea beta în 2014-2015, cu un grant european. În perioada aceasta s-a alăturat proiectului Vali, CTO-ul nostru. În 2016-2017 am lansat aplicația pentru părinți și am debutat un proiect pilot cu 50 de grădinițe care au beneficiat gratuit de platformă și ne-au ajutat, în acest interval, să îi adaptăm și să îi completăm funcționalitățile astfel încât să le acopere toate nevoile. Așa am aflat că grădinițele aveau nevoie de mult mai mult decât de un instrument de comunicare, le trebuia o soluție completă de management a activității de zi cu zi. Tot în perioada aceasta s-au alăturat echipei și Silviu, Vasile, Andra, Teo, programatori de mobile, designeri UX și suport tehnic.  

În 2018, Kindepedia era disponibilă deja în versiune mobile pentru Android și iOS, atât pentru părinți, cât și pentru educatori și manageri. Platforma cuprindea deja numeroase instrumente de monitorizare și raportare și îi fusese adăugat un modul customizat de facturare, multi-currency. În martie 2018 am înființat Kinderpedia SRL și în august 2018 am primit prima investiție privată, de 210,000 euro, de la un grup de angel-investors din Elveția. Cu sprijinul lor, am crescut de 4 ori numărul utilizatorilor din platformă, am derulat cercetări de piață în rândul educatorilor și managerilor de grădinițe, am organizat evenimente și, desigur, am continuat dezvoltarea. Anul acesta am reușit să finalizăm funcționalități care adaptează platforma la piața europeană, dar și module specifice activității școlare, pe care le lansăm chiar în toamna aceasta.

Nu în ultimul rând, în iunie 2019, ne-am alăturat acceleratorului Innovators for Children, în cadrul căruia încercăm să maximizam impactul social al platformei, în România. O să anunțăm la început de septembrie un proiect ambițios care va aduce Kinderpedia mai aproape de comunitățile locale.   

Un moment de mândrie din parcursul start up-ului

Au fost multe momente de mare satisfacție – când ni s-a aprobat proiectul și am primit finanțare europeană, când am lansat versiunea beta, când am contractat primii clienți plătitori, când am atras prima investiție privată și lista ar putea continua, din fericire. Dar, privind înapoi, suntem mândri când ne gândim la numeroasele ocazii în care am fost refuzați, în care utilitatea a ceea ce facem a fost pusă la îndoială, când ni s-a spus că e prea sofisticat, prea îndrăzneț, prea devreme… și nu am renunțat. Cred că faptul că am ajuns astăzi să fim prezenți în principalele orașe din România, să fim alături de nume importante din educația preșcolară și nu numai se datorează stăruinței din acele momente, mai mult decât reușitelor. 

Și dacă tot vorbim de mândrie, mai presus de un moment sau fapt anume, sunt mândră de un om: Daniel. Determinarea lui, viziunea asupra locului și rolului Kinderpedia în educație și, de ce nu, în lume, constituie liantul care ține echipa unită și ne dă curaj în momentele dificile. 

Un obiectiv ambițios pentru următorii 3 ani

Trei ani sunt un termen-cheie pentru noi. În acest interval ne propunem să acoperim 30% din piața de educație privată din România și să fim prezenți în toate orașele mari, inclusiv la nivelul învățământului public, prin parteneriate cu municipalitatea și cu Ministerul Educației. Tot în 3 ani țintim să fim prezenți pe cel puțin 5 piețe din Europa și să avem pe Kinderpedia 300,000 de conturi de copii și aproximativ 25,000 de conturi de educatori, profesori și personal de suport. 

O provocare depășită

Una dintre cele mai mari provocări cu care ne-am confruntat a fost discontinuitatea finanțării. Faptul că nu am avut o sursă constantă de numerar pentru dezvoltarea și promovarea Kinderpedia ne-a încetinit uneori creșterea. În același timp, lipsa banilor ne-a făcut să fim foarte eficienți și creativi. E greu de spus că am depășit această piedică, mai degrabă cred că am învățat să funcționăm și în condiții de austeritate. 

Urmărește parcursul startup-ului și a celorlalți participanți în programul Innovators for Children!