În joacă învățăm cum să fim oameni mari. Sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. Într-o lume modernă, dominată de tehnologie, copiii au nevoie mai mult ca oricând de conectare prin joc, de socializare și de moduri alternative prin care să deprindă competențele care le vor fi utile pe parcursul vieții. Însă cum le poți reconcilia pe toate – programare, însă fără dependență de ecrane, învățare, însă nu luată 100% în serios?
Creative Code Community este proiectul educațional cu profil STEM dedicat copiilor, în care aceștia învață prin joacă programare fără ecrane. Curricula cursului este creată de psihologi și oameni cu competențe digitale, cu scopul de a-i pregăti pe cei mici pentru era digitală prin 4 piloni esențiali: dezvoltarea competențelor tehnice, inteligența emoțională, educație financiară și educație civică. Copiii au la dispoziție roboți folosiți în competiții internaționale de tehnologie și planșe create special pentru ei, cu ajutorul cărora vor învăța, prin tehnici de gamificare, limbajul introductiv de programare.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
Soluția noastră este concepută pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Ideea a luat naștere din dorința noastră de a oferi copiilor cunoștințe de bază legate de programare și abilități de viață esențiale, fără a-i expune la ecrane încă de la o vârstă atât de fragedă.
Creative Code Community colaborează strâns cu grădinițele și părinții pentru a oferi copiilor mici o experiență educațională cuprinzătoare. Prin intermediul parteneriatelor noastre, ne propunem să îi ajutăm pe acești copii să dezvolte abilități importante pentru viață. Aceste abilități includ înțelegerea tehnologiei, gestionarea emoțiilor, educația financiară și cunoștințe despre civism. Pentru a face învățarea plăcută și captivantă, folosim jocuri și activități distractive, special concepute pentru copiii mici. Astfel, îi pregătim pe copii pentru viitor într-un mod distractiv și interactiv.
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
Dorim să subliniem faptul că procesul de învățare poate să fie nu doar educațional, ci și distractiv, contribuind în același timp la pregătirea copiilor pentru viitor. Ne dorim în primul rând să ajutăm la stimularea curiozității, a interesului și a capacității de rezolvare a problemelor, pe lângă componenta practică, de programare, pe care o urmăm în curricula noastră.
Enumerăm câteva dintre avantajele notabile pe care soluția noastră le aduce:
- Copiii sunt activi în cadrul activităților educaționale, fără a sta în fața unui ecran.
- Ei asimilează concepte de orientare spațială, ceea ce contribuie la dezvoltarea capacităților cognitive.
- Colaborează și lucrează în echipă, dobândind astfel abilități sociale și dezvoltând spiritul de cooperare.
- Învăță aspecte cheie despre gestionarea finanțelor personale, pregătindu-se pentru responsabilitățile financiare viitoare.
- Proiectul nostru încurajează copiii să își recunoască și să își comunice emoțiile eficient, facilitând dezvoltarea lor în domeniul abilităților emoționale și sociale.
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Tehnologia capătă un rol tot mai important în societatea contemporană, iar competențele în acest domeniu devin esențiale. Prin instruirea copiilor în utilizarea responsabilă și eficientă a tehnologiei, nu numai că le oferim lor un avantaj competitiv, dar contribuim și la construirea unei comunități mai bine pregătite pentru provocările viitorului.
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
Aducem atât conceptele de bază ale programării, cât și alte abilități de dezvoltare socioemoțională la copii de grădiniță, minimizând timpul petrecut în fața unui ecran. Programarea este conceptul central, pe baza căruia construim povești, jocuri și provocări care au rolul de a dezvolta și alte abilități într-un mod distractiv, antrenant și interesant pentru copii de grădiniță.
Ce obstacole ați întâlnit pe parcursul dezvoltării soluției voastre?
Unul dintre principalele obstacole a fost conceperea conținutului pentru copii, care să fie atractiv și simplu de înțeles. De asemenea, am întâmpinat dificultăți legate de logistică și de recrutarea și trainingul de personal nou.
Care considerați că sunt oportunitățile din piață pentru o soluție ca a voastră?
Oportunitățile sunt numeroase, deoarece suntem pionierii în oferirea unei astfel de soluții pentru copiii de 4-6 ani. Există un număr semnificativ de copii în această categorie de vârstă, iar cererea pentru educație inovatoare este în creștere. În prezent, ne concentrăm pe grădinițele private, unde în 2021-2022 erau înregistrați peste 10000 de copii. De asemenea, explorăm alte oportunități de dezvoltare pe termen lung.
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în activitatea voastră și pe care ați dori să o împărtășiți cu alți antreprenori care vor să dezvolte soluții în domeniul educației/wellbeingului copiilor?
Prioritatea numărul unu trebuie să fie dezvoltarea produsului și modul în care este livrat, cu un accent deosebit pe stimularea interesului, curiozității și entuziasmului copiilor. Feedbackul constant joacă un rol vital în acest proces, deoarece ne permite să ajustăm și să îmbunătățim continuu experiența lor. Atâta timp cât reușim să menținem această atractivitate, suntem încrezători că putem soluționa cu succes orice alte provocări care pot apărea.
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
Echipa centrală este formată din Cosmin Crăciun, Mihaela Crăciun, Simina Capragiu, Nadina Proștire și Antonio Schiopu.
- Cosmin Crăciun – Este antreprenor din 2015 și aduce cu el o vastă experiență în management și afaceri. Abordarea sa pragmatică, concentrarea pe obiective și comunicarea directă sunt calități cheie care susțin echipa în crearea unui business de succes.
- Mihaela Crăciun – Cu o experiență de 15 ani în programare și dezvoltarea de procese pentru companii mari, Mihaela este experta noastră în identificarea și remedierea erorilor, contribuind la îmbunătățirea continuă a proiectelor noastre.
- Simina Capragiu – Studiile sale în psihologie și experiența de aproximativ 10 ani în domenii precum marketing, vânzări și servicii pentru clienți, inclusiv în cadrul companiilor din industria educațională, o fac o resursă valoroasă în echipă. Simina deține rolul de business developer și concept designer, asigurându-se că fiecare proiect se aliniază la standarde înalte.
- Nadina Proștire – Cu peste 10 ani de experiență în marketing, comunicare directă și content writing, Nadina este responsabilă de marketing și storytelling în echipă. Entuziasmul, creativitatea și pasiunea cu care povestește naște curiozitatea și cheful de joacă nu doar din copii, ci deseori și din adulți.
- Antonio Schiopu – Cu experiență de peste 10 ani în colaborarea cu startup-uri și companii mici, Antonio deține o agenție de marketing digital din 2018, cu accent pe generarea de lead-uri în diverse domenii, inclusiv educație. Rolul său ca strateg și optimizator se reflectă în abilitățile sale de a propune soluții pentru provocările viitoare și în viziunea sa de ansamblu.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
Obiectivele de dezvoltare pentru final de 2023 sunt:
- Să formăm parteneriate cu un număr minim de 20 de grădinițe private din București
- Să depășim targetul de 500 de cursanți înscriși la cursurile noastre săptămânale
- Să recrutăm și să trainuim suficienți facilitatori pentru a acoperi livrarea de cursuri
Obiectivele pentru anul 2024 vor fi:
- Să extindem parteneriatele și la afterschool-uri (clasele 0-4), și să atingem un număr total de minim 100 de parteneriate până la final de an
- Să depășim un nou target, de 2000 – 5000 de cursanți înscriși la cursurile noastre săptămânale, atât în București dar și în alte locații din țară
- Să diversificăm sursele de venit
Aceste obiective sunt foarte ambițioase și necesită o planificare și execuție meticuloasă, însă cu echipa potrivită și resursele necesare, sunt cu siguranță realizabile.
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Ne puteți ajuta răspândind vestea despre acest proiect cu prietenii, familia și colegii voștri, pentru a ne ajuta să creștem conștientizarea și să atragem mai mulți susținători. Puteți urmări conturile noastre de social media pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și evenimente. Pentru cei care doresc să se implice mai activ, suntem deschiși la colaborări și
parteneriate cu organizații, grădinițe sau alte instituții interesate de educația și dezvoltarea copiilor. Împreună, putem face o diferență semnificativă în viețile tinerilor și în pregătirea lor pentru viitor.
Ne găsiți aici:
- Web: https://creativecommunity.ro
- Facebook: https://www.facebook.com/creativecommunityromania
- Email: hello@creativecommunity.ro