Ce am învățat de la trei organizații care lucrează cu copii

Pe 7 aprilie am organizat primul webinar dintr-o serie de două, ca parte din acceleratorul Innovators for Children, la care i-am avut invitați pe Anca Lazăr (Fundația Vodafone), Diana Certan (Organizația Umanitară Concordia), Eduard Petrescu (UNICEF).

A fost o conversație interesantă despre problemele copiilor din România, despre ce proiecte dezvoltă organizațiile din care fac ei parte și despre ce poate face tehnologia pentru a ameliora aceste probleme.

Acum nu putem să fim decât împreună. Sa fim cât mai aproape de nevoie, sa ajutăm acolo unde putem. Diana Certan

În orice demers parteneriatele sunt importante 
Colaborarea dintre diferitele sectoare ce contribuie la bunăstarea copiilor este esențială în generarea unui impact sistematic. În acest demers este importantă implicarea mediului public care poate să scaleze inițiative și proceduri realizate de diverse organizații in comunități izolate.

Această perioadă poate fi una favorabilă pentru a analiza care este contribuția fiecăreia dintre părți, recunoscând deopotrivă capacitățile și resursele sectorului privat, al celui public și al celui ne-guvernamental pentru a demara proiecte mai mari. Această analiză ar putea să transforme modul de colaborare actual și implicit rezultatele unui astfel de parteneriat. În acest context, multe inițiative extrem de relevante ar putea fi scalate național și îmbunătăți viața copiilor și tinerilor din România.

Orice soluție trebuie să raspundă nevoilor utilizatorilor, iar profilul unui proiect trebuie să fie diferit în funcție de comunitatea pe care o vizează. Anca Lazăr

Documentarea 
Este dificilă dezvoltarea de strategii când există multe necunoscute despre problemele reale ale copiilor din România. Este necesară o tehnologie și sisteme unitare de colectare de date care să fie accesibile tuturor și care să stea la baza deciziilor de a acționa și a crea soluții cu un impact real. În acest moment, această colectare se face diferit în diverse zone ale țării și prezintă multe lipsuri, iar datele sunt dificil de identificat.

Orice soluție trebuie să răspundă unor nevoi, astfel că profilul unui proiect trebuie să difere în funcție de comunitatea pentru care își propune să fie relevant. Acest pas este esențial în crearea și implementarea de politici sociale.

Promovăm utilizarea tehnologiei pentru a nu crea discrepanțe suplimentare între diverse grupuri sociale. Eduard Petrescu

Ce rol joacă tehnologia în acest moment în România?
E important să conștientizăm și faptul că tehnologia poate ajuta acolo există condiții minime de implementare, în zone cu internet și o doză de abilități digitale în rândul utilizatorilor. De aceea, sunt în continuare importante proiectele complementare, care presupun prezența fizică și rezolvarea unor necesități de bază.

Insă, acum mai mult ca niciodată, tehnologia poate susține continuarea unor activități care până recent aveau loc fizic, poate genera produse și servicii noi în multe domenii, și astfel ne “obligă” pe toți să devenim din ce în ce mai familiarizați cu lumea digitală, și să ne desprindem de fostele obiceiuri tradiționale și uneori chiar greoaie. În rândul copiilor, abilitatea de a integra extrem de rapid tehnologia în viața lor, le oferă un avantaj extraordinar. Iar internetul reușește acum să țină împreună comunități ce fără tehnologie, ar fi mult mai izolate.

În România sunt totuși multe procese și instrumente digitale care incă nu au fost create și au devenit atât de necesare. Iar perioada actuală poate fi o oportunitate imensă de a dezvolta soluții care să schimbe viața copiilor și a tinerilor într-un mod semnificativ.

Care sunt soluțiile tehnologice de care organizațiile invitate au nevoie?
Anca Lazăr: Am nevoie de o soluție tehnică care să mă ajute în menținerea legăturii cu beneficiarii și de monitorizare a impactului proiectelor noastre.
Diana Certan: O platformă care să conțină date relevante despre o comunitate și despre ce resurse lipsesc sau sunt investite în fiecare, dar și o platformă de colectare de date despre situația educațională și socială a elevilor.
Eduard Petrescu: Platforme și sisteme de digitalizare a birocrației instituțiilor publice.

Dacă nu ai apucat să urmărești webinarul live, găsești înregistrarea mai jos!

Ai o idee care ar putea ajuta la schimbarea în bine a viitorului copiilor?

Înscrie-te până pe 7 mai în acceleratorul Innovators for Children!