Evoluția câștigătorilor ediției 2

11 startup-uri incluse în program, 5 soluții finaliste, peste 100.000 de euro finanțare, 9 luni de program, 6 mentori: pe scurt, așa a arătat ediția a doua Innovators for Children, care s-a încheiat pe 25 martie 2021. Descoperă mai jos care a fost experiența participanților și cum le-a susținut programul creșterea.

La început de 2020, în plină pandemie, lansam înscrierile pentru a doua ediție Innovators for Children, un program de accelerare dedicat soluțiilor tehnologice care aduc un impact pozitiv pentru bunăstarea copiilor și a adolescenților, prin inovare scalabilă. 11 proiecte selectate au intrat apoi într-un proces intensiv de învățare, care a inclus mentorat și training cu specialiști în marketing, finanțe, business, fundraising și sustenabilitate.

După această perioadă, 5 soluții finaliste au fost selectate pentru a continua procesul de învățare și dezvoltare pentru încă 6 luni, alături de finanțări totale în valoare de 101.000 de euro. Concret, antreprenorii au primit sprijin pentru:

  • conturarea și consolidarea unui model de business viabil
  • dezvoltarea strategiei de marketing și a propunerii comerciale pentru potențiali clienți
  • conectarea cu business-uri și organizații din România și Elveția
  • desfășurarea unei campanii de PR la finalul programului.

Cum au fost dezvoltate soluțiile din program: oportunități și motivație

Proiectele din Innovators for Children au apărut din dorința de a contribui la cauze importante și de a prioritiza importanța sănătății, educației și wellbeing-ului copiilor – altfel spus, au apărut pentru a produce impact pozitiv în toate aceste arii esențiale.

Tratate ca nevoi ce se pot traduce și în oportunități de business, ele urmăresc câteva idei importante:

  • Crearea unui context cât mai stabil și propice pentru dezvoltarea copiilor. Educația și sănătatea sunt domenii în care e nevoie de inovație la nivel mare, sistemic. Fiecare îmbunătățire adusă în aceste arii poate să aibă un impact considerabil, iar faptul că în România există multe teme care au nevoie de optimizare este o oportunitate pentru antreprenorii care își doresc să contribuie la o lume mai bună.

Am văzut șansa de a lucra în România fix ca pe o oportunitate, ca un privilegiu de a fi într-un mediu în care oriunde privești poți să vezi o arie de îmbunătățireAndreea Șerban, Fondator KIDoc

  • Accesibilizarea sanătății și a educației. Digitalizarea reprezintă un factor important în democratizarea accesului la servicii de sănătate și educație de calitate. Prin tehnologie, copiii care provin din zone dezavantajate au oportunitatea de a beneficia de instrumente, informații și servicii care să îi sprijine în a avea o viață mai bună, cu opțiuni mai bune și resurse pentru a-și împlini potențialul.

Experiența programului | Cum au progresat finaliștii din program

AutismON | Datorită infuziei de know-how și finanțe primită de la Innovators for Children, Asociația Help Autism a reușit să creeze AutismON, o platformă de terapie online pentru copiii cu autism. În plus, a reprezentat și un pas important în evoluția echipei, spune Raluca Bogdan, Manager comunicare, AutismON: Innovators for Children a reprezentat un proces de schimbare și de maturizare pentru mine și echipa mea. Acum avem o viziune diferită față de ce înseamnă sustenabilitatea unui proiect.

Brio | Finanțarea obținută a ajutat echipa Brio să aloce resursele și să investească în research și în inovare pentru a dezvolta un produs nou (testele de antrenament pentru matematică).

În plus, echipa de mentori Innovators for Children le-a oferit feedback consistent, coerent și condensat, provocându-i să se gândească la cum privește consumatorul produsul lor, acesta fiind cel care trebuie să îl asimileze și folosească: Programul ne-a ajutat să poziționăm mai bine acest produs, să știm cui ne adresăm, cum îl comunicăm, cum îl monetizăm, povestește Gabi Bartic, COO și Director al Diviziei Consumer, Brio.

Nu în ultimul rând, tot în cadrul acceleratorului echipa Brio a făcut cunoștință cu reprezentanții Seedblink, iar ulterior au primit o investiție de tip equity crowdfunding în valoare de 285.000 euro.

Peditel | Pentru Cristina Grigore, Coordonator Peditel, cel mai consistent sprijin a fost reprezentat de mentorat: Mentorii ne-au ajutat să clarificăm produsul, să dezvoltăm o strategie de sustenabilitate, de impact și de scalabilitate.

Cu ajutorul Innovators for Children, Peditel a dezvoltat o aplicație mobilă care va dubla numărul de copii care beneficiază de serviciile Peditel și va ajunge la 150.000 de copii anual. De asemenea, feedback-ul primit în cadrul acceleratorului a ajutat echipa să găsească cele mai bune soluții pentru produsul lor la nivel de strategie și dezvoltare.

KIDoc | Programul a fost o sursă de motivare și de validare, a fost un catalizator pentru că a accelerat progresul nostru, crede Andreea Șerban, Fondator KIDoc.

Pentru echipa KIDoc, cele mai valoroase componente ale acceleratorului au fost:

  • mentoratul – pentru un proiect la început de drum este important să existe alături persoane cu expertize în arii diverse, așa cum sunt și mentorii Innovators for Children, care să ajute echipa în a înțelege cum să pornească un startup;
  • networking-ul – au identificat mulți parteneri externi în România și nu numai, persoane cu care au fost puși în contact prin intermediul acceleratorului, ceea ce a reprezentat un punct esențial pentru dezvoltarea business-ului.

Emoface | Emoface este un proiect pornit în Franța de către Adela Barbulescu, iar Innovators for Children i-a oferit o rețea de contacte locale, care să o ajute să înțeleagă mai bine piața de aici și cum poate ajuta produsul ei copiii din România. La începutul acceleratorului echipa era formată din două persoane, care avea o versiune beta a aplicației și o mică comunitate în jurul ei. Acceleratorul a avut un impact important în proiectul nostru pentru că am dobândit cunoștințe de business și am primit sprijin în luarea unor decizii strategice, adaugă Adela.

Planurile de viitor | Ce urmează în 2021 pentru soluțiile finaliste

KIDoc | După lansarea versiunii Beta a aplicației pentru epilepsie, care va face posibilă comunicarea între părinți și medici, echipa KIDoc își propune ca până la finalul anului să finalizeze celelalte două funcționalități (secțiunea de medicație și dosarul medical digital). Iar următoarea patologie căreia i se va adresa aplicația va fi diabetul.

Urmărește în continuare proiectul KIDoc aici: http://kidocplus.com/

Emoface | Urmează ca în toamna anului 2021 să facă studii clinice și de eficacitate pentru a evalua modul în care este folosită aplicația și care este impactul ei asupra copiilor care o folosesc pe o perioadă susținută. Aceste studii le vor permite să îmbunătățească aplicația pentru a avea rezultate și mai bune.

Urmărește în continuare proiectul Emoface aici: https://www.emoface.fr/?lang=ro

AutismON | Echipa AutismON lansează în luna aprilie o campanie de crowdfunding și de pre-sales pentru a atrage primii clienți ai platformei, adresându-se ONG-urilor, cabinetelor individuale, specialiștilor și părinților. Își propun să ajungă la 3000 de copii cu autism, să reducă cu 50% timpul alocat de specialiști pentru crearea planului de intervenție, dezvoltarea de noi itemi pentru planul de intervenție, dar și opțiunea de notare în timp real a modului în care au fost abordați itemii în ora de terapie.

Urmărește în continuare proiectul AutismON aici: https://autismon.ro/

Brio | La finalul lunii martie, Brio a lansat testele de antrenament de matematică pentru clasele I-IV, urmând ca în luna aprilie să le lanseze pe cele pentru gimnaziu, iar în mai pe cele pentru clasele IX-XII. Acestea vor ajuta elevii să exerseze exact acele teme la care au nevoie de îmbunătățire, primind și un raport al evoluției lor. În plus, Brio va lansa anul acesta a doua ediție a Brio Challenge, prima olimpiadă digitală de matematică din România, dar și un test de literație digitală.

Urmărește în continuare proiectul Brio aici: https://brio.ro/

Peditel | La nivel de număr de utilizatori ai aplicației, Peditel își propune să ajute 80.000 de părinți până la finalul anului și 300.000 în următorii doi ani. Echipa își dorește să includă specialități complementare în aplicație, pe lângă pediatrie, pentru a fi cu adevărat un hub medical. Un focus va fi și atragerea de parteneri care să susțină dezvoltarea aplicației și să ajute și copiii din medii dezavantajate sau din mediul rural.

Urmărește în continuare proiectul Peditel aici: https://www.peditel.ro/

Dacă nu ai apucat să urmărești evenimentul live, găsești înregistrarea mai jos!

Ai o idee care ar putea ajuta la schimbarea în bine a viitorului copiilor?

Înscrie-te până pe 7 mai în acceleratorul Innovators for Children – ediția 3!