Innovators for Children: ProfAid Kit

ProfAid Kit, bazat pe un program fizic testat anterior de Autism Voice, propune o platformă-program digitalizat de formare a cadrelor didactice atât de nivel de grădiniță, cât și de nivelul claselor 0-8, ce oferă soluții concrete pentru înlăturarea conceptului de “copil problemă” la clasă. Am discutat cu Nicoleta Orlea, Manager proiect, despre inovația propusă prin tehnologie pentru profesori.

Ce este ProfiAid Kit?

ProfAid Kit folosește materiale educaționale și tehnici specifice de management al comportamentelor dificile și a tulburărilor severe de comportament aplicabil pentru toți copiii înscriși în învățământul de masă, și o platformă suport pentru familii ce se confruntă cu copii cu probleme comportamentale la clasă.

Platforma ProfAid Kit va conține:

  • Cursuri acreditate pentru cadre didactice desfășurate atât live, cât și sub formă de video-tutoriale pe teme specifice
  • Materiale de folosit în clase cu copiii pentru educatori
  • Consiliere din partea specialiștilor Autism Voice pentru profesori și părinți în caz că în clasa educatorului/elevului există copii cu nevoi speciale sau probleme comportamentale
  • Registru național sub formă de motor de căutare care va arăta toți analiștii comportamentali acreditați din România, abilitați în a evalua copii suspecți de tulburări din spectru autist/probleme comportamentale

Statisticile arată că 1 din 7 elevi/clasă suferă de ADHD, deficit de atenție, autism, dislexie și/sau se confruntă cu probleme de anxietate sau dispoziție: teama de evaluare negativă, lipsa concentrării timp îndelungat, se simt neacceptați, deprimați. Ceilalți 5-20 elevi/clasă sunt afectați de comportamentul acestor elevi “dificili” și nu au abilități de cooperare cu aceștia.

75% dintre profesori au mari greutăți în a-i ajuta pe elevii “problemă” să se integreze în grupul clasei, neavând cunoștințe, metodologii și instrumente educative concrete, eficiente și adaptate nevoilor actuale de soluționare a comportamentelor de agresivitate, sfidare sau bullying.

În context COVID și “scoala online”, multe dintre dificultățile elevilor s-au acutizat, iar relația profesor-elev a fost profund afectată mai bine de un an de zile, astfel încât ProfAid este soluția Autism Voice pentru reechilibrarea climatului educațional în sistemul de învățământ românesc.

În mod direct, proiectul facilitează dezvoltarea de abilități noi, utile și imperativ necesare pentru profesori și oferă suport familiilor cu copii cu probleme comportamentale la clasă, și conjugă în timp real misiunea părinților, elevilor și profesorilor de a sprijini evoluția comportamentală și școlară.

Ne dorim ca prin această platformă să beneficieze de formare profesională cel puțin 2000 de cadre didactice de oriunde din țară, astfel încât să ajutăm la îmbunătățirea climatului școlar cel puțin 20.000 de elevi și să existe un punct rapid și eficient de soluții digitale și consiliere de specialitate pentru orice părinte căruia i se recomandă suport din partea unității de învățământ pentru copilul său suspectat de tulburări de comportament sau cu probleme la clasă (agresivitate, bullying, s.a.).

De ce ați ales tehnologia în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?

Am ales tehnologia deoarece astfel se elimină barierele de timp, locație, deplasare și costuri variabile în desfășurarea multor activități concrete oferite. Deși prin ProfAid Kit putem, de exemplu, oferi cursurile sau consilierea și fizic, fără digitalizare, în multe localități apropiate de București, nu am putea oferi serviciile acestea pentru comunități aflate la distanță mare. Mai mult, prin tehnologie, putem ajunge ușor și la beneficiari inclusiv dacă aceștia rezidă în comunități din diaspora cu anumite informații din platformă (cursuri sau materiale, de exemplu).

Care este povestea din spatele acestui proiect? Cum a aparut ideea?

Ideea programului nostru a apărut de-a lungul anilor prin prisma activității de integrare școlară oferite de Autism Voice încă de la fondare, în 2008. Mare parte din dificultățile întâmpinate de copiii cu nevoi speciale sunt datorate imposibilității integrării și a cadrelor didactice insuficient pregătite pentru a avea la clasă copii cu nevoi sau în a gestiona comportamente neadecvate la nivel colectiv. Mai mult, de-a lungul anilor, fenomenul de bullying a crescut exponențial în rândul elevilor. Astfel, am dezvoltat diverse cursuri de sprijin pentru cadre în acest sens, planuri de intervenție sau consiliere pentru familii, iar în perioada 2017-2019 am aplicat ProfAid Kit la o scală mai mare, în 30 de școli, cu 750 de cadre didactice și aproape 19.000 de copii, unde am lucrat direct și cu familiile copiilor, utilizând atât resurse de specialitate, cât și materiale de specialitate.

Deși în prezent există mai multe resurse dezvoltate pentru copiii cu CES, încă există un deficit mare în ceea ce privește întregul comportament colectiv, pentru care cadrele didactice încă nu au sprijin, mai ales în condițiile în care, în România, clasele de elevi sunt suprapopulate, în multe cazuri vorbind despre peste 25 de elevi la un educator/diriginte.

Care este echipa din spatele proiectului?

Platforma ProfAid Kit va fi dezvoltată de două echipe, una din partea asociației Autism Voice și una din partea agenției Ideologiq.

Autism Voice este prima si cea mai mare asociație de specialitate în domeniul recuperării copiilor cu tulburări din spectrul autist și probleme comportamentale, echipa acesteia fiind compusă din cei mai vechi și specializați analiști comportamentali acreditați internațional din România. Președintele acesteia, Anca Dumitrescu, fiind primul analist comportamental acreditat din țară.

Echipa Autism Voice are în componența sa peste 50 de terapeuți și coordonatori acreditați în ABA, fiind cea mai amplă de acest gen. Rata de succes în recuperarea copiilor în cadrul asociației este de peste 50%, în timp ce 87% dintre copiii ajutați sunt integrați școlar, iar rețeaua noastră de colaborare cu instituțiile de învățământ este națională.

Echipa agenției Ideologiq, cu care plănuim să realizăm platforma, activează pe piața locală și regională de peste 15 ani, acumulând o experiență solidă în procesul de comunicare digitală. Portofoliul de servicii oferite cuprinde strategie, creație, branding și design, social media marketing, performance marketing, dezvoltare și implementare website-uri și e-commerce, aplicații mobile și software personalizat, VR, integrând inovația în toate proiectele dezvoltate.

Este, în acest moment, una dintre cele mai cunoscute agenții de digital din România. Mai mult de jumătate dintre aceștia sunt seniori cu peste șapte ani de experiență în comunicare digitală. Zonele de expertiză ale agenției se axează pe domenii precum pharma & medical, automotive, retail, construcții și finance.

În ce stadiu de dezvoltare este proiectul?

ProfAid Kit există în acest moment la nivel fizic și parțial on-line datorită proiectului desfășurat anterior. Astfel, avem deja din componenta sa curs online pentru cadre didactice, acreditat de Ministerul Educației și Cercetării, 4 video-tutoriale și 20 de materiale educaționale, metodologie de consiliere atât pentru cadrele didactice, cât și pentru familii.

Mai mult, avem un studiu comparativ de cercetare a rezultatelor implementării metodologiei sale în formă actuală și o radiografie a sistemului educațional public efectuată de Autism Voice.

În timpului proiectului, am derulat și o cercetare despre situația modelelor educative aplicate în școli, despre numărul de copii cu tulburari de dezvoltare și riscul asociat vârstei, respectiv studiu comparativ de cercetare a rezultatelor implementării metodologiei ProfAid, cu impact direct asupra performanței elevilor și a corectării comportamentale a acestora.

Concluziile au fost că 15% dintre toți copiii înscriși în școli prezintă risc de a dezvolta tulburări comportamentale (probleme de adaptare la mediul școlar, izolare socială, probleme de adaptare socială, comportament opoziționist), iar majoritatea comportamentelor colective problematice apar din lipsa de informare sau înțelegere în rândul copiilor. 

Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?

Pentru următorul an, ne dorim să dezvoltăm paleta de video-tutoriale oferite, categoriile și gama de materiale educaționale oferite, crearea motorului de căutare tip registru online asupra analiștilor comportamentali din România, și crearea unui MVP/platformă demo pentru testarea cererii-ofertei platformei noastre, astfel încât la lansarea publică a acesteia să fim siguri că oferim exact ceea ce publicul nostru țintă are nevoie și la prețurile potrivite pentru acesta.

Cu ce vă pot ajuta cei care află acum mai multe despre platforma ProfAid Kit?

Ne-ar ajuta foarte mult să putem testa MVP-ul nostru cu cel puțin 500 de cadre didactice și 300 de părinți. Cei ce doresc să ne ajute, ne pot contacta la adresa nicoleta.orlea@autismvoice.ro.

Urmărește parcursul startup-ului și a celorlalți participanți în programul Innovators for Children!