„Ce vrei să fii când o să te faci mare?” e o întrebare care ne frământă chiar și când suntem aproape adulți și căutăm drumul pe care urmează să pornim în scurt timp. Realitatea e că foarte mulți dintre tineri nu știu cu adevărat încotro s-o apuce odată ieșiți de pe băncile școlii – ce facultate să aleagă, ce opțiuni în carieră va avea în funcție de facultatea pe care o alege, ce poate face dacă nu-i place sau nu i se potrivește ce a ales.
BWay vine în sprijinul elevilor care au nevoie de ajutor în alegerea facultății potrivite, oferindu-le ca resurse evenimente de prezentare a facultăților. Ceea ce fac este să conecteze elevii la viitorii profesioniști din domeniu pentru a-i ajuta să afle ce presupune mediul academic și care sunt pașii pentru a ajunge acolo.
Am vorbit cu fondatoarele echipei BWay, ele însele studente, despre motivația de a ajuta alți tineri să-și aleagă calea potrivită și despre una din marile lacune din licee: lipsa timpului dedicat orientării profesionale.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
BWay vine în sprijinul liceenilor care au nevoie de ajutor în alegerea facultății potrivite.
Statisticile arată că peste 30% din studenți abandonează din cauza alegerii greșite a facultății. Aici am intervenit pentru a face o schimbare, venind în ajutorul elevilor care nu s-au hotărât încă cu privire la profesia pe care să o urmeze și punându-i în contact cu cei care au experimentat pe propria piele viața de student. Venind în sprijinul actualei generații de elevi, îi ajutăm să facă o tranziție mai ușoară spre mediul academic.
Lucrul ce ne-a motivat să venim în sprijinul tinerilor constă în lipsa pe care am identificat-o în perioada în care eram și noi elevi. Am avut nevoie în puncte cheie ale dezvoltării noastre de oameni dispuși să ne îndrume și să ne împărtășească din experiența lor de viață, pentru a ne ușura alegerea. Astfel că am decis să fim pentru alții oamenii de care am avut și noi nevoie la un moment dat.
Cum facem asta mai exact? Conectăm elevii cu studenții, pentru ca aceștia să afle mai ușor noutățile mediului academic și oportunitățile în carieră, prin sesiuni online interactive, de grup sau unu la unu.
Le punem la dispoziție o platformă ce înglobează toate informațiile de care au nevoie:
– conținut educațional și informații despre facultăți
– sesiuni de discuții 1:1 cu studenți de la diverse facultăți
– evenimente cu studenți și profesioniști din domeniu
– teste de auto-cunoaștere
– roadmap (ex. perioada deschiderii aplicațiilor, începerea pregătirii pentru admitere).
Prin discuții cu studenții, elevul e mai sigur pe alegerea făcută și simte că aparține unei comunități, la care să poată apela ori de câte ori are nevoie.
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
An de an, conectăm elevi cu studenți și facilităm tranziția de la liceu la facultate, încurajând tinerii să își urmeze pasiunile, dar dându-le și oportunitatea să se documenteze foarte bine cu privire la acestea.
Prin evenimentele BWay, elevii învață din experiențele studenților și primesc sfaturi utile despre cum să se bucure pe deplin de studenție, totul într-o atmosferă plăcută și prietenoasă, în care să pună întrebări pe care în mod normal ar fi avut rețineri să le adreseze unui cadru didactic.
La final de eveniment, elevii se conving dacă specializarea la care se gândeau li se potrivește și primesc imboldul necesar pentru a continua să muncească la visurile lor. Văzând studenția dincolo de aparențe, își clarifică incertitudinile, își mai potolesc din emoțiile cu privire la admitere, dar, cel mai important, realizează ce drum să urmeze și cum se pot pregăti din timp.
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Prin intermediul platformei BWay, elevii au acces la resurse centralizate, iar informația este explicată pe înțelesul lor, nefiind nevoie să mai descifreze site-urile facultăților care, de cele mai multe ori, sunt dificil de navigat.
Prin platformă, elevii se pot conecta ușor la oamenii de la care au ce învăța, fiind la un click distanță de tineri implicați în cercuri de cercetare, președinți ale organizațiilor studențești, studenți deja activi pe piața muncii – o varietate de oameni dispuși să ajute elevii de liceu să ajungă în aceeași postură.
Scopul final este ca elevul să identifice care sunt oportunitățile din zona sa de interes, ce perspective de viitor există și cum să ia decizii cât mai informate despre viitorul său profesional, totul printr-o abordare interactivă și colaborativă.
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
În perioada actuală, observăm că tot mai mulți elevi nu știu cât de multe oportunități de viitor au în jur. Spre exemplu, sunt multe facultăți de care aceștia nu au auzit, însă care s-ar plia foarte bine pe interesele și pasiunile lor. Ce remarcăm în piață este că elevii nu au suficiente direcții la care să apeleze pentru a primi susținere și ajutor.
Consilierii din școli, raportați de numărul de elevi, nu reușesc să acopere nevoile. În acea oră de dirigenție alocată săptămânal se discută prea puțin despre opțiunile de urmat după încheierea studiilor liceale. Cât despre târgurile de carieră, acestea fac o treabă foarte bună, însă recurența lor este scăzută.
Concluziile la care am ajuns în urma discuțiilor cu elevii, este că aceștia au nevoia de a fi informați cu privire la opțiunile diverse de viitor și vor să fie încurajați și motivați către direcția pe care și-o propun.
Așa că asta facem pentru ei. Prin BWay, reușim să oferim elevilor acces la domenii diverse, având conținut nișat, în funcție de interesele lor, iar conectarea acestora cu studenții este una constantă. Elevii folosesc soluția noastră, deoarece le este vitală îndrumarea, au nevoie să vorbească cu cineva care a trecut deja prin emoțiile lor de dinainte de admitere ori prin nesiguranța în fața atâtor posibile alternative.
Iar noi reușim să le aducem lucrurile de care au nevoie, prin faptul că le consolidăm cunoștințele cu privire la curriculă, aderarea de organizații studențești, admitere și studenție. Informația venită direct de la oamenii din domeniu este cea care, într-un final, ridică semnificativ tinerii și comunitatea în care trăim.
Prin evenimentele noastre, producem un nivel sporit de conștientizare în rândul elevilor de liceu cu privire la varietatea de opțiuni pe care o oferă mediul academic și le rezolvăm una din cele mai apăsătoare probleme: ce vor face când vor fi mari?
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
Oana este managerul de proiect, responsabilă de coordonarea activităților și cea care a stabilit relații de colaborare cu partenerii noștri. Pe lângă moderarea evenimentelor, activitate care îi aduce cea mai mare satisfacție, fiindcă poate conecta sub ochii ei oameni care altfel nu ar fi avut șansa să se întâlnească, Oana se ocupă și de identificarea diferitelor surse de finanțare, precum și atragerea de invitați pentru evenimente.
Eu, în schimb, mă ocup de aducerea la viață a proiectelor, organizând diverse campanii de promovare ale acestora, administrând conturile de social media și interacționând cu elevii care au nevoie de ajutor.
Atât eu, cât și Oana, suntem încă studente, ea la Calculatoare, iar eu la Farmacie, și suntem motivate de aceeași dorință de a fi acolo pentru elevii aflați în pragul celei mai importante decizii pentru ei. La rândul nostru, am avut oameni care să ne susțină să facem alegerile cele mai bune pentru noi, motiv pentru care ne dorim să oferim și altora același sprijin de care am avut parte.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
În perioada ce urmează, ne propunem să finalizăm dezvoltarea platformei, să o populăm cu conținut și să îi creștem vizibilitatea, continuând, în paralel, să organizăm evenimente în colaborare cu organizațiile studențești, pentru toți elevii care se află în pragul absolvirii liceului.
Vom continua să oferim suport elevilor de liceu pe tot parcursul lor de la liceu și până la facultate, extinzându-ne comunitatea. Evenimentele pe care le pregătim anul acesta urmează diferite direcții, precum:
- Bac de 10 – evenimente dedicate sprijinului și încurajării pentru examenul de Bacalaureat;
- Viața de student la x (medicină, informatică, farmacie, psihologie, etc.) – discuții pentru cei care vor să fie mai bine informați cu privire la ce presupune facultatea și care sunt oportunitățile de dezvoltare;
- Vreau la x (chimie, geografie, radiologie) – Cluj sau București? – evenimente comparative între aceleași specializări, însă din centre universitare diferite, pentru ca potențialii candidați că cunoască care sunt avantajele, dar și dezavantajele alegerii unei facultăți în detrimentul celeilalte;
- Mentorează un elev – discuții unu la unu, elev student.
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Înainte de toate, vrem să vă mulțumim că ați ajuns până la finalul interviului. It’s been a ride și sperăm ca lecturarea aceasta să vă fi adus fie puțină nostalgie, pentru perioada când erați proaspăt absolvenți de liceu, emoționați legat de viitorul pe care îl aveți în față, fie niște motivație, în cazul în care vă aflați exact în această situație.
Ei bine, cu ce ne puteți ajuta? Dacă credeți că inițiativele acestea vă pot fi de folos, vouă sau prietenilor voștri, nu ezitați să ne contactați pe rețele de socializare. Vă putem pune în contact cu oamenii de care aveți nevoie.
- Facebook – https://www.facebook.com/bwaytutoring
- Instagram – https://www.instagram.com/bway.project/
- Linkedin – https://www.linkedin.com/company/bway-tutoring/?viewAsMember=true
- Youtube – https://www.youtube.com/channel/UCxOrRi5VHVQePGlFnDdpM9g
Iar dacă știți elevi de liceu indeciși cu privire la ce facultate să urmeze, amintiți-le de noi, fiindcă suntem aici să îi susținem cu oameni și resurse. Cu toții am avut nevoie la un moment dat de oameni dispuși să ne îndrume înaintea unor astfel de alegeri. Iar prin BWay, am strâns la un loc toți acești oameni.
Urmărește parcursul proiectului și a celorlalți participanți în acceleratorul Innovators for Children!