Ce am învățat de la câștigătorii primei ediții Innovators for Children

Al doilea webinar Innovators for Children din 14 aprilie a reunit câștigătorii primei ediții a acceleratorului: Evelina Necula (Kinderpedia), Raluca Chișu (Asociația Kinetobebe), Lucian Stuparu (Parinte.eu) și Diana Onu (Arttachment).

Am discutat cu cei patru despre antreprenoriat, despre impactul tehnologiei în wellbeing-ul copiilor, dar și despre experiența lor în accelerator.

Viziunea noastră este sa fim utili, iar unde suntem acum este urmarea unui exercițiu de ascultare a unor nevoi ale utilizatorilorDiana Onu

Impactul
Orice idee de business trebuie să aibă la bază o nevoie clar definită, care să ajute utilizatorul final în a avea o viață mai bună, mai frumoasă sau mai ușoară. În acest fel, este asigurată și sustenabilitatea proiectului și crearea unui impact pe termen lung.

Dacă ne propunem ca impactul nostru să fie scalabil, atunci aici intervine rolul tehnologiei care poate face acest lucru posibil. Tehnologia ne ajută să ne eficientizăm eforturile, să ajungem mai repede la beneficiari, să fim prezenți în mai multe locuri în același timp și, practic să rezolvăm o nevoie chiar la nivel sistematic.

În antreprenoriat persuasiunea și perseverența sunt esențialeLucian Stuparu

Cum te poate ajuta un program de accelerare în dezvoltarea business-ului
Conexiuni reale cu specialiști și mentori cu care poți să vorbești într-un mod real despre probleme, bariere sau obstacole, dar și despre oportunități. Acestea pot duce la parteneriate valoroase, la sprijin real în parcurgerea pașilor necesari în dezvoltarea unui produs sau serviciu mai bun, la accelerarea procesului de implementare.

Un program de accelerare poate oferi, pe lângă un premiu financiar, și o vizibilitate extrem de necesară unui business la început de drum, care își propune să ajungă rapid la potențiali parteneri sau clienți. Este în același timp un exercițiu de organizare, de evoluție într-un ritm alert și de educație antreprenorială (management financiar și al resurselor umane, marketing, vânzări etc.).

Ritmul alert pe care îl presupune un accelerator, dar și feedback-ul constant primit de la diverși experți generează o serie de întrebări la care antreprenorul trebuie să găsească răspunsuri. Acestea pot viza piața, competiția, modelul financiar, parteneriatele sau echipa. Este un proces de redefinire sau confirmare a planului de acțiune în crearea unui business sustenabil și cu impact. Iar în acest proces, antreprenorul este trebuie să dea dovadă de multă persuasiune și perseverență, trebuie să aibă un grad mare de angajament față de proiectul lui și să fie dispus să îmbrățișeze schimbarea.

Ce probleme pot fi rezolvate în viitor
Evelina Necula: Conținut sigur pentru copii în folosirea tehnologiei, o aplicație simplă care să identifice modul de utilizare a acesteia și care să sugereze inclusiv informații care să fie constructive din punct de vedere educațional.
Raluca Chișu: O platformă ce să includă informații, standarde și proceduri care să fie implementate în modul de lucru al business-urilor/ instituțiilor ce vizează principalele aspecte alte vieții (sănătate, educație, horeca etc.) pentru a asigura continuitate și un mod unitar de implementare.
Diana Onu: Dreptul la siguranță: O soluție axată pe protecția copiilor, educațională – înțelegerea drepturilor copilului din acest punct de vedere, și de raportare a unor eventuale acte de violență asupra copiilor. Dreptul la participare: O platformă prin care copiii să fie implicați în luarea deciziilor ce îi vizează.
Lucian Stuparu: Telemedicina este un domeniu din ce în ce mai necesar și poate fi dezvoltată o soluție care să pună în legătură copiii și medicii de familie.
Despre ideile câștigătoare 
Kinderpedia este o aplicație deja lansată ce optimizează procesele administrative și plasează colaborarea între educator și părinte în centrul actului educațional. De curând Kinderpedia a reușit să implementeze un proiect pilot pentru școli și grădinițe publice, astfel încercând să creeze o schimbare sistemică a modelului de management al școlilor și grădinițelor din România.

Parinte.eu este un proiect Citizen Next, ce constă într-o aplicație prin care părinții să poată fi notificați de planul de vaccinuri necesar copiilor lor, precum și de alte investigații recomandate pentru aceștia. Aplicația va fi lansată în septembrie 2020 și va conține inclusiv o componentă educațională, din surse verificate/ oficiale, care să facă viața noilor părinți mult mai ușoară.

Asociația Kinetobebe, prin proiectul Baby Gym, își propune să creeze conținut pentru o rețea de micro learning pentru kinetoterapeuți și părinți. Mai concret, în toamna anului 2020 va fi dezvoltată o platformă de învățare de bune practici pentru specialiști și părinți, care prin îmbunătățirea calității actului terapeutic, vor susține recuperarea mai rapidă și eficientă a copiilor.

Arttachment este o aplicație ce va fi lansată la finalul lunii aprilie, menită să sprijine relația dintre părinți și copii, ghidându-i pe părinți în a susține dezvoltarea emoțională, socială și cognitivă a copiilor lor. Aceasta va include diverse tipuri de activități pe care părintele să le facă împreună cu copilul său și care să creeze un context favorabil unei bune evoluții a celui mic.

Dacă nu ai apucat să urmărești webinarul live, găsești înregistrarea mai jos!

Ai o idee care ar putea ajuta la schimbarea în bine a viitorului copiilor?

Înscrie-te până pe 7 mai în acceleratorul Innovators for Children – ediția 3!