Innovators for Children: Arttachment

Arttachment este o aplicație în dezvoltare menită să sprijine relația dintre părinți și copii. Aplicația propune activități creative pe care părinții și copiii le pot face împreună, și îi ghidează pe părinți în a sprijini dezvoltarea emoțională, socială și cognitivă a copiilor lor. Citește interviul cu Diana, co-fondatoare, și află întreaga poveste și planurile lor de viitor!

Cum a apărut Arttachment

Povestea a început în Exeter, un oraș din sud-vestul Angliei, oraș universitar liniștit aproape de mare și munte, cam de mărimea orașului Târgu-Mureș. Proiectul este inițiativa a trei prieteni, psihologi și părinți: Kitty Howarth, Dan Marshall și Diana Onu. 

Cum a pornit totul – o mama și psiholog organizează ateliere creative în sufrageria ei

Acum doi ani, în familia lui Kitty se năștea al doilea copil. Pornind de la experiența de psiholog care lucrează cu copiii, Kitty realiza că extinderea familiei cu un nou membru, care va avea nevoie constant de atenție, va avea un puternic impact asupra băiatului ei de 2 ani care se obișnuise cu atenția exclusivă a părinților. Ca să îl sprijine pe băiatul ei în această tranziție, Kitty a vrut să se asigure că petrece timp de calitate cu el făcând activități care să îi stimuleze creativitatea și imaginația. A invitat în casa ei și alți prieteni cu copii de aceeași vârstă, organizând ‚ateliere creative’ informale. Copiii împreună cu părinții au pictat pe bucăți mari de hârtie atașate pe gardul de la grădină, au țesut imense plase de păianjen în grădină (pentru Halloween), au transformat cutii de carton în avioane, au spus nenumărate povești. Kitty a numit aceste sesiuni creative Arttachment, de la îmbinarea activităților creative (Art) și relația dintre părinte și copil (Attachment).  

O ilustratie a ‘atelierelor creative’ de la care a pornit ideea aplicației

De la ‚ateliere’ la aplicație

Unul din prietenii care a participat la aceste ‚ateliere’ a fost Dan Marshall, cu fiul lui. Dan s-a gândit că ar fi fantastic ca mult mai mulți părinți să aibă acces la aceste idei pentru a crea amintiri frumoase împreună cu copiii lor. Dan și partenera lui, Diana Onu, sunt amândoi cercetători în psihologie. În 2014, din pasiune pentru comunicare științifică, au creat o companie în care dezvoltă aplicații mobile bazate pe cercetare psihologică. Scopul lor este de facilita transferul celor mai noi rezultate legate de comportamentul uman dinspre cercetarea psihologică către publicul larg prin intermediul tehnologiei. Pentru a aduce ideile din ‚atelierele creative’ organizate de Kitty către cât mai mulți părinți, dar și pentru a îi ajuta pe aceștia să învețe despre psihologia copilului, Dan și Diana au început, împreună cu Kitty, lucrul la o aplicație pentru telefonul mobil. Așa s-a născut aplicația Arttachment

În 2018, Dan și Diana s-au relocat din Anglia la Cluj. Cu două treimi din echipă acum în România, echipa  dezvoltă și o variantă în română a aplicației. 

Un moment de mândrie din parcursul startup-ului

Când am conturat ideea aplicației Arttachment, unul din primele demersuri a fost să contactăm o serie de experți internaționali și autori cunoscuți pentru a le povesti despre proiectul nostru. Ne-a bucurat foarte mult răspunsul entuziast al experților și confirmarea din partea lor că aplicația noastră adresează o nevoie reală care nu este acoperită. 

Un obiectiv ambițios pentru următorii 3 ani

Vrem să devenim soluția de referință pentru sprijinirea atașamentului dintre părinte și copil, și una din instrumentele importante pentru părinți cu copii mici. Celelalte aplicații de parenting pentru copii mici se axează pe dezvoltarea motorie sau dezvoltarea abilităților cognitive simple. Noi avem un focus diferit și adresăm o nevoie neacoperită la momentul actual. Peste 3 ani, cand publicațiile internaționale vor complia ‚Top 10 parenting apps’, vrem să fim acolo! 


O provocare întâlnită și depășită

În procesul de definire și dezvoltare a ideei aplicației, am avut foarte mult de învățat. Din echipă, Dan și Diana lucrează de câțiva ani în dezvoltarea de aplicații mobile, însă pentru instituții. Tranziția de la un model business-to-business la o aplicație freemium pentru piața de aplicații a însemnat un lung proces de învățare, atât în dezvoltarea produsului, planul de business, cât și în ceea ce privește promovarea. Am început să învățăm din cursuri, articole, tutoriale, prin experiență, iar provocarea a fost de a face toate aceste lucruri bine, într-un timp limitat. 

După o vreme, am realizat însă că avem în jurul nostru, în rețeaua socială extinsă, o mulțime de oameni extraordinar de talentați, atât în dezvoltarea de aplicații, marketing, design, business, știință psihologică. I-am contactat și le-am povestit despre proiect, și toți cei cu care am vorbit s-au oferit să doneze din know-how-ul lor pentru a ne ajuta să dezvoltăm proiectul. Mulți dintre ei, fiind ei înșiși părinți, au fost motivați să contribuie la o aplicație pe care și-ar fi dorit să o abia atunci când copiii lor erau mici. 

Urmărește parcursul startup-ului și a celorlalți participanți în programul Innovators for Children!