Innovators for Children: TeensUp

TeensUP este un joc de cunoaștere și calibrare emoțională conceput de psihologii depreHUB din dorința de a contribui la îmbunătățirea sănătății mintale în rândul generației actuale de adolescenți. Am discutat cu Elena-Alexandra Mănescu, PR, despre platforma lor și planurile de dezvoltare.

Ce este TeensUp?

Dacă în anul 2018, Organizația Mondială a Sănătății susținea că 1 din 5 adolescenți suferea de o tulburare mintală, odată cu trecerea prin pandemie și prin schimbările declanșate de aceasta, cifrele au devenit mult mai îngrijorătoare. Astăzi, 1 din 2 adolescenți trece prin dificultăți psiho-emoționale, în special prin anxietate.

Anxietatea, acea stare particulară de frică resimțită foarte intens, duce de cele mai multe ori la depresie, care la rândul ei adaugă o povară imensă vieții celui care suferă, determinându-i gânduri dintre cele mai negre. Așa se face că suicidul ajunge să fie a doua cauză de deces la adolescenți. Din fericire, suicidul este singurul diagnostic medical prevenibil 100%, iar anxietatea și depresia pot fi gestionate de cele mai multe ori cu succes de către specialiștii în domeniul sănătății mintale.

În acest sens, soluția pe care noi am gândit-o a fost să transpunem exercițiile terapeutice psihologice pe care specialiștii le practică în cabinet într-un joc, creând o experiență unică pentru utilizatorii noștri. Putem să ne gândim la acest joc ca la un training emoțional realizat prin instrumente neconvenționale, menite să crească reziliența, toleranța la frustrări și să ducă la prevenirea celor mai frecvente și grave tulburări psihice prin implementarea de mecanisme sănătoase.

Practic, pentru prima dată tinerii vor avea acces la o aplicație în care specialiști în psihologia și psihiatria copilului vor conlucra pentru a transpune cele mai eficiente tehnici de dezvoltare personală în provocări atractive și aplicabile în viața reală, prin intermediul unui joc online.

De ce ați ales tehnologia în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?

Am ales tehnologia în dezvoltarea soluției pentru că ne adresăm generației actuale de adolescenți, o generație care s-a născut și s-a dezvoltat în era digitală. Tehnologia, prin conceptul de gamification, ne ajută să canalizăm preocuparea adolescenților pentru jocuri online, spre educația emoțională, astfel încât ei să poată să se cunoască mai bine și să devină adulți conștienți de importanța emoțiilor și sănătății lor.

De asemenea, integrarea strategiilor de gamification contribuie la impactul pe care ni-l propunem prin creșterea anagajamentului și motivarea adolescenților. Suntem convinși că gamificarea reprezintă o modalitate mult mai atractivă și motivantă de a învăța despre sine și emoții pentru adolescenții de astăzi.

Care este povestea din spatele acestui proiect? Cum a aparut ideea?

La finele anului 2020 am fost selectați de către Asociația Zi de Bine, cu proiectul depreHUB teens, pentru a face parte din cele 12 cauze pe care aveau să le susțină în 2021. Pe lângă platforma integrată de prim ajutor emoțional și teenline-ul de suport psiho – emoțional gratuit pe care urma să le lansăm în luna ianuarie, proiectul cuprindea și realizarea unui ghid de psihoeducație pentru adolescenți. Numai că, la puțin timp după ce am început să lucrăm alături de un grup de tineri la dezvoltare propriu zisă a proiectului, ne-am dat seama că, în era tehnologiei și a jocurilor online, un format clasic de ghid ar avea mult prea puține șanse de a fi adus în atenția adolescenților. Ne era destul de clar că trebuie să găsim o altă variantă, iar soluția pe care identificat-o a fost să transformăm ghidul într-un joc online bazat pe conceptul de gamificare.

Care este echipa din spatele proiectului?

Echipa noastră este formată din profesioniști în domeniul sănătății mintale, în digitalizare, în UX, în comunicare, în marketing și finanțe, cu toții entuziasmați și determinați să producem o schimbare în bine. De asemenea, încă de la demararea etapei pilot, ni s-a alăturat și un grup de adolescenți extrem de smart și cu preocupări în zona digitală sau de sănătate mintală.

În ce stadiu de dezvoltare este proiectul?

La începutul acestui an am conceput un demo pentru soluția noastră, prin intermediul căruia am validat conceptul timp de 5 săptămâni cu ajutorul a 25 de adolescenți. Astfel, 730 de provocări de autocunoaștere și exerciții terapeutice au fost parcurse deja cu mult interes de către adolescenții înscriși în această etapă pilot.

La finalul jocului, mulți dintre participanți au împărtășit cu noi faptul că au descoperit în acest joc o alternativă mult mai utilă emoțional la rețelele sociale pe care își petrec timpul, găsind provocările deosebit de benefice în procesul lor de dezvoltare personală. Pentru că feedback-ul lor a fost unul foarte bun și pentru că am intuit bine nevoia lor de autocunoaștere, am considerat că avem toate motivele din lume pentru a continua să dăm viață acestui proiect și am aplicat la Acceleratorul Innovation for Children.

Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?

O primă etapă de validare a soluției deja a fost parcursă, următorul nostru obiectiv fiind acum realizarea unei etape de validare adițională și dezvoltarea MVP-ului în viitorul apropiat. Pentru asta însă, avem nevoie de 50.000 EUR și susținerea din partea unor mentori care să ne ghideze pașii mai departe.

Cu ce vă pot ajuta cei care află acum mai multe despre TeensUp?

Să-ți stimulezi autocunoașterea și să exersezi modalități sănătoase de gestionare a emoțiilor poate fi mai fun decât te-ai fi gândit. Cum? Întrând în comunitatea teensUP și făcând parte din următorii 1000 de adolescenți care vor parcurge provocările din joc!

Pentru înscrieri, trimite-ne un e-mail la adresa office@deprehub.ro și fă-ne cunoscută dorința ta.

Urmărește parcursul startup-ului și a celorlalți participanți în programul Innovators for Children!