Innovators for Children: 2Kids.ro

Copiii cresc repede. Poate prea repede ar spune părinții copleșiți de nevoia de a cumpăra tot timpul hăinuțe, jucării și materiale educative noi. Din fericire, există o soluție la îndemână care să-i ajute să țină pasul cu nevoile copiilor aflați în creștere.

2kids.ro  este platforma prin intermediul căreia părinţii vor putea să păstreze valoarea investită în articolele pentru copii şi să prelungească durata de viaţă a acestora, salvând astfel sume importante din bugetul familiei care ar putea fi folosit în alte scopuri pentru copii, precum: educaţie, petrecerea timpului liber etc. şi contribuind la economisirea resurselor şi diminuarea poluării cauzate de producţia acestora.

Mai precis, ei vor putea beneficia de haine, jucării și cărți potrivite vârstei celor mic în schimbul celor de care ei nu mai au nevoie. Am vorbit cu fondatorii platformei, la rândul lor părinți, despre nevoia de a adopta principiile economiei circulare, mai ales într-o nișă atât de costisitoare precum cea a produselor pentru copii, și am aflat cum poți rezolva două probleme odată: să obții lucrurile de care ai nevoie pentru cel mic în timp ce faci și un bine planetei.

Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei? 

2kids.ro propune o modalitate inovatoare de reutilizare prin a face schimb, folosind un proces simplu și rapid: de îndată ce apare nevoia de a avea articole pentru copii potrivite vârstei acestora se vor putea obţine, în schimbul articolelor care nu mai sunt folosite, altele potrivite nevoilor copiilor. Astfel, încurajăm părinții să reutilizeze articolele pentru copii prin a face schimb. Acest process prezintă avantaje atât pentru ei și pentru ceilalţi părinţi, cât și pentru mediu.

Empatia şi cunoaşterea nevoilor este foarte importantă atunci când se proiectează şi se dezvoltă soluții sociale. Membrii echipei noastre care sunt părinţi se confruntă direct şi au conştientizat această nevoie a reutilizării articolelor pentru copii. Apoi am implementat un chestionar pentru părinți, în urma căruia 75% dintre cei chestionați au răspuns că dintre toate categoriile de produse necesare copiilor, cea mai mare sumă de bani alocată din bugetul familiei este dedicată cărţilor, îmbrăcăminții şi jocurilor copiilor, iar 79% dintre cei chestionați au răspuns că dintre toate categoriile de produse necesare copiilor ar fi de acord să ofere aceste articole la schimb în locul altora potrivite vârstei celor mici.

Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?

Copiii cresc foarte repede, iar a cumpăra mereu doar ceea ce este nou pentru a acoperi nevoile copiilor (precum cărţi, îmbrăcăminte, jocuri, jucării) nu numai că „mănâncă” foarte mult din bugetul familiei, ci costituie şi o risipă de resurse naturale necesare producerii acestora. 2kids.ro oferă posibilitatea păstrării valorii articolelor pentru copii şi prelungirea duratei de utilizare a acestora.

Astfel, atât părinții, cât și copiii vor fi mult mai conștienți de impactul asupra mediului pe care comportamentul lor îl are prin utilizarea modelului linear de consum (producere-consum-aruncare), iar reutilizarea prin schimb a articolelor care nu mai sunt potrivite vârstei copiilor va fi mult mai ușor adoptată, fiind și avantajoasă din punct de vedere financiar.

De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?

Reutilizarea prin a face schimb funcţionează în acest moment în cadrul unor evenimente organizate ocazional de către părinţi sau în cadrul grupurilor de pe reţelele de socializare – modalităţi prin care impactul este mult diminuat, care nu au caracterul unor acţiuni consecvente, care necesită timp alocat pentru participare, şi a căror organizare este de multe ori precară. Utilizarea unei platforme online în care oferta şi cererea de articole care pot fi reutilizate prin schimb constituie soluţia perfectă prin care neajunsurile celorlalte modalităţi pot fi soluţionate, oferind părinților posibilitatea de a obţine ceea ce au nevoie copiii lor în cel mai scurt timp, în mod echitabil şi într-un cadru organizat.

Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?

În acest moment, există părinți care aruncă articolele copiilor la gunoi, deoarece nu mai sunt potrivite vârstei lor și doar o parte foarte mică încearcă să vândă aceste haine pe diverse platforme de mică publicitate online. Acolo însă poate dura mult timp până la finalizarea vânzării hainelor, iar valoarea recuperată este mică. Mai sunt, de asemenea, părinţi care oferă aceste articole copiilor rudelor sau prietenilor. Oricare din aceste variante ar alege părinţii, niciuna nu oferă posibilitatea de a beneficia în mod echitabil în urma articolelor oferite de altele similare, potrivite nevoilor copiilor lor. Aceasta este nevoia pe care o rezolvă platforma 2kids.ro.

Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?

Echipa noastră este formată din membri cu experienţă în marketing, management, design de produs, organizare de evenimente, distribuţie, vânzări şi logistică. În funcţie de experiență au fost alocate şi responsabilităţile în cadrul proiectului: Ioan Chirilă (marketing, vânzări), Sarah Harvat, Mihaela Eftenie (comunicare, parteneri), Flaviu Marincaş (tehnic, inovare), Dora Chirilă, Raluca Şeulean (logistică, procesare comenzi).

Am participat în 2020 la Social Impact Award, un program educațional în inovare socială și un concurs de idei pentru cei care doresc să aducă o schimbare în societate într-un mod constructive, unde am câștigat unul dintre cele trei premii oferite în finală, iar acum ne numărăm printre finaliștii acceleratorului Innovators for Children 2022.

Astfel, toţi cei şase membri ai echipei 2kids.ro (jumătate părinţi, jumătate viitori părinţi), ne-am alăturat celor care doresc să rezolve problemele sociale şi de mediu actuale într-un mod inovator, inițiind un proiect care să contribuie la starea de bine a părinţilor şi copiilor.

Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?

Misiunea noastră este să oferim cât mai multor copii ceea ce au nevoie, folosind lucrurile de care alți copii nu mai au nevoie, astfel încât fiecare dintre ei să aibă o copilărie frumoasă într-un mediu mai curat. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, echipa 2kids.ro lucrează la implementarea conceptului și realizarea platformei digitale pentru obținerea unui prototip care să fie testat pe piață, astfel încât la sfârşitul anului următor să putem să avem primele rezultate – cât mai multe schimburi efectuate pe platformă.

Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?

Platforma noastră se adresează părinţilor, însă dorim să transmitem un mesaj tuturor, îndemnându-i la adoptarea unui mod de viaţă sustenabil prin folosirea modalităţilor economiei circulare: folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil, prelungind astfel ciclul de viață al produselor. Este o abordare care diferă radical de modelul economic tradițional, linear, bazat pe principiul „folosim-producem-consumăm-aruncăm”, care se bazează pe cantități mari de materiale și energie utilizate şi consumate. Ne puteți contacta pe site-ul nostru www.2kids.ro, pe adresa de mail, la telefon sau pe social media.

 

Urmărește parcursul proiectului și a celorlalți participanți în acceleratorul Innovators for Children!