Evoluția câștigătorilor ediției III

154 de înscrieri, 10 startup-uri si ONG-uri participante, 6 mentori, 3 organizații câștigătoare care au primit un total de 30.000 EUR finanțare si Investment Readiness Support, mentorat și o campanie de PR. Acesta e doar un scurt rezumat al celei de-a treia ediții Innovators for Children, care s-a încheiat pe 23 martie 2022 cu un eveniment online în care câștigătorii au vorbit publicului despre soluțiile și parcursul lor, precum și despre experiența pe care au avut-o în cadrul programului. Descoperă poveștile lor și felul în care participarea la program le-a susținut creșterea!

Innovators for Children 2021 a fost cea de-a doua ediție organizată virtual, în pandemie. La sfârșitul primăverii, după un proces riguros de selecție, 10 organizații cu soluții tehnologice scalabile pentru wellbeing-ul și educația copiilor au trecut mai departe într-un program de 3 luni care le-a oferit participanților acces la workshop-uri de specialitate, oportunități de networking și întâlniri lunare de monitorizare a progresului proiectelor alături de mentori dedicați.

Pe 15 septembrie, 8 dintre participanți și-au prezentat soluțiile în cadrul evenimentului Pitchday, unde câștigătorii au fost Alina Pătrăhău – Fondator DARA, proiect al Asociației Dăruiește Aripi, Nicoleta Mariana Orlea – Manager de proiect ProfAid Kit, proiect al Asociației Autism Voice, și George Hâncu – CEO Fluxy. Pe lângă premiile în bani și Investment Readiness Support, cei trei câștigători au trecut in faza de dezvoltare a programului, fază care a durat până în martie 2022 și a presupus întâlniri de mentorat, întâlniri de status și componente de:

  • Crearea și implementarea unui plan de acțiune pe 6 luni
  • Management financiar/ sprijin pentru investiții
  • Construirea parteneriatelor
  • Dezvoltarea produsului
  • Marketing și PR
  • Lansarea produsului
  • Acces pe piață

Cum au fost dezvoltate soluțiile din program: oportunități și motivație

ProfAid Kit este prima platformă educațională ABA cu metode inovatoare de management comportamental pentru cadre didactice și părinți ce are ca scop eliminarea noțiunii de „copil-problemă” și de „mediu disruptiv în clasă”. Proiectul a pornit de la ideea că în România există 2,8 milioane de elevi în România, dintre care 30 000 cu nevoi speciale, și doar 210 000 de cadre didactice, iar statisticile OMS plasează România pe locul 3 în Europa în ceea ce privește fenomenul bullying-ului. ProfAid Kit își dorește să integreze acești copii cu nevoi speciale și să ajute toți copiii de nivel gimnazial să aibă parte de un mediu pozitiv, contribuind astfel la diminuarea fenomenului de bullying.

Soluția ProfAid Kit este o platformă de tip magazin online cu acces la cursuri și produse specifice managementului comportamental al elevilor la clasă menite să ajute cadrele didactice cu materiale și feedback de specialitate și să le ofere tutoriale și alte resurse care să-i ajute să implementeze aceste metode în clase.

Lucrurile care ne marchează în copilărie, fie ele pozitive sau negative, ne trasează ruta ca adulți. Noi ne dorim o societate în care adulții sunt echilibrați și armonioși și împărtășesc niște valori care ne ajută să creștem și să ne dezvoltăm. Acesta este principiul care stă la baza ProfAid Kit. – Nicoleta Orlea

Dara este un proiect al Asociației Dăruiește Aripi, asociație înființată în 2013, atunci când echipa a și început construcția secției de oncologie pediatrică de la Constanța. Platforma Dara permite integrarea dosarelor medicale electronice ale copiilor pentru ca doctorii și colaboratorii Dara să aibă acces la toate detaliile legate de istoricul lor pentru a pune un diagnostic și a-i trata.

Problema specifică de la care a plecat echipa atunci când a început dezvoltarea platformei este faptul că media de supraviețuire a cancerului pediatric în România este de 70% – cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, acest decalaj fiind atribuit de către experții din cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului al Uniunii Europene în principal lipsei organizării serviciilor multidisciplinare, care provoacă întârzieri în diagnosticarea și tratarea acestor copii. Prin Dara se dorește reducerea acestui decalaj și sporirea calității vieții copiilor diagnosticați cu boli grave.

În România există 13 secții de oncologie pediatrică în 8 județe. Pentru a oferi gratuitate pacienților, statul îi pune pe ei să se deplaseze la spital, în condițiile în care aceste drumuri ar putea fi evitate. Noi ne-am dorit să ajutăm echipa de medici și de asistente să ajungă acasă la copii pentru procedurile care pot fi efectuate la domiciliu, evitând astfel internarea – pentru că orice noapte petrecută de copil acasă, în patul lui, contează. Am văzut, pe măsură ce am început să facem toate aceste lucruri, cum copiii reveneau la școală, își țineau zilele de naștere, ieșeau afară să se plimbe: calitatea vieții lor s-a îmbunătățit considerabil. – Alina Pătrăhău

Fluxy Pocket School este o aplicație mobilă dedicată elevilor din învățământul secundar folosită deja de peste 3000 de părinți, profesori și elevi. Aplicația beneficiază de o tehnologie de învățare în flux care permite tuturor elevilor să învețe în propriul stil și în propriul ritm, oriunde și oricând au acces la un device mobil – telefon sau tabletă. Fluxy se bazează pe învățarea prin unități de micro-learning concepute în așa fel încât să stimuleze învățarea și gândirea logică. Aplicația include și un sistem de gamificare pentru a maximiza angajarea elevului în procesul de învățare.

Sistemul educațional din România are mari lacune, probleme care nu s-au îmbunătățit cu timpul ci, din contră, s-au accentuat, mai ales în context recent, de când cu pandemia. Nevoia de remote schooling a crescut foarte mult și, odată cu ea, și necesitatea de a ajunge cu soluția noastră și în zone unde accesul la desktopuri și la hardware este redus, nu însă și accesul la device-uri mobile.

A fost un moment oportun să construim mai departe pe baza proiectelor edtech pe care am mai lucrat. Edtechul este mai mult decât un business – este un business cu impact, extrem de necesar în România și mi-aș dori ca atunci când copiii mei vor crește și vor ajunge în învățământul secundar să vadă un alt peisaj educațional, mult diferit față de ce avem acum în școli. – George Hâncu

Experiența programului | Cum au progresat finaliștii din program

Pentru echipa Fluxy, programul Innovators for Children a fost un plus de motivație care a împins echipa înainte și a determinat-o să-și respecte cu și mai mare strictețe deadline-urile. Cele mai valoroase componente ale programului au fost, pentru cei de la Fluxy, informațiile legate de partea de marketing și de PR, care lor nu le erau atât de familiare.

Innovators for Children ne-a adus plus valoare în mod substanțial, atât prin informațiile pe care le-am primit în cadrul workshopurilor și sesiunilor de mentorat, cât și prin expunerea pe care ne-ați oferit-o și ne-o oferiți în continuare. Cred că ne-am simțit cu toții ca un grup unit, ca o rețea, nu ca simpli participanți într-un accelerator și cred că acest lucru este foarte important. – George Hâncu

În cazul Dara, au crescut ambițiile pe termen lung și a venit inspirația pentru a extinde modelul acestei aplicații în afara României, pentru ca și alte țări din Europa de Est să beneficieze de astfel de servicii. Networkingul și relațiile stabilite cu celelalte echipe au fost o componentă importantă pentru cei din echipa Dara, alături de întâlnirile cu mentorii care au reușit să îmbine viziunea optimistă a echipei de proiect cu o abordare pragmatică, realistă, care să-i ajute să vadă lucrurile în perspectivă și să își pregătească mereu un plan B.

A fost o experiență memorabilă, pentru că am reușit să văd diferența între felul în care priveam lucrurile la momentul înscrierii și ce am devenit noi la sfârșitul acestui program. Am primit un input valoros din zona de business, de comunicare și din zona tech, dar și metode foarte aplicate prin care să putem eficientiza și scala acest serviciu pe care-l oferim copiilor bolnavi și sistemului medical din România. Putem să spunem că programul, în întreg ansamblul lui, dar și luat pe părțile mai mici în care am fost implicați, ne-a schimbat complet viziunea. – Alina Pătrăhău

ProfAid Kit a primit o structură clară pentru a se extinde așa cum își doresc cei din spatele proiectului, pentru că există o diferență fundamentală între activitatea de zi cu zi a unui ONG și dezvoltarea unui produs la care să aibă acces zeci de mii de oameni. Input-ul, workshop-urile și feedback-ul primit de la mentori i-au ajutat să vadă imaginea de ansamblu și felul în care se potrivesc „piesele puzzle-ului” în această imagine de ansamblu pe termen mediu și lung.

Ne-am pus foarte multe întrebări pe marginea subiectului finanțării și a sustenabilității financiare, iar acesta este unul din principalele motive pentru care sunt recunoscătoare că am făcut parte din accelerator pentru că așa am învățat și noi diferența dintre acțiunea socială și antreprenoriat social, cum să faci un business plan și să construiești sustenabil și alte lucruri extrem de utile pentru echipa noastră. – Nicoleta Orlea 

Planurile de viitor | Ce urmează în 2022 pentru soluțiile finaliste

ProfAid Kit are ca target formarea a 200 de cadre didactice și ajutarea a 150 de părinți prin intermediul platformei. În plus, membrii echipei își doresc să dezvolte cel puțin 4 cursuri care vor putea fi accesate și cel puțin 100 de materiale educaționale și video-tutoriale și cel puțin 3 parteneriate naționale care să-i ajute să ducă misiunea mai departe într-un mod cât se poate de eficient și de concret acolo unde este nevoie.

Realizarea platformei nu ar fi fost posibilă fără programul Innovators for Children și a juriului care a crezut în noi și sperăm ca aceasta să fie în curând utilizată de cel puțin 2000 de profesori. Prin această platformă ne dorim să realizăm și parteneriate cu Ministerul Educației și să arătăm că există posibilitatea să se integreze cu ușurință câteva instrumente pozitive de management în clase, astfel încât orice copil să poată merge la școală, unde să-l întâmpine un mediu pozitiv, indiferent dacă este un elev tipic sau un copil cu nevoi speciale. – Nicoleta Orlea

Urmărește în continuare evoluția proiectului ProfAid Kit pe https://www.profaidkit.ro/.

Dara va fi funcțională la mijlocul anului 2022, iar primul segment pe care medicii îl pot folosi pe platformă este îngrijirea la domiciliu – partea ce va fi adăugată în istoricul și în dosarul medical al copilului. Tot ce se făcea până acum pe hârtie va putea fi acum integrat în platformă și împărtășit cu doctorii care se ocupă de caz. Activitatea echipei de medici și asistente, care momentan se desfășoară doar în Dobrogea, se va extinde și în 6 județe Muntenia cu ajutorul echipei de specialiști de la secția de oncologie pediatrică a Institutului Oncologic din București.

Urmărește în continuare evoluția proiectului Dara pe https://www.daruiestearipi.ro/.

Fluxy are ambiții mari nu doar pentru anul acesta, ci și pentru următorii doi ani: pe partea financiară și de investiții au în vedere o potențială colaborare cu SeedBlink și aplicarea la fondurile PNRR pe partea de digitalizare, dar și la fonduri precum EIC Horizon, unde sunt calificați pentru etapa a doua a cererii de finanțare. Pe lângă creșterea numărului de abonați și de utilizatori, își doresc să completeze și conținutul pentru învățământul secundar superior (liceu): se preconizează că va fi gata integral până în vara lui 2022; lucrează, de asemenea, la un sistem de AI complet, pentru care să înlocuiască sistemul algoritmic pe care se bazează fluxurile de învățare. Alături de această componentă, își propun să introducă și un modul de analiză de date pentru comportamentul în aplicație care să ajute echipa să ofere conținut cât mai relevant și să creeze o experiență cât mai fluidă și mai simplă pentru elevi.

Se lucrează și la dezvoltarea modelului B2B: sunt în discuții cu mai multe școli pe această temă. Își propun ca în 2023 să scaleze la nivel național cu aplicația și business-ul, iar pe sfârșit de 2023 – început de 2024 să se lanseze și pe piața europeană centrală în câteva țări pe care le-au identificat și în care consideră că prolemele și structura educațională sunt suficient de similare cu cele din România pentru a putea permite extinderea modelului și crearea de impact pe termen mediu în țările respective.

Urmărește în continuare evoluția proiectului Fluxy Pocket School pe https://www.fluxyapp.com/.

Dacă nu ai apucat să urmărești evenimentul live, găsești înregistrarea mai jos!