Un caiet digital care îi învață pe cei mici să deprindă abilități fundamentale, precum cititul, scrisul și matematica simplă și care să ofere în același timp statistici relevante despre progresul copiilor către părinți și profesori? Da, va exista pe piață în curând sub forma unei aplicații dezvoltate de o echipă de studenți din Cluj-Napoca.
Manuscrito este o aplicație mobilă pentru tablete în care copiii pot învăța și exersa scrisul de mână. Funcționalitățile principale care o diferențiază sunt feedbackul detaliat în timp real, gamificarea prin customizarea unui avatar care să asiste copiii în procesul învățării, dar și o abordare inovativă de exerciții de autoevaluare.
Am vorbit cu fondatoarii proiectului despre caracteristicile unice ale aplicației pe care o dezvoltă, despre ideea de la care au pornit, despre accesibilizarea educației prin intermediul tehnologiei și despre planurile lor de viitor.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
Manuscrito este aplicația care ajută copiii cu vârste între 4 și 8 ani să învețe abilitățile fundamentale: scris, citit și matematică simplă. Manuscrito oferă o soluție interactivă și multidisciplinară bazată pe inteligență artificială. Aplicația este disponibilă pe tablete, combinând perfect dorința copiilor de a petrece timp în lumea digitală cu nevoia de a învăța. Copiii primesc feedback în timp real pentru munca lor, iar părinții/profesorii primesc statistici detaliate pentru urmărirea progresului.
Ideea provine dintr-o problemă pe care verișorul unuia dintre co-fondatori o are, respectiv anumite dificultăți de învățare. Am decis să creăm o aplicație care să ajute copiii la primele lucruri pe care ei le învață în mod formal.
Proiectul este încă în faza de dezvoltare, în acest moment echipa pregătește o lansare beta pentru toamna acestui an. În prezent lucrăm la aplicațiile mobile, dar continuăm și procesul de discuții cu învățători și părinți.
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
Vrem să facem procesul învățării mai interactiv, mai captivant și mai eficient. În acest fel combatem problema analfabetismului care știm cu toții ce impact nociv are. Considerăm că o astfel de soluție bazată pe tehnologie reprezintă o metoda prin care procesul de învățare poate fi continuat în ciuda tuturor evenimentelor nefericite din ultimii ani.
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Am ales să folosim tehnologia, deoarece toți membrii din echipă studiem informatica și considerăm că o soluție bazată pe tehnologie poate avea un impact pe o scară mai largă. Prețul tehnologiei scade din ce în ce mai mult și performanța crește, astfel că accesul devine tot mai facil.
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
În comparație cu învățatul clasic, aplicația aduce o componentă de gamificare și interactivitate. O altă funcționalitate importantă este cea de feedback în timp real, lucru care îi ajută pe copii să evite formarea unor obiceiuri greșite de scriere. În ceea ce privește aplicațiile similare, ne diferențiem printr-o interfață care permite copiilor să exerseze similar cu un caiet, un feedback mai detaliat și gamificare.
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
Suntem o echipă de 6 studenți din Cluj-Napoca. 4 membri sunt colegi de grupă și studiază informatica la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai și 2 membri studiază calculatoare la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Am decis să facem echipă, deoarece fiecare își dorea să facă ceva în plus pe lângă facultate și voiam să creăm un proiect cu impact. Unii dintre noi au mai colaborat în proiecte universitare, alții am organizat diverse evenimente în cadrul organizației studențești BEST Cluj-Napoca și astfel am realizat că lucrăm bine împreună.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
Vrem să lansăm versiunea beta a aplicației în luna septembrie, să luăm feedback, să îl implementăm și să avem lansarea oficială la începutul anului următor, când vom introduce și abonamentele lunare.
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Suntem foarte recunoscători pentru orice fel de ajutor! În această perioadă încercăm să discutăm cu cât mai mulți părinți cu copii între 4-8 ani pentru a afla mai multe despre experiențele lor în ceea ce privește scrisul copiilor. De asemenea, vrem să ajungem în contact cu reprezentanți din școli și grădinițe. Ne puteți contacta pe site-ul nostru www.manuscrito.ro, pe adresa de mail, la telefon sau pe social media.
- Facebook – https://www.facebook.com/manuscrito.ro
- Instagram – https://www.instagram.com/manuscrito.app/
- Linkedin – https://www.linkedin.com/company/manuscrito-app/
- CrunchBase– https://www.crunchbase.com/organization/manuscrito
Urmărește parcursul proiectului și a celorlalți participanți în acceleratorul Innovators for Children!