Micile momente sunt cele care creează și cimentează legăturile dintre noi. Ceva simplu, de rutină, poate oricând să se transforme în cea mai frumoasă amintire a copilului tău. Iar tu îți dorești să petreceți împreună timp de calitate și să te asiguri că vorbești pe limba lui – limba jocului și a aventurii – indiferent cât de ocupat ești. De aceea e posibil să ai nevoie de Rutinel – calendarul interactiv al rutinei.
În prezent Rutinel este un produs fizic destinat copiilor intre 3 și 5 ani format dintr-un suport rezistent și 24 de ilustrații cu activități. Copilul este implicat în organizarea zilei, alege împreună cu părintele ce și în ce ordine are de făcut în ziua respectivă, apoi bifează fiecare activitate încheiataă întorcând cartonașul. Dintr-un motiv sau altul, copiii se dau în vânt după bifatul activităților de pe listă! În curând, Rutinel se va transforma într-o aplicație mobilă prin care creatoarea sa își dorește să ajungă și la copiii mai mari și – de ce nu? – chiar la adolescenți.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
Rutinel este un calendar interactiv al rutinei pentru copii și transformă rutina într-o joacă în timp ce elimină și luptele de putere dintre părinte și copil ce apar uzual în cadrul activităților de îngrijire.
Ideea a apărut de nevoie, când epuizasem toate variantele în încercarea de a-mi convinge băiatul să se îmbrace, să mănânce, să se spele pe dinți etc. Găsea toate aceste activități extrem de plictisitoare și, deși înțelegea perfect de ce sunt necesare, nu se lăsa convins să le facă. Este suficient de puternic, determinat și încurajat încât are un cuvânt de spus pentru orice, cuvânt care de obicei este… „Nu”.
Am realizat destul de rapid că totul merge fenomenal atunci când am starea de spirit necesară și fac totul cu el în joacă, când „ne jucăm” de-a spălatul pe dinți. Pentru că asta este limba pe care o vorbesc copiii: joaca. Doar că am realizat rapid că este imposibil ca eu, ca adult (mult prea) ocupat, să mă joc. Îmi place să mă conectez sincer cu copilul meu, nu să mă forțez și să „mint” că sunt jucăușă atunci când nu am starea necesară. Așa că am simțit nevoia de o unealtă care să facă totul un pic mai distractiv fără să trebuiască să fac eu tumbe. Nu am găsit, deci m-am pus pe treabă!
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
Rutinel ajută copiii să descopere ce înseamnă grija de sine și să pună baze solide pentru un stil de viață sănătos pe viitor. În același timp, ajută și părinții să evite „luptele de putere” care apar de obicei în cadrul activităților din rutină, pentru că o transformă într-o joacă, iar asta crește enorm cooperarea copiilor. Bonus, din aceste două beneficii reiese și un al treilea, descoperit accidental: conectarea autentică parinte-copil, în cadrul celor mai plictisitoare sau pe fugă activități din zi. Le ofera cadrul să „se joace” împreună chiar și când nu are nimeni timp de joacă, iar asta pentru copii este iubire.
Pe lângă acest aspect, Rutinel vine și cu alte beneficii ce țin de o dezvoltare armonioasă, printre care sentimentul de siguranță, dezvoltarea unor abilități esențiale precum autonomia, organizarea, autodisciplina și gestionarea timpului, armonia și cooperarea în familie, învățarea prin joc, reducerea stresului și a frustrărilor .
Pe scurt, visez ca generația pe care o creștem acum să nu mai aibă nevoie să citească „Atomic Habits” pentru a modifica comportamentele care nu le-au fost formate corect în copiărie, așa cum ne chinuim noi acum!
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Inițial recunosc că nu îmi propusesem, însă în timp, din discuțiile cu clienții am identificat și nevoia aceasta, mai exact dezvoltarea unei aplicații cu același concept pentru copiii mai mari, de vârstă școlară.
Produsul dezvoltat în prezent se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, pentru care am reușit să punem joaca în rutină, dar nu este foarte eficient în acest format și pentru copiii mai mari. În plus, această metodă vine cu limitarea spațiului fizic: nu poți avea un numar infinit de activități din care să alegi.
O aplicație va ajuta mult la dezvoltarea conceptului și pentru scolari, sau chiar pentru adolescenți. Până și mamele îmi zic că au nevoie de un Rutinel, deci poate o să vină și momentul lor. :))
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
Momentan nu știu să existe un produs la fel pe piață. Ce există se bazează pe recompense, cel mai adesea steluțe, ceea ce e eficient pe termen scurt, dar contraproductiv pe termen lung. Copiii trebuie să știe că fac aceste activități din grijă și iubire de sine, nu pentru steluțe. Noi încercăm să stimulăm motivația intrinsecă, aceea prin care copilul se bucură de micul lui succes, de faptul ca a reușit pur și simplu să își ia o pereche de pantaloni singur (chiar dacă pe dos), nu de o steluță.
Un alt diferențiator important este că ne bazăm exclusiv pe imagini, ilustrații, nu text. Există multe planificatoare cu multe cuvinte, doar că cei mici nu citesc… Am creat toate ilustrațiile astfel încât să fie clar pentru ei ce au de făcut și să poată fi autonomi, fără să se uite la niște mâzgălituri care nu reprezintă nimic pentru ei sau să aibă nevoie mereu de cineva care să le zică ce urmează.
În același timp, încurajăm părinții să se conecteze cu copilul, totul se bazează pe „împreună” pentru că, deși timpul este din ce în ce mai puțin, activitățile de îngrijire tot le facem zilnic, atât noi, cât și copiii, așa că de ce să nu ne bucurăm de momentele acestea pentru a fi cu adevărat împreună?
Ce obstacole ați întâlnit pe parcursul dezvoltării soluției voastre?
Lipsa fondurilor inițiale e în mod clar cel mai mare impediment, dar pe lângă asta, pentru mine a fost o mare problemă și lipsa de know-how despre orice ține în general de antreprenoriat, a trebuit să încep de la zero, neavând nici studii în domeniu și nici contact cu lumea asta înainte. A trebuit să mă „alfabetizez” singură și încă este work in progress, niciodată nu terminăm de învățat, mai ales atunci când ne pasionează ceva.
Care considerați că sunt oportunitățile din piață pentru o soluție ca a voastră?
Contextul actual, cu părinți din ce în ce mai ocupați și copii din ce în ce mai independenți, creează multă frustrare. Copiii vor să se joace, părinții au uitat cum să facă asta. Părinții vor să se simtă respectați și ascultați, dar copiii nu pot face asta dacă nu se simt conectați cu ei. Parentingul modern aduce multe beneficii pentru dezvoltarea copiilor, dar vine în același timp și cu câteva pericole, cel mai mare dintre ele fiind lipsa asumării faptului că în continuare e datoria noastră, a părinților, să avem grijă de copil.
Sunt multe situații în care dacă cel mic zice nu, părintele îl ascultă ca să nu îl „traumatizeze”. Se folosește atât de superficial acest termen încât e dureros de-a dreptul. Copiii au nevoie de ghidare pentru a învăța și a crește, însă e clar că și părinții au nevoie de ghidare în a câștiga cooperarea copilului lor.
Rutinel aduce ghidarea aceasta pentru amândoi, învață copiii pe limba lor despre grija de sine și le reamintește părinților importanța jocului.
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în activitatea voastră și pe care ați dori să o împărtășiți cu alți antreprenori care vor să dezvolte soluții în domeniul educației/wellbeingului copiilor?
Orice problemă are CEL PUȚIN 3 soluții. E un exercițiu mental pe care îl practic ori de câte ori mă lovesc de un impediment oricât de mic. Mă ajută să-mi mențin gândirea creativă și să nu mă blochez în panică. Uneori cele 3 soluții vin rapid, alteori este extrem de greu să le găsesc, dar dacă nu le gasesc, de obicei se dovedește că nu am înțeles cu adevărat problema, ceea ce e crucial de realizat. Recomand, fie și ca exercițiu, chiar dacă de multe ori prima soluție (și cea mai evidentă este de asemenea și cea mai potrivită), faceți exercițiul ăsta și încercați să găsiți încă 2, s-ar putea să fiți surprinși!
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
Oficial doar eu, Alina Androne, om-orchestră: mamă de 2, soție, medic, acum și antreprenor. Neoficial: toată familia e implicată, copiii se joacă de-a inventatul de jocuri alături de mine și testăm totul împreună, iar soțul mă ajută enorm să mă ancorez în prezent și rezolvă urgențele pe parcurs ce apar.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
Să creez ilustrații pentru orice ai putea face cu copilul și să încep să dezvolt aplicația care să ne permită deschiderea conceptului către o arie mai mare de vârste.
Trebuie sa îți duci copilul la medic, de exemplu. Da, îi povestesti, dar cum ar fi să poți să-i și arăți, pas cu pas? Uite, te va palpa, uite, te va asculta cu stetoscopul etc. Copiii au nevoie să știe ce urmează să se întample și le place să fie pregătiți. Îmi propun să creez practic un ghid vizual care să ajute copiii să înțeleagă ce încerci să le transmiți. Să susțină practic părintele să creeze propria poveste în imagini în funcție de ce vrea să-i explice copilului.
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Awareness. Suntem atât de „proaspeți” încât oamenii nu știu că Rutinel există. Chiar există, și chiar funcționeaza, deci un share cred că ne-ar ajuta. 😊