Innovators for Children: SuperȘcoala

Un profesor bun poate face diferența între a-i face pe copii să urmărească, să înțeleagă și, de ce nu?, să iubească sau nu o materie. Nu toți elevii au norocul de a avea la clasă super-profesorii de care au nevoie ca să învețe de plăcere și să obțină cele mai bune rezultate, iar acest lucru le poate scădea progresiv șansele unui viitor așa cum și-l imaginează să îl doresc. Din fericire, SuperȘcoala este pe baricade, gata să salveze ziua, exact ca în filmele cu supereroi.

Cu o echipă de profesori dedicați și foarte bine pregătiți în spate, SuperȘcoala este platforma care oferă explicațiile clare și complete de care copilul are nevoie, disponibile oricând, pe baza unui abonament la un preț modic. Un Netflix pentru elevi, dar nu cu filme, ci cu materiile școlare cele mai importante! Lecțiile sunt în format video, preferat de către generațiile actuale, și acoperă atât teoria, cât și multe exemple, exerciții, probleme.

Am vorbit cu membrii echipei SuperȘcoala despre nevoile educaționale ale generației de astăzi, despre nevoia de conexiune cu profesorii și despre cum o singură platformă îi poate ajuta pe copii nu doar să înțeleagă și să învețe materia, ci și să capete mai multă autonomie, să își dezvolte capacitățile de problem-solving și să devină mai încrezători în sine.

Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei? 

SuperȘcoala este o platformă educațională care oferă elevilor materiile școlare explicate în lecții video, ajutându-i pe copii să învețe noțiunile și să își consolideze cunoștințele. La fel cum pe alte platforme de streaming se pot viziona filme, pe SuperȘcoala copiii au la dispoziție lecții de matematică, limba română și limba engleză, toate în format video și în conformitate cu programa școlară în vigoare. În plus, punem la dispoziție fișe de lucru cu rezolvări pentru verificare, joculețe interactive pentru exersare și o secțiune de întrebări și răspunsuri după fiecare lecție, pentru a putea cere sau oferi ajutorul la anumite exerciții.

Fiind și noi părinți și cunoscând dificultățile pe care copiii le întâmpină în clasă, la teme sau când se pregătesc pentru evaluări, am decis să construim o soluție de învățare completă și potrivită generației lor, cu ajutorul căreia să înțeleagă materia, să o rețină, să-și acopere eventualele lacune, să ia note mai mari și să fie pregătiți pentru examene.

Am pornit inițial cu matematica, cea care pune cele mai multe probleme, pentru că explicațiile clare și exemplele relevante sunt esențiale și nu orice cadru didactic reușește să le ofere la clasă. Copiilor le place însă matematica atunci când o înțeleg, iar de acest lucru s-a asigurat excepționala noastră profesoară de matematică, membru de bază al echipei.

Ulterior, am căutat și am reușit să menținem același standard și pentru celelalte materii de bază, limba română și limba engleză. Și, cum școala nu e totul, am venit în completare cu un modul de dezvoltare personală adresat părinților și copiilor, care acoperă, pe lângă tehnici de învățare și gestionare a emoțiilor legate de examene, și alte subiecte precum încrederea în sine, vocația, inteligența emoțională, dependența de ecrane.

Platforma este disponibilă pe www.superscoala.ro.

În acest video sunt prezentate principalele funcționalități: https://www.youtube.com/watch?v=HrnP_GXdAlw.

În septembrie vom împlini un an, am crescut frumos și ne propunem să o facem la fel și în continuare.

Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?

SuperȘcoala oferă educație, iar educația are impact pozitiv în viața fiecăruia. Atunci când este de calitate, educația primită de către copii în anii de școală construiește o bază solidă, pe care apoi pot clădi orice doresc și li se potrivește. Cu o mai bună educație ei au mai multe șanse de a reuși, mai multe oportunități, pornind de la un liceu bun poate, o facultate sau o altă formă de învățământ, mergând până la venituri mai mari și o viață mai fericită.

Ne dorim ca, prin platforma noastră, orice copil să primească șansa de a învăța fără să depindă strict de cunoștințele și calitățile didactice ale profesorului de la clasă, nici de răbdarea sau posibilitățile financiare ale familiei. Părinții sunt de multe ori nevoiți să se transforme în profesori de ocazie sau să apeleze foarte devreme la meditații, în special la materiile de bază, pentru că altfel copilul rămâne cu lacune care, în timp, devin din ce în ce mai greu de acoperit.

Cu ajutorul SuperȘcoala însă, orice copil din țară, din orice școală, poate învăța într-un mod foarte bine structurat și plăcut, uneori amuzant, de la unii dintre cei mai buni profesori din România, care te fac să îndrăgești materia și nu își pierd niciodată răbdarea – nu pentru că nu sunt și ei oameni, dar pentru că lecțiile sunt pre-înregistrate și disponibile oricând, putând fi și reluate de câte ori este nevoie.

Pe termen scurt, înseamnă:
– rezultate școlare mai bune
– încredere mai mare în sine, pentru că văd că înțeleg și știu
– un ajutor disponibil oricând au nevoie

Pe termen mediu:
– bune obiceiuri de învățare
– dezvoltarea logicii și a gândirii critice, obținând abilități de rezolvare a problemelor
– un pas spre a deveni autonomi și responsabili, nu mereu împinși de la spate, coordonați de părinți și/sau meditatori. Pot găsi singuri, cu ușurință, lecția de care au nevoie. Pot aprofunda și studia în avans un subiect care îi interesează.

Pe termen lung:
– pe scurt, un viitor mai bun

Impactul nu va fi același pentru toți, interesul și efortul personal sunt în continuare necesare, dar prin SuperȘcoala șansa și instrumentul potrivit vor fi la dispoziția fiecăruia.

De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?

Prin SuperȘcoala am adus laolaltă cunoștințele profesorilor structurate și predate conform programei oficiale (educația tradițională) cu tehnologia (era modernă): disponibilitate online, lecții în format video, joculețe interactive pe placul copiilor. Ne-am adaptat astfel cerințelor sistemului de învățământ românesc, ținând cont însă de anul în care suntem, de obiceiurile, preferințele și așteptările lumii în care trăim, cât se poate de deschisă în prezent la o astfel de inițiativă. Adăugăm desigur cu recunoștință că tehnologia ne permite ca lecțiile să ajungă astfel destul de ușor la copiii și părinții pentru care acest ajutor este binevenit și pentru care nu am fi existat altfel.

Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?

La școală, un profesor bun poate face diferența între a-i face pe copii să urmărească și să înțeleagă, poate chiar să iubească materia, sau nu. Doar că nu toți elevii sunt atât de norocoși încât să nimerească la școală, la toate materiile, unii dintre cei mai buni și mai dedicați pedagogi, așa cum toți ni i-am dori pentru copiii noștri. SuperȘcoala aduce acești profesori de excepție și conținut de calitate, structurat și gândit în conformitate cu programa școlară.

Momentan cel puțin, suntem singurii care oferim o platformă școlară pe care fiecare materie este predată de la A la Z, pentru toți anii de studiu, urmărind programa, de către un singur cadru didactic, prezent în toate lecțiile și vizibil copiilor. Efortul pentru a filma totul a fost uriaș și încă mai este pentru fiecare dintre noi, dar a meritat. Asigurăm astfel o continuitate, același stil de predare, bineînțeles acoperirea programei pentru materia respectivă, precum și o conexiune umană profesor-elev, în ciuda distanței și a timpului. Când copiii îndrăgesc profesorul ca persoană, ei învață cu plăcere. Profunzimea în care se merge cu explicațiile, exemplele și exercițiile sunt un alt diferențiator important, pentru că îi ajută pe copii să capete competențele ce le sunt necesare la clasă și la evaluări, nu doar un nivel de inițiere.

Comparând cu orice altă soluție, unele chiar extrem de bine finanțate, dar fără conținut relevant, ne putem mândri cu ce am reușit până acum doar cu forțele proprii. Nu vrem însă să ne oprim aici, ci să continuăm toate eforturile pentru a veni permanent cât mai bine în întâmpinarea nevoilor reale ale copiilor și ale părinților lor.

Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?

În lumina reflectoarelor sunt profesorii SuperȘcoala, fără de care acest proiect nu s-ar fi realizat:

Super-Liliana (Mitre Siretchi), profesor de Matematică și doctor în Matematică, predă de peste 18 ani la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București.
Super-Beatrice (Simion), profesor de Limba și literatura română, predă în cadrul Liceului Româno-Finlandez din București.
Super-Irina (Ludu), profesor de Limba engleză, certificată Cambridge CELTA, are experiență de peste 10 ani în predarea limbii engleze în țară și în afara ei.
Super-Ina (Ilie), psihopedagog și specialist în științe cognitive, este autorul modulului de dezvoltare personală pentru părinți și copii.

Oamenii de bază din spatele camerelor de filmat suntem Bogdan, Miki și Răzvan, responsabili cu activități de marketing, parte tehnică și, respectiv, cercetare și dezvoltare, potrivite backgroundului fiecăruia.

O parte dintre noi ne știm demult, din băncile facultății (de Matematică) sau chiar mai devreme. Ne-au adus pe toți împreună acum valorile comune și acest proiect, în care credem cu tărie.

Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?

Pentru următorul an ne-am propus extinderea SuperȘcoala ca funcționalități, conținut și număr de utilizatori. Chiar luna aceasta lansăm aplicația mobilă – SuperȘcoala va fi disponibilă și pe Google Play și App Store.

Din septembrie acest an vom începe să publicăm și matematica pentru liceu, până acum noi adresându-ne claselor III-VIII. Ne dorim să adăugăm și alte materii școlare, dar și noi cursuri de interes pentru copii și părinți, precum cele de nutriție, educație financiară, competențe digitale și șah.

Până la sfârșitul anului 2023 avem ca obiectiv atingerea numărului de 100.000 de utilizatori pe platformă.

Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?

Ajută orice share. Avem nevoie de voi pentru a ajunge la cât mai mulți dintre cei implicați în procesul educațional din România: elevi, părinți, profesori, școli și servicii publice înrudite. Doar o mică parte dintre ei au auzit de noi. Pagină noastră web este https://superscoala.ro. Pe Facebook suntem aici: https://www.facebook.com/superscoalaonline, unde puteți găsi și feedbackul primit din partea utilizatorilor care deja folosesc platforma.

Suntem deschiși colaborărilor și parteneriatelor pentru promovarea proiectului sau adăugarea de conținut educațional de valoare pe platformă, precum și celor cu voluntari și organizații care sprijină copiii din mediile defavorizate. Oricine este interesat de aceste aspecte ne poate scrie pe adresa de email: contact@superscoala.ro.

Urmărește parcursul proiectului și a celorlalți participanți în acceleratorul Innovators for Children!