Proiectul Kidibot Afterschool este un afterschool online inovativ unde copiii din clasele I-VI învață prin joacă tot felul de noi lucruri interesante și utile pentru viitorul lor. Am discutat cu Constantin Ferseta, Fondatorul proiectului despre obiectivele lor de dezvoltare în următorul an pentru educația copiilor.
Ce este Kidibot Afterschool?
Copiii (core target clasa II – VI, extins clasa I – VIII) sunt implicați într-un program sincron de luni până vineri în perioada amiezii + asincron de tip afterschool futuristic online, prin care se joacă și învață tot felul de lucruri inovative.
Programul se desfășoară NON-STOP, lună de lună, inclusiv pe perioada vacanțelor.
Avem multiple puncte inovative:
– tematica cursurilor (cybersecurity, programare C++, club de lectură, design Tinkercad, creare site, cursuri de engleză “Fii Youtuber, vorbind engleza”, etc.) – nu există nimeni în România care să ofere acest mix de cursuri. Oferim și Matematică Creativă, Română, dar nu acesta este focusul nostru, să facem meditații remediale. Copiii își doresc să vină la aceste cursuri, ei își bat la cap părinții să îi înscrie, iar aceștia sunt fericiți că vor avea timp liber și copiii lor vor învăța ceva de drag, prin joacă în acest interval.
– gamification – propria “monedă” Kidibot, pe care copiii o pot câștiga în contul lor dacă manifestă atenție, implicare, proactivitate, persistență. Aceasta va fi și o motivație să nu abandoneze plata. Pe măsură ce avansează, ei primesc într-un cont alias moneda virtuală echivalentă. Dacă abandonează mai repede, dacă nu fac taskurile necesare, dacă nu se mobilizează la bătăliile periodice pe platformă, automat pierd parțial sau total monezile câștigate.
Părintii vor putea să cumpere moneda, care se va activa în contul copilului suplimentar în wallet-ul real DACĂ copilul își face taskurile în cadrul Afterschool-ului.
Cu moneda virtuală copiii pot cumpăra servicii și produse din shop (într-o primă fază): cursuri, prank-uri, cărți, experiențe, tabere, etc.
De ce ați ales tehnologia în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Sunt câteva motive pentru care am ales tehnologia pentru proiectul Kidibot Afterschool.
Motivul #1. Tehnologia este o modalitate foarte ușoară să putem genera dopamina în creierul copiilor, determinându-i să învețe lucruri noi prin joacă. Într-o lume în care competiția pentru atenție e acerbă, educația trebuie să fie amuzantă, distractivă, să genereze plăcere. Bătălii, misiune, quest-uri, gamification, micro-cursuri, concursuri, diplome și multe alte metode drăguțe prin care îi ajutăm pe copii să învețe prin joacă. Noi, la Kidibot, avem 15 motivații diferite care să îi facă pe copii să se implice în procesul educațional, majoritatea sunt legate de tehnologie.
Motivul #2. Tehnologia ne permite să ajungem la mii de copii din toată țara, indiferent de locația geografică, atâta timp cât au o conexiune stabilă la internet. Având tehnologia la dispoziție, copiii și părinții lor economisesc multe ore săptămânal cu mersul prin oraș, cu căutat loc de parcare, cu aglomerație, cu inspirat noxe. Și asta în cazul fericit în care în localitatea lor există șansa să poți interacționa cu cineva care să aibă expertiza, răbdarea și timpul necesar să îți antreneze copilul.
Care este povestea din spatele acestui proiect? Cum a aparut ideea?
Dupa 5 ani de experiență cu Platforma Educațională Kidibot și 5 luni experiență cursuri inovative Kidibot, ne-am dat seama că putem să ajutăm și mai mult copiii. În primul rând, pe copiii noștri, ulterior pe alte câteva sute de mii.
Am plecat de la problemele structurale ale educației de stat în România, împreună cu extra-problemele generate de pandemie. Apoi ne-am gândit ce am dori noi, pentru copiii noștri. Și am purces la treabă.
Am gândit un sistem prin care copiii să învețe fără să știe că învață, astfel încât să evolueze, făcând tot felul de lucruri interesante, prin joacă.
Ne-am uitat la timpul pierdut de către copiii care îl foloseau pentru “mindless entertainment” și ne-am gândit că dacă o mică parte din acel timp va fi direcționat către a genera plus valoare, dar în fiecare zi, beneficiile s-ar vedea foarte repede pe termen scurt, mediu și lung.
Am făcut o grămadă de teste, să vedem ce funcționează și ce nu. Evident, majoritatea lucrurilor NU au funcționat, unele au funcționat așa-și-așa, și foarte puține au funcționat FOARTE bine. Tot testând și testând, obținând feedback de la părinți, copii, profesori, am reușit să creăm o plus valoare din ce în ce mai mare.
Având propria noastră miză în acest proiect, suntem întotdeauna motivați să generăm cea mai mare plus valoare. Chiar asta este una din dorințele noastre. Să putem da copiilor români o șansă la educație informală WOW, la care nu ar avea acces nici dacă ar emigra.
Care este echipa din spatele proiectului?
Echipa noastră se compune din Kidiboți mari și Kidiboți mici, colaboratori și voluntari. Cei mici sunt copii-profesori, din clasele IV-VIII, foarte buni în domeniile lor de activitate, care îi ajută pe alți copii să învețe și să facă lucruri WOW. De ce contează foarte mult copiii în echipa Kidibot Afterschool? Pentru că am observat de-a lungul timpului că juniorii învață mult mai bine de la alți juniori. Programare, matematică, inspirație, să citească cărți, design 3D, inventică, etc.
Kidiboții mari sunt:
- Constantin Ferseta – Fondator Kidibot, cel care se ocupă de strategie + implementare
- Alina Ferseta – Fondatoare Kidibot, se ocupă de partea financiară și educațională
- George Mihalache – CTO
- Mulți alți membri de echipă pe parte tehnică și educațională (profesori, experți în domeniile lor de activitate)
De asemenea, avem onoarea să colaborăm cu peste 100 de VIP-uri din diverse domenii care se implică în educația copiilor prin exemplu personal.
Atât Kidiboții mari cât și cei mici sunt o echipă unită de dorința să ajute cât mai mulți copii să devină mai deștepți, mai motivați să învețe, să devină mai buni și astfel să ne îmbunătățim rezultatele ca țară.
În ce stadiu de dezvoltare este proiectul?
Din 2017 până în prezent am lansat și crescut în mod activ platforma educațională Kidibot, atât în România, cât și în alte țări (SUA, Canada, Italia, Moldova), ajungând la peste 100k utilizatori.
Platforma Kidibot a căștigat până în prezent 22 distincții diferite, atât la nivel național, cât și internațional.
Din 2021 am început să facem cursuri online informale, foarte interesante. Programare C++, Cybersecurity, Geologie, Tinkercad, Cursuri Engleză și multe altele. Am învățat ce merge și ce nu. Uneori am greșit și am îmbunătățit. Acum suntem pregătiți să trecem la următorul nivel “AFTERSCHOOL KIDIBOT” unde în fiecare zi, timp de aprox 2 ore, copiii vor fi implicați în mod activ în activități educative prin joacă.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
Până în 2022 dorim să ajutăm 1000 de copii prin acest proiect în România și să pregătim lansarea pentru țările vorbitoare de limba engleză. Dar, foarte important pentru început, este să avem procedurile corecte și să generăm cât mai multă plus valoare pe termen scurt, pentru a genera noi înscriși.
Cu ce vă pot ajuta cei care află acum mai multe despre platforma Kidibot?
Ce avem nevoie sunt părinți de copii de clasele II-IV care doresc să le dea o șansă în plus copiilor lor și să îi înscrie la o sesiune DEMO de Kidibot Afterschool, să vadă cum este și daca le place juniorilor.
Cine dorește, este rugat să trimită un mail la hello at kidibot.ro pentru detalii.
Urmărește parcursul startup-ului și a celorlalți participanți în programul Innovators for Children!