Cum ar fi dacă și adolescenții ar avea un hub al lor, unde să „învețe cum să învețe” și să se poată dedica dezvoltării personale și orientării în carieră? Ei bine, el va exista în curând și va ajuta tinerii să recapete plăcerea învățării și a dezvoltării continue, asigurându-le mai multă claritate în alegerea profesiei și liniștea faptului că pot oricând să o schimbe, cât timp știu direcția în care vor să se îndrepte și skillurile pe care trebuie să și le dezvolte.
Learn Human este o platformă online cu ateliere (asincron si sincron) alături de un mentor pentru dezvoltarea practică a abilităților umane precum inteligența emoțională, creativitate și inovație, gândire critică, digital fluency, comunicare și colaborare sau descoperirea carierei ideale.
Am vorbit cu membrii echipei Learn Human despre întreaga experiență în domeniul e-learningului și a dezvoltării profesionale, despre ce le lipsește astăzi adolescenților ca să intre pregătiți pe piața muncii și despre cât de important este să știi nu doar ce trebuie să înveți, ci și cum să înveți.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
Într-o societate în care tinerii învață greoi, fără pasiune și, de cele mai multe ori, din obligație, atunci când o fac ne dorim să aducem o schimbare de paradigmă în ceea ce privește învățarea. Ne dorim să creăm o lume în care tinerii adoră să învețe pe cont propriu și care se pricep sa învețe orice își propun, cu scopul de a-și dezvolta abilități de viitor ce îi pregătesc pentru profesiile potrivite lor.
Soluția noastră este o platformă, un hub online, care propune fiecărui utilizator o călătorie de învățare, prin ateliere online (posibil și offline într-un viitor apropiat), sincron sau asincron, în ritmul propriu sau în cadrul unor grupuri cu alți adolescenți, alături de coachi și traineri. Pentru că în rândul tinerilor evenimentele tip festival sunt frecvente și apreciate, am inclus chiar și un program de ateliere în format „Online learning festival”.
Platforma oferă suportul necesar cu precădere elevilor de liceu pentru a învăța cum să învețe singuri orice și pentru dezvoltarea abilităților umane, digitale și de viitor. Targetul principal este reprezentat de elevii de liceu.
Ideea a pornit de la insightul că sistemul educațional este ineficient, învechit și depășit cu mult de realitatea actuală, de nevoile reale ale unui elev, dar și de tehnologia pe care o avem la dispoziție. Un alt insight de la care am plecat este faptul că elevii nu știu să învețe pe cont propriu, urăsc să învețe în general pentru că temele sunt multe și le consideră inutile, nu înțeleg cu ce îi vor ajuta pe viitor.
Proiectul este în stadiul de idee, platforma nu este construită efectiv în acest moment. În schimb, am testat și validat deja atât cursurile propuse, cât și tehnologia necesară pentru dezvoltarea web a hubului online. Avem în spate proiecte din zona de educație a tinerilor, experiența atelierelor susținute cu aceștia, dar și conținutul cursurilor de învățare autonomă și orientare în carieră.
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
Impactul pozitiv la nivel macro este crearea unei societăți în care tinerii își aleg cariera potrivită cu ajutorul setului lor de valori și talente și au încrederea că o pot schimba oricând, deoarece și-au dezvoltat deja abilitățile necesare pentru a face asta.
Impactul imediat pe care platforma noastră îl are asupra beneficiarului (elevul de liceu) este o atitudine pozitivă asupra învățării, atât în ritm propriu (self-paced), cât și cadrul unor grupuri de învățare. În urma cursurilor din platformă, elevul poate spune că poate învăța mai ușor, mai repede, că ia note mai bune și că are mai mult timp liber. În plus, descoperă ce profesii i se potrivesc și are mai multă claritate în ceea ce privește abilitățile pe care trebuie să și le dezvolte pentru cariera pe care alege să o urmeze. Mai mult, i se confirmă faptul că nu este singur în călătoria aceasta și că face parte dintr-o comunitate de tineri cu pasiuni și vârste comune.
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Trăim într-o eră digitală, contextul pandemic a accelerat sistemul educațional în mediul online, iar tinerii caută oportunități în online și sunt foarte familiarizați cu acesta. În plus, echipa noastră are expertiză în zona de creare website, web design, organizarea de cursuri online, întâlniri in cadrul unor grupuri online etc.
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
Suntem pionieri în domeniu, iar proiectul este mai exact un hub online unde tinerii urmează întâi un curs gratuit de „Învață cum să înveți”, apoi un curs plătit de „Descoperire a profesiilor de viitor” potrivite pentru ei, având ulterior acces la cursuri de „Dezvoltare a abilităților viitorului” create de noi sau de alți furnizori recomandați.
Nu există în piață o platformă care să cuprindă toate produsele și serviciile pe care noi le propunem. În plus, nu există nici cursuri de învățare autonomă, sau de dezvoltare în carieră în formula pe care o avem noi. Există doar oferte 1 la 1, la prețuri mari, și fără opțiunea de a-ți face și un plan personalizat de învățare/dezvoltare. De asemenea, pe platforma noastră va fi disponibilă varianta de curs în cadrul unui grup, la prețuri accesibile, alături de mai mulți profesioniști care pot oferi mai multe perspective fiecărui cursant.
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
Echipa este formată din Armina, Diana și Daniel.
Armina Sîrbu are 20 de ani de muncă în educația non-formală, este trainer și career strategist, cu o experiență vastă în e-learning și un portofoliu de proiecte de training divers, pentru clienți din toată lumea. Peste 60.000 de participanți au beneficiat de experiențele de învățare create de ea, de la corporații Fortune 100, la adolescenți, profesori și pensionari.
Diana Bibina este specialistă în Digital Marketing și vine cu o experiență de peste 6 ani de proiecte pentru FMCG, Dermato-cosmetice și Tehnologia Informației atât pe plan național, cât și internațional. Curioasă din fire și pasionată de învățare, s-a implicat alături de Armina în organizarea cursului „Învățarea moarte n-are!” în 2021 și a venit cu strategia de marketing și amplificare în social media pentru acest proiect. Astfel, Armina și Diana au testat și învățat împreună din experienta „go to market” a cursului ce va fi piesa principală din hubul online Learn Human.
Daniel Sîrbu este antreprenor, inventator și inginer specializat în tehnologii de dezvoltare web și blockchain. Are la activ crearea de la zero a peste 100 de website-uri, e-shops și platforme de e-learning împreună cu echipa sa tech.
Întreaga echipă lucrează împreună în eBrains Digital de mulți ani și în prezent construiesc alături de alți colegi, comunitatea de pasionați de blockchain, Disruptive Digital.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
Ne propunem să lansăm platforma în această toamnă, iar pentru început ne vom focusa pe campanii de awareness în mediul digital – atât pe platformele sociale, cât și pe blog. Tinerii care se vor înregistra vor avea acces la primele cursuri existente în platformă, și anume „Învață cum să înveți” și „Descoperă cariera potrivită”.
Următorul obiectiv este crearea unei serii de traininguri pentru coachi voluntari care vor să se alăture echipei și crearea colaborării cu noi furnizori care să își pună la dispoziție cursurile pe platforma noastră. În materie de KPI, avem ne propunem să atragem 1000 de elevi de liceu înregistrați în platformă până la finalul Q3 2023.
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Ne dorim să povestească mai departe despre ceea ce facem noi – în acest fel vor afla de noi oameni care chiar își doresc sa participe la cursuri, sau chiar sa devină coachi.
Urmărește parcursul proiectului și a celorlalți participanți în acceleratorul Innovators for Children!