Evoluția câștigătorilor ediției IV

112 aplicații, 11 startupuri și ONG-uri participante, 6 mentori, 3 organizații câștigătoare care au primit un total de 20.000 EUR finanțare, mentorat și o campanie de PR. Acesta e doar un scurt rezumat al celei de-a patra ediții Innovators for Children, care s-a încheiat pe 15 decembrie 2022 cu un eveniment online în care câștigătorii au vorbit publicului despre soluțiile și parcursul lor, precum și despre experiența pe care au avut-o în cadrul programului. Descoperă poveștile lor și felul în care participarea la program le-a susținut creșterea! 

La jumătatea lunii iunie, după un proces riguros de selecție, 10 organizații cu soluții tehnologice scalabile pentru wellbeingul și educația copiilor au trecut mai departe într-un program de 3 luni care le-a oferit participanților acces la workshopuri de specialitate, oportunități de networking și întâlniri lunare de monitorizare a progresului proiectelor alături de mentori dedicați. 

Pe 13 septembrie, 9 dintre participanți și-au prezentat soluțiile în cadrul evenimentului Pitch Day, unde câștigătorii au fost Paul Tudor Pop – Cofondator Manuscrito, Ioana Axinte – Fondator ONE Learning și Monica Țărmure – CEO Investory. Pe lângă premiile în bani, cei trei câștigători au trecut în faza de dezvoltare a programului, fază care a durat până în decembrie 2022 și a presupus întâlniri de mentorat, întâlniri de status și consultanță și activități aplicate pentru nevoile lor. 

Cum au fost dezvoltate soluțiile din program: oportunități și motivație 

ONE Learning (Discovery Moments) este o aplicație care vine în ajutorul părinților cu idei de activități creative și practice (off-screen) prin care orice copil și tânăr își poate dezvolta competențe și abilități de viață (rezolvarea problemelor, comunicare, creativitate, inteligență emoțională, reziliență), devenind astfel partenerul de joacă a părinților și copiilor. Aplicația ține cont de cerințele specifice ale fiecărui copil pentru a putea oferi experiențe de învățare personalizate. În plus, ea ține cont și de disponibilitatea părinților – activitățile off-screen pot fi realizate în funcție de timpul disponibil.  

Pentru mine educația înseamnă învățare aplicată. Știam că, deși tehnologia e un lucru minunat, ne îndepărtează unii de ceilalți și ne-am dorit să creăm o soluție care să aducă în viața părinților momente autentice pe care să le trăiască alături de copiii lor, indiferent cât timp ar avea la dispoziție. – Ioana Axinte, Fondator ONE Learning 

Manuscrito este aplicația care ajută copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani să scrie folosind Inteligența Artificială – un „caiet” digital interactiv care îi învață pe cei mici să deprindă abilități fundamentale, precum cititul, scrisul și matematica simplă și care să ofere în același timp statistici relevante despre progresul copiilor către părinți și profesori.  

Aplicația poate avea un imens impact asupra comunității: în afara exersării scrisului de mână pot fi adăugate pe platformă și alte abilități esențiale, iar soluția poate ajunge chiar și la copiii din medii defavorizate, unde nu există profesori în zonă, iar accesul la internet este limitat. 

Pentru că e nevoie de mult efort ca obiceiurile greșite să fie corectate, noi venim cu componenta tehnologică prin care îi ajutăm pe copii să obțină feedback în timp real care îi ajută să-și corecteze greșelile cât mai repede și mai eficient. Pentru a face aplicația interesantă am adăugat și o componentă de gamification care să îi atragă pe copii și să-i determine să parcurgă întreaga călătorie de învățare.Tudor Tișe, CEO Manuscrito 

Investory este un joc de educație financiară pentru mobil și tabletă, potrivit pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani. Investory este o resursă de educație potrivită pentru copii, care le vorbește pe limba lor și care îi ajută să construiască un plan, să îl urmărească, să experimenteze, să învețe din greșeli și să gândească rațional și critic.  

Pentru Monica Țărmure, CEO Inveestory, educația financiară trebuie să facă parte din „cei 7 ani de acasă” și să-i pregătească pe copii pentru un viitor în care să știe să își gestioneze propriii bani, să învețe cum să se raporteze la ei în mod înțelept și să învețe să facă economii. 

Noțiunile de educație financiară sunt greu de înțeles și pentru adulți, darămite pentru copii, astfel încât am ales să facem un joc de educație financiară pentru copii pentru că, jucându-se, înțeleg și rețin de 10 ori mai bine informația. Monica Țărmure, CEO Investory 

În plus, din echipa Investory face parte și un copil de 9 ani, reprezentant al publicului-țintă, care oferă feedback onest și util pentru dezvoltarea produsului.  

Experiența programului | Cum au progresat finaliștii din program 

Pentru echipa Manuscrito, Innovators for Children a fost primul program axat exclusiv pe educație la care au participat. În urma participării au înțeles cum să își adapteze ideea, cum să se adreseze publicului-țintă, dar au primit au primit și o structură care îi ajută să prioritizeze anumite elemente ale planului lor de business. 

Am avut ocazia să cunoaștem foarte mulți actori principali din domeniu și să discutăm cu oameni din ONG-uri sau companii mari care fac proiecte educaționale. Astfel am reușit și noi să ne adaptăm modul de gândire și modul de a aborda acest domeniu. Tudor Tișe 

ONE Learning a găsit la fel de valoroasă oportunitatea de a se conecta cu specialiști din domeniu, de  învăța de la ei și de a colabora pentru dezvoltarea de noi modele și soluții cu impact pozitiv în educația copiilor. 

Oportunitatea pe care am avut-o în program este legată de conceptul de a te îndrăgosti de problemă, nu de soluție. Asta am și făcut în timpul acceleratorului, unde ne-am propus să fim deschiși să aflăm mai multe despre cele mai mari probleme pe care le au părinții în ziua de azi. – Ioana Axinte

Echipa Investory a participat în cadrul mai multor acceleratoare pe care le-a găsit valoroase, doar că toate abordau componenta de business a startupurilor. Cu toate acestea, măsura succesului, felul în care este definit impactul și lucrurile de care depinde creșterea startupului sunt diferite în domeniul educației, fiindcă este vorba de useri (copiii) și de customers (părinții, școlile, grădinițele etc.). 

Din Innovators for Children am învățat ce pot include în planul de business și cum să privesc atât modelul de monetizare, cât și toate lucrurile care se află în spatele unei aplicații destinate copiilor, astfel încât să fie de succes și ca business, și ca soluție. Monica Țărmure

Planurile de viitor | Ce urmează în 2023 pentru soluțiile finaliste 

ONE Learning își propune să ofere peste tot în lume aceste momente de conectare în care copiii își dezvoltă abilitățile și se joacă cu părinții lor. Următorii pași pe care i-au structurat și prioritizat în urma participării la Innovators for Children presupun dezvoltarea aplicației care va fi lansată în martie 2023, obținerea de feedback pe baza utilizării ei și continuarea iterațiilor pentru forma și conținutul acesteia. 

Pentru Manuscrito, 2023 va fi despre a aplica toate învățăturile pe care le-au primit în 2022 și despre a experimenta. În ianuarie-februarie 2023 va avea loc lansarea beta a aplicației, pentru care înscrierile sunt deja deschise: 500 de persoane (părinți, bunici, învățători) vor primi acces la versiunea beta a Manuscrito și vor putea oferi feedback. Tot în 2023, echipa își propune lansarea oficială a aplicației și scalarea ei în afara granițelor. 

Știm că produsul pe care îl avem poate fi scalat ușor, dar ne dorim să aflăm și dacă modalitatea noastră de a obține utilizatori și de a aduce impact este și ea scalabilă. Ne propunem să ne extindem și către zonele defavorizate, iar acest lucru presupune capabilitatea de a obține parteneriatele care să ne ajute să aducem tablete în zone în care aplicația noastră ar putea fi folosită și nu există acces. Tudor Tișe 

Pe lângă joc și conținutul deja existent, echipa Investory se ocupă de crearea mai multor „grădini” în care utilizatorii pot face mai multe lucruri și de pregătirea unei platforme cu lecții financiare gratuite, targetate mai mult către zona școlară. 

„Chiar dacă ar exista în școli un astfel de opțional, profesorii nu sunt pregătiți și nu există nici buget pentru acest lucru. Chiar dacă toate acestea sunt gratuite, vom găsi metode de monetizare în cadrul jocului, însă ceea ce ne dorim acum este să oferim ceva valoros societății.”Monica Țărmure 

 

Dacă nu ai apucat să urmărești evenimentul live, găsești înregistrarea mai jos!