Innovators for Children – Insighturi de la câștigătorii acceleratorului

O nouă lume ia naștere și se transformă constant dinaintea ochilor noștri. Tehnologia este unul dintre principalii factori care stimulează aceste schimbări rapide, schimbări care presupun în același timp riscuri, precum și oportunități. Copiii și adolescenții se raportează din ce în ce mai mult la tehnologie, care a ajuns să fie prezentă în fiecare arie a vieții lor, de la educație, până la entertainment și socializare. În acest peisaj, instituțiile publice responsabile de dezvoltarea și bunăstarea lor nu sunt pregătite să se confrunte cu această realitate schimbătoare, iar actorii locali întâmpină nenumărate obstacole când vine vorba de scalarea impactului soluțiilor pe care le dezvoltă. 

Soluțiile sustenabile, cu impact pe termen lung, care susțin și facilitează dezvoltarea generațiilor viitoare și ONG-urile sau startupurile care să le creeze și să le implementeze, plecând de la firul ierbii, au, în contextul dat, o mare importanță în parcursul copiilor și adolescenților. 

Având în vedere felul în care a evoluat realitatea de zi cu zi în ultimii doi ani, ne-am propus să discutăm cu câteva dintre echipele câștigătoare din diferite ediții ale programului despre provocări și oportunități, despre cum au evoluat de la ieșirea din accelerator, despre impactul pe care îl au în viața beneficiarilor, precum și despre perspectiva lor asupra felului în care trebuie să se raporteze la tehnologie cei care își doresc să construiască soluții pentru educația și wellbeingul copiilor și adolescenților. 

Evoluția câștigătorilor noștri 

Ne bucurăm să avem în comunitatea noastră proiecte cu impact, care au ajuns cu soluțiile lor la mii, zeci de mii, ba chiar sute de mii de beneficiari, schimbând felul în care ne reportăm la educație, sănătate și wellbeing: 

  • Dara, proiect al Asociației Dăruiește Aripi, premiat în cadrul ediției din 2021, este prima soluție digitală pentru asistență continuă integrată a copiilor cu cancer și, pe viitor, cu alte boli grave din România. Dara operează ca un dosar digital multifuncțional și bilingv (română și engleză). Medicii onco-pediatri au acces facil, în orice moment, la informațiile medicale ale copiilor, precum și la opiniile oferite de colegii lor de alte specialități, inclusiv din străinătate. Echipa proiectului își dorește să extindă programul de îngrijiri în comunitate în toată țara, prin folosirea platformei în toate cele 13 secții de oncologie pediatrică din România și nu numai. Conform estimărilor lor, aproximativ 50.000 de copii din România ar putea beneficia de utilizarea unei astfel de soluții digitale. Echipa are în vedere și extinderea pe alte piețe din Europa.
  • Kinderpedia este soluția digitală completă de management și comunicare pentru școli și grădinițe, construită în România și recunoscută internațional pentru inovație și impact social. Platforma și aplicațiile mobile native ajută instituțiile de învățământ să își simplifice fluxurile administrative și financiare, să economisească timp și să faciliteze o comunicare dinamică între elevi, profesori și părinți. Kinderpedia este găzduită în cloud, este multi-language și multi-currency. În prezent sunt peste 2000+ școli și grădinițe înregistrate pe Kinderpedia cu cu mai mult de 200,000 de elevi și 25,000 de profesori provenind din peste 25 de țări, iar expansiunea continuă. Kinderpedia a fost de asemenea recunoscută drept Produsul Software al Anului la Gala Premiilor de Excelență în Industria IT 2023, organizată de ANIS România. 
  • Rito Kids (ex-Manuscrito), unul din câștigătorii ediției din 2022, este „caietul” digital care îi învață pe cei mici să deprindă abilități fundamentale, precum cititul, scrisul și matematica simplă. Echipa a lansat deja prima variantă a aplicației. În prima săptămână au reușit să atragă 60 de utilizatori și peste 300 de persoane sunt înscrise pentru accesul la aplicație. Pe termen mediu își propun să strângă cât mai mult feedback de la copii, părinți și învățători pentru îmbunătățirea aplicației. Pe termen lung, echipa își dorește să  își extindă activitatea și în afara României și să ajungă în cât mai multe zone puternic dezavantajate, unde nevoia pentru aplicație este cea mai mare. În 2022, Rito Kids a mai câștigat de asemenea marele premiu în cadrul Innovation Labs, precum și distincția de cea mai bună aplicație educațională din Europa, Orientul Mijlociu, Africa în cadrul Microsoft Imagine Cup. 
  • Fluxy, aplicația mobilă de învățare în flux care își propune să rezolve problema lacunelor din educația elevilor, servind drept un partener de învățare personalizată pentru fiecare copil. În ediția din 2021 au fost singurii care au primit Investment Readiness Support. Din momentul participării la program și până în prezent, Fluxy s-a lansat pe piața B2C și B2B, având în prezent peste 10.000 de utilizatori (elevi, părinți și profesori), iar de curând, aplicația este prezentă și în școli, iar echipa lucrează cu primăriile pentru implementarea soluției în cât mai multe locuri, mai ales în mediile dezavantajate.  
  • Investory, jocul de educație financiară pentru mobil și tabletă, dedicat copilor cu vârste cuprinse între 6 – 10 ani, a prins avânt după câștigarea ediției din 2022 a Innovators for Children: au dezvoltat o platformă de educație financiară pentru copii, cu lecții financiare scurte sub formă de text și video (din joc). Platforma este concepută pentru a veni și în ajutorul învățătorilor/profesorilor pentru predarea conceptelor financiare de bază la clasă. Jocul a ajuns la 255.000 de utilizatori din România, Europa și SUA.  
  • ONE Learning, aplicația care își dorește să ofere momente de conectare offline autentică între părinți și copii, a intrat în program în anul 2022 pornind de la stadiul de idee. Aplicația ONE Learning s-a lansat pe 1 iunie 2023, odată cu provocarea #15minutedejoacă – un spațiu unde pot fi accesate peste 100 de activități practice și personalizate (off-screen) pentru părinți și copii prin care să îl ajuți să-și dezvolte abilitățile esențiale pentru școală și viață.  
  • Peditel, serviciul de asistență medicală pediatrică gratuită prin telemedicină (aplicație mobilă, video call, chat, telefon) se numără printre câștigătorii ediției din 2020 ai acceleratorului. De atunci și până acum au dezvoltat aplicația mobilă PEDITEL – pacient-medic pentru Android și IOS și au ajuns la un total de 13.851 de utilizatori ai aplicației. Au dezvoltat, de asemenea, un parteneriat strategic cu GRF+ pentru comunicare și strategia de achiziție de noi utilizatori pentru aplicație. Pe viitor, echipa își propune să transforme PEDITEL într-un hub medical până în 2027, cu 1.000.000 de copii ajutați anual. Pentru aceasta au început negocierile pentru un parteneriat strategic cu Ministerul Sănătății și hub-ul IT din Cluj, în vederea creării unui consorțiu care să devină model de bună practică în zona de telemedicină. 
  • ProfAid Kit: Proiectul Asociației Autism Voice este prima platformă educațională de terapie ABA, dezvoltată  împreună cu agențiaIdeologiq și premiată în cadrul ediției din 2021 a acceleratorului. Platforma a primit Bronze Recognition, la categoria TEHNOLOGIE PENTRU O LUME MAI BUNĂ / TECH 4 GOOD, al Community Index din cadrul Romania CSR Index. 

    Care sunt provocările cu care s-au confruntat de-a lungul timpului 

    Principalele provocări pe care le-au avut de gestionat toate aceste startupuri până să-și aducă soluțiile pe piață sunt legate de lipsa resurselor, fie că vorbim de expertiză, timp sau fonduri. Ioana Axinte, Co-Fondator și CEO ONE Learning, a reușit să treacă peste acestea adunând în jurul ei o echipă de membri fondatori cu peste 10 ani de expertiză în domeniul lor. Au apelat mereu și la expertiza celor dispuși să le fie mentori și au aplicat de la bun început la competiții și granturi. 

    Un alt obstacol, imediat după lipsa resurselor, este felul în care un startup poate ajunge la product-market fit și, ulterior, ceea ce ține de marketing și vânzări. George Hâncu, CEO Fluxy, recunoaște că încă lucrează la asta și că lecția pe care a învățat-o în timpul procesului este că trebuie să te adaptezi în permanență. Această provocare este resimțită și de echipa ONE Learning, care se concentrează pe crearea unui brand autentic și pe dezvoltarea de parteneriate cu organizații cu misiune comună pentru achiziția de clienți. 

    În domeniul educației, Evelina Necula, Co-Founder & CMO Kinderpedia, declară că una dintre cele mai stringente probleme este digitalizarea. Unii profesori sau directori nu adoptă tool-uri digitale în instituțiile lor de dragul prezervării comunicării autentice. 

    E o anecdotă care circulă prin clase și cancelarii și care spune că dacă aduci un doctor de acum o sută de ani într-o sală de operații, nu mai știe ce să facă, dar, dacă aduci un profesor, se apucă de treabă imediat. Și nici măcar nu e de râs, pentru că profesorul ”operează” pe viitorul copiilor. – Evelina Necula 

    Ca provocări specifice domeniului în care activează, Monica Țărmure, CEO Investory, punctează faptul că educația (fie ea și digitală), nu este prioritară pentru investitori sau instituții publice. Mai mult, faptul că startupul este unul B2C și face parte din industria jocurilor reprezintă un element de risc pentru potențialii investitori. 

    În domeniul sănătății, Alina Pătrăhău, fondatoarea Asociației Dăruiește Aripi, digitalizarea spitalelor este una dintre cele mai mari piedici. În cazul activității pe platforma Dara, medicii sunt extrem de ocupați și este nevoie de o motivație majoră ca să introducă date în aplicație. În cele mai multe cazuri ajutorul vine din partea asistentelor șefe care sunt mai obișnuite cu munca administrativă.  

    Cum arată piața pentru câștigătorii Innovators for Children 

    La nivel global, piața EdTech este una enormă și aflată într-o continuă creștere. Competiția este mare, iar scalarea nu se poate face fără investiții substanțiale. Piața educațională din România este mare însă greu accesibilă, din cauza unor probleme legate de comunicarea dintre autorități și mediul privat, cât și a schimbărilor mut prea dese care ne lasă pe toți în expectativă, încercând să deducem ce urmează. – George Hâncu, CEO Fluxy 

    În România, domeniul educației se confruntă cu lipsa de fonduri și cunoștințe pentru accesarea acestora. În plus, inițiativele de digitalizare se concentrează mai degrabă pe achizițiile de hardware, mai puțin pe investiția în platforme și aplicații dedicate dezvoltării abilităților de viitor pentru copii. 

    Pe de altă parte, Ioana Axinte remarcă faptul că există o cerere mare din partea părinților pentru produse și servicii educaționale. Aici piața este extrem de competitivă, cu o gamă largă de produse și servicii din care să aleagă, ceea ce, pentru startupurile care dezvoltă astfel de soluții, se traduce în nevoia de a se concentra pe calitate, inovație și atenția oferită clienților pentru a se diferenția.  

    Evelina Necula observă la rândul ei că piața EdTech autohtonă devine din ce în ce mai mare: există peste tot în lume multe tool-uri pentru orice, de la managementul înscrierilor la școală sau grădiniță, până la notare, catalog electronic, testare, creare de conținut, MiS, SMIS, LMS etc. În acest caz, e bine ca antreprenorii care pornesc astăzi pe acest drum să își înțeleagă foarte bine clienții potențiali, dar și concurenții, să fie conștienți că vin să înlocuiască ceva și că schimbarea e grea, motiv pentru care costul tranziției trebuie să fie semnificativ mai mic decât beneficiile acesteia. 

    Cristina Grigore, Director Executiv al Fundației Părinți din România – organizația care a creat PEDITEL, subliniază că piața telemedicinei, mai ales a telemedicinei pediatrice, este la început, România neavând legislație dedicată în acest domeniu. Activitatea în această zonă vine cu o serie de constrângeri și cu nevoia de cunoaștere a acestor limitări legale, dar și cu costuri destul de mari atât pentru dezvoltarea produsului, cât și pentru mentenanță, securizare, criptare și stocare a datelor. 

    Decalajul digitalizării în medicină este confirmat și de Alina Pătrăhău: pentru copiii cu patologii cronice din întreaga țară e nevoie de un sistem care să eficientizeze munca medicilor curanți și să scutească cât mai mult timp petrecut la spital sau în drum spre spital. Echipa Dara face, așadar, eforturi imense pentru a depăși era „dosarelor cu șină”. 

    Cum ar trebui să abordeze tehnologia cei care lucrează la soluții cu impact în viața copiilor 

    Tehnologia trebuie proiectată cu intenție, ținând cont de nevoile specifice și etapele de dezvoltare ale copiilor. Aceasta include considerații precum caracterul adecvat al conținutului, proiectarea interfețelor cu utilizatorul și accesibilitatea soluției pentru copiii cu abilități diferite. – Ioana Axinte 

    Tehnologia trebuie să le dea putere copiilor, să îi ajute să obțină rezultate mai bune într-un timp mai scurt, într-un mod interactiv și adaptat fiecăruia. În plus, soluțiile trebuie să fie orientate înspre nevoile copiilor, nu înspre ce credem noi că au nevoie copiii, și să fie adaptate mediului în care aceștia trăiesc.  

    Nicoleta Orlea, Director of Fundraising în cadrul Autism Voice (ProfAid Kit) este de părere că tehnologia trebuie abordată ca un partener pe termen-lung și gândit cu viziune, sustenabilitate și mereu cu un plan de rezervă. Sunt nenumărate cazuri de tehnologie bună creată apoi dispărută din lipsă de planificare corectă și de gestionare pe termen-lung. 

    Pe termen lung, George Hâncu apreciază că schimbările accelerate din domeniul AI vor aduce noi posibilități și oportunități, mutând munca celor care lucrează la soluții mai mult către partea creativă și de problem-solving, unde oamenii sunt încă superiori oricărei mașini. 

    Sfaturi pentru antreprenori 

    Ca să aibă succes, un startup, din punctul meu de vedere are nevoie de 3 elemente esențiale: să aibă o soluție care rezolvă o problemă reală care afectează o populație semnificativă, să aibă finanțare până în punctul în care se poate autosusține și parteneriate care să îi dezvolte portofoliul de produse si servicii și, nu în ultimul rând, echipa să fie curajoasă, creativă și orientată înspre soluții. – Monica Țărmure 

    Identificarea corectă a grupului-țintă, a nevoilor și a soluțiilor potrivite este, poate, cea mai importantă etapă din munca unui startup care își dorește să creeze soluții cu impact în viața copiilor și adolescenților. Misiunea, pasiunea, răbdarea și perseverența sunt ingredientele „secrete” care pot face diferența între o soluție cu succes pe piață și un proiect rămas în stadiul de idee.  

    Evelina Necula atrage atenția asupra unui lucru foarte important: voința de a merge înainte chiar și atunci când intervin obstacole pe parcurs dacă știi că utilizatorii sau beneficiarii au nevoie de soluția ta. Curajul, reziliența, empatia sunt câțiva dintre mușchii pe care aș recomanda să și-i antreneze orice antreprenor social. Ajută să ai și un pic de spontaneitate, pentru că socotelile de acasă dau cu virgulă aproape mereu. (…) Au fost multe momente când niște oameni rezonabili ar fi renunțat. Că nu e pregătită piața, că nu sunt resurse, că am încercat și nu a ieșit, că a ieșit dar nu ne ies socotelile, că am început dintr-un colț prea îndepărtat al lumii… 

    Cristina Grigore punctează un aspect esențial, care poate părea paradoxal: uneori expertiza oferită este mai valoroasă decât o finanțare. Multe startupuri sunt nerăbdătoare să intre pe piață și vor să ardă etapele. În cazul unei soluții tehnologice, este necesară validarea și funcționalitatea, pentru a evita frustrările care pot veni din ambele direcții – și de la utilizatori, și de la dezvoltatorii soluției. 

    Nu în ultimul rând, soluțiile pentru educația și wellbeingul copiilor și adolescenților nu li se adresează exclusiv acestora, ci și părinților, profesorilor și educatorilor. Acesta este un aspect demn de luat în considerare în proiectarea lor, precum și în strategia de marketing și vânzări. 

    De ce merită să te înscrii și tu în Innovators for Children 

    Experiența acceleratorului ne-a arătat perspectivele pe care le are dezvoltarea platformei Dara și cum putem anticipa și depăși obstacolele. Susținerea primită prin intermediul acceleratorului Innovators for Children ne-a oferit o validare foarte importantă, ne-a deschis și mai mult aripile. Am făcut mai repede tranziția de la un concept la pilotare și am devenit mai abili în felul în care am recrutat și integrat colegii noștri cu competențe în domeniul digitalizării. Și am făcut inovații, mai mari sau mai mici, în timpul întâlnirilor de lucru săptămânale, majoritatea dintre acestea de asemenea virtuale. Eu aș încuraja în special ONG-urile să se înscrie în accelerator, este o experiență unică pentru organizațiile non-profit, „Industria Binelui” cum a fost denumită de unii dintre partenerii Dăruiește Aripi. – Alina Pătrăhău 

    Conexiunea cu actori principali din domeniul educației, feedbackul primit, networkingul, oportunitatea pentru peer sharing și apartenența la o comunitate care te susține și îți oferă tot know-how-ul de care dispune sunt avantajele esențiale ale unui program precum Innovators for Children. 

    Evelina Necula vorbește cu căldură despre program și despre legăturile pe care le-a format cu membrii comunității Innovators for Children: aici i-a cunoscut pe cei de la SeedBlink, la fel și pe mulți alți prieteni și suporteri care au devenit investitori în Kinderpedia prin campania de equity crowdfunding din 2020.  Tot aici, echipa Kinderpedia s-a împrietenit cu Brio, cu care s-au și integrat ulterior, și cu Livresq. Împreună au făcut în 2021 și 2022 Alianța pentru Educație Remedială, care a derulat programele Școala AER – un proiect de educație remedială de care au beneficiat peste 5,000 de elevi de clasele I-VIII – și Academia Profesorului Digital – un program de formare pentru profesori ce a inclus evenimente în format hibrid și online în cinci județe pe care l-au parcurs peste 2,000 de dascăli. 

    Încă suntem mândri tare că am câștigat la prima ediție a Innovators for Children. A fost unul dintre primele noastre premii, alături de „Seal of Excellence”, de la Comisia Europeană. Ce a fost deosebit la experiența acceleratorului e că, pentru prima dată, poate, nu ne-am mai simțit singuri.  Când am pășit pragul Impact Hub am devenit parte a unei comunități, ne-am conectat la o rețea de resurse, know-how, mentori, investitori, suporteri, pe care îi simțim aproape și astăzi. – Evelina Necula 

    Cristina Grigore consideră că, pe lângă finanțare – care este binevenită în orice moment – participarea în cadrul Innovators for Children maturizează și sudează echipa, care își va asuma roluri specifice. Astfel este sporită productivitatea și va profesionaliza echipa prin depășirea practicii tipice din mediul antreprenorial românesc, unde fiecare membru este un „om bun la toate”. 

    Pentru echipa ONE Learning, participarea în program a fost o experiență transformatoare. Le-a oferit resursele, îndrumările și finanțarea de care aveam nevoie pentru a duce startupul la următorul nivel, motiv pentru care consideră că orice startup care dorește să crească rapid și eficient ar trebui să ia în considerare înscrierea la un program de accelerare. 

     

    Ai și tu o idee sau o soluție care aduce un impact pozitiv pentru bunăstarea copiilor și a adolescenților? Înscrie-te aici!