Cum ar fi să ai acces la toate dotările unui laborator de fizică, biologie sau chimie chiar dacă școala ta nu are astfel de laboratoare? Într-adevăr, multe instituții de învățământ se confruntă cu lipsa acestor laboratoare, deși copiii au nevoie de un spațiu în care să experimenteze ceea ce învață la clasă, să vadă ce înseamnă în mod practic lucrurile din manual.
ColabMe vine ca răspuns la aceste provocări și aduce beneficiile educației practice în palma fiecărui elev cu acces la un smartphone sau la un computer, oricât de vechi.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
ColabMe este o unealtă digitală care transformă materiile de biologie, fizică și chimie într-un joc de aventură colaborativ. Totul este posibil datorită echipamentelor de laborator simulate virtual și a noilor tehnologii, printre care și Realitatea Augmentată. ColabMe se adresează elevilor din ciclul gimnazial, părinților și profesorilor. Ideea a apărut încă de când eram mic și îmi doream ca școala să fie la fel de interactivă și distractivă ca jocurile de pe calculator.
Aplicația poate fi descărcată pe mobil, tabletă, PC sau ochelari VR. La clasă parcurgi lecția folosind echipamente de laborator virtuale alături de profesor, iar acasă aplici și exersezi cunoștințele dobândite, într-un joc de aventură, ce are rol de temă dar și spațiu creativ.
Lumea online din ColabMe permite scenarii de joc diferite în funcție de temele date de profesori și acțiunile pe care le face elevul în lumea online. În acest fel îi oferim elevului mereu provocări suficient de dificile și cât mai motivante. Atât părinții cât și profesorii pot ajuta sau da noi provocări elevului, fiecare având propria lui interfață și permisiuni speciale în lumea ColabMe. Pentru a încuraja colaborarea, organizăm competiții în cadrul cărora echipe de elevi au ocazia de a pune în practică cunoștințele dobândite, folosind echipamente reale.
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
Prin ColabMe vrem să facilităm accesul la educație de calitate mai ales în locurile cu resurse educaționale limitate. De asemenea, dorim să le arătăm elevilor cât de distractivă și utilă este educația. Adaptat după curriculum școlar, ColabMe reprezintă laboratoare virtuale și lecțiile de la clasă într-o poveste creată de elevi și profesori prin intermediul tehnologiilor inovatoare. Astfel, ne place să credem că ne aducem contribuția la o lume în care procesul de învățare este captivant, accesibil și adaptat la nevoile și interesele fiecărui copil.
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Simulând în mediul virtual echipamente de laborator dăm șansa oricui are un mobil sau chiar și un PC mai vechi să facă experimente de laborator și să aplice teoria din școală într-un mediu distractiv și colaborativ.
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
Spre deosebire de jocurile video și aplicațiile educative existente pe piață, ColabMe simulează echipamente virtuale de laborator, parcurge materia școlară și oferă o lume online în care profesorii, părinții și elevii pot colabora. ColabMe reunește toate aceste soluții digitale în același produs, util pentru profesori, ușor de folosit de părinți și distractiv pentru elevi.
Ce obstacole ați întâlnit pe parcursul dezvoltării soluției voastre?
În primul rând, cred că e demnă de menționat lipsa resurselor necesare pentru a finanța o echipă mai mare, care să dezvolte aplicația mai repede. La fel de mult ne-a afectat și lipsa experienței antreprenoriale, dar am trecut peste aceste obstacole cu multă muncă și perseverență.
Care considerați că sunt oportunitățile din piață pentru o soluție ca a voastră?
ColabMe a fost conceput ca un spațiu creativ pentru elevi, o unealtă educativă pentru profesori și o modalitate prin care părinții pot participa activ în viața școlară a copiilor lor. Astfel, am identificat oportunitățile de pe piața aplicațiilor digitale educative, cea a educației la distanță și a resurselor de învățare autonomă, deci o bună parte a pieței de e-learning. Aceasta are preconizată o creștere anuală de 17.5% până în 2030, și vrem să contribuim și noi la această creștere.
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în activitatea voastră și pe care ați dori să o împărtășiți cu alți antreprenori care vor să dezvolte soluții în domeniul educației/wellbeingului copiilor?
Am învățat cât de important este să testăm cu elevii și profesorii cât mai timpuriu și cât mai mult, fiindcă, la urma urmei, ei sunt publicul nostru țintă, iar produsul trebuie să fie configurat cât mai bine pentru a se potrivi nevoilor lor.
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
- George Cerchează face jocuri și aplicații AR/VR de aproape două decenii, este trainer din pasiune și vrea să schimbe lumea prin educație. În 2018 a fondat Modular Evolution și a început să construiască o echipă pregătită și motivată de un scop comun, acela de a face educația accesibilă și distractivă.
- Iulia Raiță este dezvoltator de software în cadrul echipei. A absolvit Facultatea de Electronică (ETTI) din Iași în 2021 și, ca fostă elevă și studentă căreia i-a plăcut școala, dorește ca următoarele generații de elevi să aibă acces permanent și facil la unelte de învățare fără a depinde de laboratorul de la școală, care poate nu este dotat sau nu există.
- Ana-Maria Raicu este persoana din echipă care are atât experiență în lucrul cu copiii cu dizabilități, cât și în domeniul vânzărilor și comunicației cu părinții, profesorii și instituții. S-a alăturat echipei în 2022 cunoscându-l pe George și dându-și seama că poate avea un impact pozitiv mai mare asupra copiilor alături de echipa ColabMe.
- Rovana Mogoșanu a absolvit în 2023 Universitatea De Montfort – Game Art (BA Hons) și s-a alăturat recent echipei, aflând de ColabMe de la George în cadrul unui eveniment social.
- Denisa Conceatu a absolvit Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport în 2023 și acum este studentă la Facultatea Administrarea Afacerilor – Marketing din cadrul UniBuc. Ea se ocupă de prezența ColabMe în social media. S-a alăturat echipei la recomandarea Anei și în urma ajutorului pe care ni l-a oferit la testele din școli.
- Profesorii și conducerea Liceului Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București au început să fie implicați în proiectul ColabMe din primăvara anului 2023, atunci când au făcut un parteneriat pentru testarea și dezvoltarea aplicației ColabMe.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
Ne dorim în primul rând să ne mărim echipa, să avem produsul lansat și, apoi, să pătrundem pe piața din Europa.
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Am aprecia sprijinul în promovarea aplicației ColabMe, ce va fi lansată în variantă gratuită în noiembrie 2023. Ne puteți urmări pe platformele online și social media.