Innovators for Children: Tully

TULLY este un wearable pentru recunoașterea și managementul emoțiilor. Dorim să venim în ajutorul copiilor afectați de “Sensory Integration Disorders”, cu un prim focus pe ADHD. Am discutat cu Marius Rus, CEO, despre inovația propusă pentru a îmbunătăți viața copiilor.

Ce este TULLY?

Utilizarea brățării Tully îi va ajuta pe copiii cu tulburări de atenție să-și controleze emoțiile mult mai repede decât doar prin terapie, și va avea un impact semnificativ în ceea ce privește progresul școlar, viața socială și realizarea întregului lor potențial.

De ce ați ales tehnologia în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?

Cea mai completă soluție pentru ADHD este terapia realizată de psihologi sau terapeuți specializați. Are efecte de lungă durată și în timp asigură, în majoritatea cazurilor, atingerea controlului asupra manifestărilor emoționale extreme. Poate dura însă foarte mult, în unele cazuri câțiva ani, până când copiii învață să-și recunoască și să își controleze emoțiile fără un impuls exterior. O variantă de impuls extern poate fi asigurată acum doar de consilierii care acompaniază copiii în timpul orelor, însă și aici sunt două probleme: consilierii sunt prea puțini și prea costisitori atât pentru școală cât și pentru părinți. Pornind de la aceste premise am decis să creăm un asistent personal electronic care să joace rolul unui observator extern și care să ajute copii să-și identifice emoțiile și să-i ghideze în procesul de calmare.

Care este povestea din spatele acestui proiect? Cum a aparut ideea?

Totul a pornit de la Adina, unul dintre co-fondatori, care în cadrul unor activități de voluntariat a ajutat copii cu nevoi speciale de educație, în special copii cu autism sau ADHD, vreme de câțiva ani în SUA. Atunci a realizat cât de mult au nevoie de ajutor și cât de mare e efectul ajutorului când și dacă îl primesc. Această activitate a dus practic la o a doua carieră pentru Adina (era deja doctor în economie și preda în cadrul UBB), făcând-o să se înscrie la Psihologie și să continue să lucreze, pro-bono, cu copii hiperactivi. De aici a fost doar un pas până la realizarea faptului că o soluție electronică ar fi foarte utilă, formarea echipei în primă fază pentru a afla și dacă e posibil, și începerea proiectului.

Care este echipa din spatele proiectului?

Cei 4 cofondatori sunt Adina și Marius, soț și soție, Florin și Victor. Adina are un doctorat în economie și un masterat în psihologie și dezvoltarea copilului, e lector în cadrul FSEGA, UBB Cluj Napoca, unde predă cursurile de investiții și economie comportamentală, și în proiectul nostru are grijă de tot ce înseamnă psihologie și contact cu terapeuți, părinți și copii, pe lângă faptul că idea proiectului a pornit de la ea. Marius a “prins” virsul antreprenoriatului în timpul unui program de MBA în San Francisco, la UC Berkeley, și după o carieră în banking, consultanță și Private Equity a trecut la start-up-uri și Venture Capital. E CEO –ul Stressless și se ocupă de strategie, finanțe și business development. Florin și Victor sunt partea tehnică din echipă; Florin face prototipare hardware de peste 18 ani și Victor e Embedded Software Developer de 10 ani. Ambii au la activ proiecte și dispozitive impresionante, inclusiv primele prototipuri ale unuia dintre cele mai de succes wearables, Whoop, și colaborări cu Apple sau Tesla.

În ce stadiu de dezvoltare este proiectul?

Lucrăm la acest proiect de aproape 4 ani, și în acest timp am trecut prin mai multe variante de prototip, ajungând la o versiune complet funcțională, pe care am testat și validat tehnologia. Am desfășurat un studiu pe scară extinsă, finanțat printr-un grant EIT Health, împreună cu Facultatea de Psihologie din Cluj și un grup de psihologi practicieni, în cursul anului 2020. Chiar dacă a trebuit să adaptăm studiul restricțiilor legate de pandemie, am obținut confirmarea clară că tehnologia e 100% funcțională.

Acum suntem în curs de dezvoltare a versiunii comerciale a produsului, mai mică și cu un design îmbunătățit, pe care o vom lansa printr-o campanie de crowdfunding în cursul acestei toamne, și, continuăm proiectul de cercetare de anul trecut, cu scopul de a adauga abilități de Inteligență Artificială algoritmilor noștri.

Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?

Pentru anul viitor avem 2 mari obiective – livrarea produselor care vor fi pre-vândute prin crowdfunding și punerea în vânzare efectivă a brățării, și începerea procesului de certificare ca dispozitiv medical și intrarea în sistemul de asigurări de sănătate, pentru a putea face Tully disponibil pentru toți copiii care au nevoie de el, indiferent de disponibilitățile materiale.

Cu ce vă pot ajuta cei care află acum mai multe despre Tully?

Am vrea să discutăm cu cât mai mulți părinți și terapeuți în pregătirea lansării campaniei de crowdfunding. Ne va ajuta să evaluăm cât mai bine interesul pentru produsul nostru, și, evident, sperăm că ne veți ajuta efectiv în campanie, putând astfel să aducem cât mai repede brățara pe piață. Dacă vă interesează Tully vă rugăm să ne trimiteți un mesaj la marius@mytully.com

Urmărește parcursul startup-ului și a celorlalți participanți în programul Innovators for Children!