Există pe lumea aceasta tehnologie bună și tehnologie mai puțin bună – tehnologie pe care o folosești cu plăcere și care te ajută să înveți și să te dezvolți pe de-o parte, dar și echivalentul tehnologic al „caloriilor goale”. Copiii sunt expuși ambelor tipuri de tehnologie, însă e bine ca oferta de soluții tehnologice benefice să fie din ce în ce mai cuprinzătoare și mai diversificată pentru a reuși să ajungă mai ușor la țintă și să aducă un impact pozitiv în viața celor mici.
Mind Quest este o platformă atât pentru copiii si adolescentii iubitori de podcast și cărți audio, cât și pentru creatorii de conținut audio si video. Platforma este dedicată exclusiv copiilor și adolescenților, iar conținutul va fi nișat pe dezvoltare socio-emoțională, sănătate mentală și dezvoltarea unor abilități esențiale de viață precum: încrederea în sine, gândirea critică, reziliența, capacitatea de adaptare, autocunoaștere, etc.
Am vorbit cu membrii echipei Mind Quest despre nevoia de conținut digital educativ adaptat nevoilor copiilor și adolescenților și despre felul în care trebuie să ne adaptăm strategiile prin care să ajungem la ei cu suportul emoțional și ajutorul în construirea rezilienței.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
Ideea pentru proiectul Mind Quest a încolțit în mintea noastră atunci când ne-am propus să răspundem întrebării „cum ar arăta diferit viața unui copil dacă acesta ar putea citi 100 de cărți pe an sau sau dacă ar avea acces nelimitat la conținut educativ pentru dezvoltarea lui personală și socio-emoțională?”. Astfel, echipa noastră a pornit într-o aventură pentru a dezvolta prima platformă de streaming audio dedicată exclusiv copiilor și care să le ofere acces la conținut care să îi ajute să își dezvolte abilități esențiale de viață pentru lumea secolului XXI.
În acest moment lucrăm cu creatori de conținut talentați, dar și cu profesioniști în domeniul dezvoltării cognitive și socio-emoționale a copiilor pentru a dezvolta primele povești și episoade de podcast care vor fi disponibile pe platformă și în aplicație. De asemnea, am construit o comunitate de „membri fondatori” unde am invitat părinți care, împreună cu copiii lor, să fie co-creatori ai aplicației. Interacționăm în mod regulat, cerem feedback sau sugestii și facem primii pași pentru a dezvolta o aplicație pentru copii împreună cu copiii 🙂 . Ne-am propus să gândim funcționalitățile aplicației în funcție de ce își doresc copiii. În definitiv, ei vor fi utilizatorii finali și vrem să ținem cont de dorințele și preferințele lor.
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
Când se confruntă cu provocări sau dezamăgiri, majoritatea copiilor nu au instrumentele necesare pentru a le face față. Considerăm că dezvoltarea personală nu este doar pentru adulți. Este o schimbare majoră pentru copiii noștri atunci când înțeleg legătura dintre gândurile pe care le au, emoțiile pe care le simt și comportamentele/acțiunile lor atunci și când învață să se accepte și să se iubească așa cum sunt, fără a mai simți nevoia de a se compara cu ceilalți. Poveștile și podcasturile focusate pe conținut care promovează dezvoltarea socio-emoțională și sănătatea mentală au menirea să îi ajute pe copii și pe tineri să:
- să se simtă bine cu ei înșiși
- facă față suișurilor și coborâșurilor vieții, dezvoltând reziliență
- să își dezvolte un growth mindset (mentalitate deschisă spre dezvoltare) și să își atingă potențialul maxim
Toate aceste abilități pot fi transmise prin intermediul storytellingului. Storytellingul oferă copiilor o fereastră către lumi noi. Le oferă oportunitatea de a învăța idei și informații noi; fără să-și dea seama, ei învață lecții de viață valoroase ascultând conținut captivant.
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Fie că ne place sau nu, tehnologia face parte din viețile copiilor, iar lucrul acesta nu se va schimba prea curând. Dacă tehnologia este folosită în mod corect și echilibrat, aceasta poate fi un instrument extrem de valoros în dezvoltarea unor abilitați esențiale de viață. Așa cum există conceptul de „junk food ”și „healthy food”, la fel există și conceptul de „junk tech” și „healthy tech”. Noi ne propunem să dezvoltăm o variantă de „healthy tech”, pentru că vom îmbina educația cu entertainmentul. Din sondajul pe care l-am făcut pentru a valida ideea proiectului reiese cât se poate de clar preferința copiilor de a utiliza diverse aplicații (YouTube, Netflix/Disney +, Spotify) pentru a consuma diferite tipuri de conținut. Așadar, am considerat că o aplicație care să ofere conținut educativ și interactiv este „drumul” care ne ajută să ajungem la cât mai mulți copii.
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
Ceea ce ne propunem să ne diferențieze față de alte aplicații care oferă audibooks sunt podcasturile și conținutul original produs de către noi sau în parteneriat cu alți producători de conținut. De asemenea, aplicația noastră vă fi adresată exclusiv copiilor iar conținutul pe care îl dezvoltăm va fi validat de profesioniști în domeniul dezvoltării cognitive și socio-emoționale a copiilor
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
Suntem o echipă formată din 6 persoane care împărtășesc aceeași pasiune pentru educație și dezvoltare personală și aceeași dorință de a avea un impact pozitiv în viața cât mai multor copii și de a-i ajuta să își dezvolte abilitați valoroase care să le permită să depășească cu succes toate provocările vieții și să aibă încrederea de a-și urma visurile.
Competențele fiecăreia dintre noi se îmbină armonios și ne completăm reciproc într-un mod tare fain. Dacă fiecare strălucește într-un segment al ei, marketing, brand design sau social media, ce știm cu certitudine este că creativitatea este „piesa de rezistență” a fiecăreia dintre noi și este și ceea ce ne-a adus împreună.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
Obiectivele noastre pentru următorul an sunt, pe de-o parte, financiare: să atragem finanțare care să ne ajute să dezvoltăm conținut cât mai variat și de cea mai înaltă calitate, dar și aplicația Mind Quest. De asemenea, ne vom focusa pe construirea de parteneriate de lungă durată cu creatori de conținut și pe dezvoltarea și consolidarea comunității de părinți și copii în jurul Mind Quest.
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Îi invităm pe cei care citesc acest articol, să ne urmărească pagina de Facebook pentru că în curând vom lansa o nouă invitație pentru a se alătura comunității noastre de „membri fondatori”, ceea ce le va oferi ocazia să participe în mod activ la dezvoltarea aplicației Mind Quest și a conținutului care va fi disponibil pentru copii. De asemenea, dacă cunosc oameni (sau dacă sunt ei înșiși) dornici să își pună creativitatea la treabă astfel încât să dezvolte conținut pentru noi, așteptăm cu mare drag un mesaj din partea lor.
Urmărește parcursul proiectului și a celorlalți participanți în acceleratorul Innovators for Children!