Innovators for Children: EduMagic

EduMagic.eu este povestea unuia din cele 10 proiecte înscrise la cea de-a treia ediție Innovators for Children. Am discutat cu Sorina Conea, Manager de proiect despre beneficiile pe care le aduce soluția lor în domeniul educației copiilor.

Ce face platforma EduMagic.eu?

EduMagic.eu este prima platformă de microlearning automată din România care învață profesorii din sistemul preuniversitar de învăţământ cum să predea interactiv nativilor digitali atât la clasă, cât și la distanță. Cercetările efectuate indică faptul că tot mai mulţi copii, de la grădiniţă şi până la liceu, se simt deconectaţi de la actualul stil de predare, iar această tendinţă care a început de peste 5 ani a fost conştientizată de către majoritatea „actorilor” din educaţie odată cu pandemia.

    În cadrul cursurilor create integrăm următoarele metode moderne de învăţare: microlearning, gamification, storytelling, flipped & blended learning sau learning by doing. Astfel, profesorii învață într-o manieră inovatoare şi simplă cum să creeze şi să livreze lecţii magice, interactive prin care să capteze și să mențină atenția elevilor nativi digitali, să-i motiveze și să-i determine să învețe cu drag. Pe măsură ce numărul de profesori pe care îi pregătim creşte şi numărul de copii care beneficiază de o educaţie modernă creşte, chiar mai accelerat, întrucât un profesor are mai multe clase, iar ceea ce a învăţat va putea să îmbunătăţească, de la an la an, pentru următoarele promoţii.

    De ce ați ales tehnologia în dezvoltarea solutiei și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?

    Menţionam anterior faptul că în ultimii ani „distanţa” dintre copiii nativi digitali şi profesori a crescut foarte mult, astfel că o oră la şcoală pare pentru ei o întoarcere în timp la momentul când încă nu exista tehnologie. Soluţiile interactive pe care le propunem nu se rezumă doar la tehnologie, însă ne folosim de avantajele acesteia, precum şi de ultimele descoperiri din domeniu, tocmai pentru a putea ajunge la cât mai mulţi profesori, deci implicit copii, pentru a putea oferi un parcurs de învăţare personalizat, pentru a oferi acces la cele mai bune modele, dar şi pentru a susţine şi a face accesibil schimbul de experienţă internaţional.

    Vă putem oferi un mic exemplu. Copiii sunt speriaţi de testele de la şcoală, însă cu ajutorul tehnologiei am proiectat împreună cu profesori evaluări sub formă de jocuri şi provocări pe care elevii le-au îndrăgit imediat. Eram uimiţi să vedem cum ei ajunseseră să ceară mai multe întrebări. Aşadar tehnologia, care a lipsit complet din România în educaţie, noi fiind pe ultimele locuri în UE la digitalizare, poate schimba fundamental în bine învăţământul, de la cele mai simple dispozitive şi aplicaţii până la realitate augmentată şi virtuală sau inteligenţă artificială. Totuşi, tehnologia şi digitalizarea trebuie să se menţină într-un echilibru cu realitatea, deoarece nu ne dorim să cădem în cealaltă extremă. Iubim viaţa reală, iar tehnologia este doar un asistent care ne ajută.


    Care este povestea din spatele acestui proiect? Cum a aparut ideea?

    În anul 2016 am identificat faptul că este necesară actualizarea stilului de predare al profesorilor şi am dezvoltat un prim produs de test care introducea în actul de predare tehnologia. Ne doream foarte mult să aducem magie în educaţie, ne doream ca elevii să se bucure de învăţare. Produsul nu a funcţionat pe piaţă, fiind prea devreme pentru profesorii din România. Exista această nevoie, însă ea nu era conştientizată, deci implicit nu aveam cerere. Până în anul 2019 am continuat să organizăm cursuri şi conferinţe internaţionale pentru profesori în 6 ţări, cursuri care se axau pe schimbul de experienţă şi bune practici.

    În iunie 2019 am fondat compania EduMagic Solutions. Din păcate tot în acea lună am rămas fără spaţiul în care ne desfăşuram activitatea. Uitându-ne în urmă, acele momente foarte dificile pentru noi au reprezentat de fapt începutul. Am fost nevoiţi să ne adaptăm instant şi aşa a apărut primul webinar de „Creează lecţii interactive digitale” din România. La primul webinar am avut 9 profesori din ţară care au participat, iar în decembrie 2019 deja ajunsesem la 500 de profesori în live. Suntem o companie care a introdus tehnologia la oră, înainte de pandemie, când cursurile încă erau furnizate în şcoală. Suntem o companie în care zilnic ne adresăm întrebarea: cum ar putea copiii să înveţe cu drag, astfel încât educaţia să fie magică?

    Care este echipa din spatele proiectului?

    Nucleul echipei EduMagic este format din:

    • Sorina Conea – co-fondator EduMagic şi trainer, având competenţe şi atribuţii în management, relaţii internaţionale şi IT&C;
    • Cristian Diţoiu – co-fondator EduMagic şi profesor în învăţământul superior, cu atribuţii şi competenţe în management, marketing şi design educaţional;
    • Ana Vlăgea – responsabil relaţii cu clienții, suport management și colaboratori;
    • Andreea Tănăsoaica – coordonator lansare pe pieţe internaţionale;
    • Irina Ștefănescu – coordonator stare de bine a profesorilor – „Profesori relaxaţi și fericiți”
    • Comunitatea de profesori minunaţi alături de care creăm conţinut şi împărtăşim momente magice.

    Echipa extinsă este formată din alte companii către care am externalizat departamentele de marketing, dezvoltare web, juridic şi contabilitate.

    Suntem o echipă care „pune” mult suflet în activitatea desfăşurată, iar energia necesară pentru toate maratoanele educaţionale vine de la copii şi profesori.

    În ce stadiu de dezvoltare este proiectul?

    Cei doi ani pe care îi avem de la înfiinţare au trecut atât de repede, însă suntem recunoscători pentru tot ce am reuşit alături de profesori în acest timp:

    • Comunitate de 50.000 profesori;
    • Peste 50 de experienţe educaţionale (cursuri, conferinţe, liveuri etc.) create şi livrate atât cu prezenţă fizică, cât şi online în format webinar sau eLearning;
    • 40 de profesori, traineri şi autori alături de care creăm conţinut;
    • Primul webinar „Creează lecţii interactive digitale” din România, iunie 2019;
    • Cel mai mare webinar pentru profesori din România din anul 2020 organizat împreună cu Editura Didactică şi Pedagogică (15.000 profesori concomitent în live, 26 mai 2020);
    • 2 finanţări europene obţinute;
    • 2 programe de accelerare: Innovators for children şi Founder Institute;

    Impact estimat: 300.000 copii care beneficiază de lecţii mai atractive la clasă şi la distanţă, dar şi de profesori magici.

    Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?

    Pentru anul următor ne propunem să creştem şi mai mult calitatea experienţelor educaţionale pe care le proiectăm alături de profesori şi psihologi educaţionali, astfel încât copiii să se reîndrăgostească de educaţie. De asemenea, avem în plan şi lansarea pe alte pieţe internaţionale, fapt care ar susţine accesul la produse de calitate ridicată, dar şi schimbul de experienţă atât de necesar copiilor şi profesorilor.

    Cu ce vă pot ajuta cei care află acum mai multe despre platforma EduMagic?

    Copiii şi părinţii ne pot ajuta prin recomandarea platformei edumagic.eu către dascălii lor întrucât, în final, tot ei vor avea de câştigat. Pe profesori îi invităm direct în comunitatea EduMagic pentru a ni se alătura în crearea şi furnizarea de magie în educaţie, iar alături de organizaţiile care activează în educaţie ne dorim să înfiinţăm o alianţă strategică puternică pentru a moderniza învăţământul românesc şi a ne reîntoarce la copil, căci acesta trebuie să fie în centrul sistemului. Nu în ultimul rând, investitorilor care îşi doresc să contribuie real la transformarea educaţiei şi prioritizarea ei, le adresăm o invitaţie deschisă pentru a investi în EduMagic, adică în profesori şi copii.

    În încheiere, dorim să îţi mai spunem doar atât. Avem încredere în tine, omule frumos, care ai depăşit o perioadă foarte grea din istoria omenirii. De aceea, noi am creat această lume magică pentru tine, în care tu înveți când ai chef, când ai timp, doar lucruri utile, aplicabile, frumoase, de la oameni și personaje pe care le iubești, în ritmul tău, fără presiune, doar pentru ca tu să fii cea mai bună persoană care poţi fi, pentru ca tu să devii o variantă fericită şi împăcată cu sine, un tu frumos, un om care învaţă să se bucure de viaţă, iar acest spaţiu magic noi l-am numit EduMagic.

    Urmărește parcursul startup-ului și a celorlalți participanți în programul Innovators for Children!