Achiziția de noi obiceiuri e un lucru greu indiferent de vârstă. Însă ceea ce poate transforma acest proces într-unul cu adevărat plăcut și cu rezultate de durată este joaca, acest limbaj universal pe care îl vorbim cu toții – copii sau adulți. Ionuț și Alex, doi colegi pasionați de jocurile video, AR și VR, au creat un joc unic, în care fiecare nou obicei însușit îți aduce încă un monstru în colecție, iar tehnicile validate de experți îți mențin motivația vie.
Habitmon este soluția ușoară și distractivă prin care îți poți însuși noi obiceiuri sănătoase. Conceput în mod special pentru adolescenții și tinerii cu ADHD și probleme de concentrare, jocul se concentrează pe construirea unui singur obicei odată, pentru a evita suprasolicitarea și pentru a asigura rezultate de durată.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
Habitmon este un joc de mobil special conceput pentru adolescenții și copiii cu ADHD. Este un supliment în tratamentul ADHD, ajutându-i să își dezvolte abilitățile de organizare și planificare transformând activitățile monotone într-un joc.
Ideea a venit în urma unei discuții cu co-fondatorul meu, Alex, în care ne-am gândit la domeniile noastre de experiență și la provocările cu care ne-am confruntat. Am observat că organizarea și productivitatea erau aspecte importante pentru noi și, în procesul de validare, am descoperit că aceste probleme sunt mai acute pentru persoanele cu ADHD. Așa că am decis să dezvoltăm aplicația pentru a ajuta această comunitate, iar apoi am aflat că eu, Ionuț, sunt suspect de ADHD.
Habitmon vine în sprijinul tinerilor pentru a-și dezvolta abilități de organizare, transformând conceptele terapiei cognitiv-comportamentale (CBT) într-o serie captivantă de elemente de joc care sunt concepute să fie distractive și atractive, luând în considerare faptul că persoanele cu ADHD pot avea o atenție redusă și pot experimenta “hyperfocus” când sunt implicate în activități pe care le adoră.
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
Persoanele cu ADHD prezintă o probabilitate de 11 ori mai mare de a fi în afara școlii sau de a fi neangajate. O influență benefică ar fi sprijinul în dezvoltarea abilităților de organizare, pentru a le permite să se integreze mai bine în societate și să evite marginalizarea.
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Persoanelor cu ADHD le este dificil să fie concentrate și sunt deseori distrase. În ciuda acestui fapt, ei au și o „super-putere”. Se numește hyper-focus și funcționează pentru ce sunt cu adevărat intereați. Pentru că 79% din persoanele sub 22 de ani se joacă jocuri pe mobil, componenta tehonologică, este chiar importantă: Habitmon este cu adevărat un joc care te ajută să performezi în viața reală.
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
Persoanele cu ADHD acționează fiind îndrumate de impulsivitate și hiper-activitate. Dacă ei își fac un plan, nu înseamnă că o să îl ducă la capăt. De aceea, Habitmon se axează pe prioritizarea în timp real a activităților. De asemenea, cum am menționat mai sus, componenta de joc (superioară „gamification-ului”) vine ca suport pentru inatenția acestora.
Ce obstacole ați întâlnit pe parcursul dezvoltării soluției voastre?
La început, proiectul nu era construit specific pentru ADHD. Pentru că nu am trecut în finala Innovation Labs, am analizat și observat că noi rezolvam o problemă de tip „vitamină”, și nu „pain-killer”. Adresându-ne acestei audiențe am rezolvat această problemă. Un alt obstacol întâlnit a fost și este finanțarea, necesară ca să ne putem ocupa full-time și să îl aducem cât mai devreme în piață.
Care considerați că sunt oportunitățile din piață pentru o soluție ca a voastră?
În ultimii 8 ani s-a observat o creștere cu 42% a diagnosticelor de ADHD. Contextul actual legat de social media, videoclipurile de formă scurtă, recompensa imediată (instant gratification) fac manifestările ADHD-ului tot mai prezente, chiar și la persoanele care nu prezintă această condiție. Nu în ultimul rând, 7,2% din persoanele sub 18 ani au ADHD, ceea ce reprezintă un procent substanțial de oameni asupra cărora putem avea un impact pozitiv.
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în activitatea voastră și pe care ați dori să o împărtășiți cu alți antreprenori care vor să dezvolte soluții în domeniul educației/wellbeingului copiilor?
Începe acum, pentru că oricum o să îmbunătățești pe parcurs. Acționează. Am mai învățat, în același timp, diferența dintre problemă de tip „vitamină” vs. „pain-killer”. Nu în ultimul rând, am învățat că trebuie să fii realist. În special legat de cât timp o să îți ia și de ce resurse o să ai nevoie.
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
Echipa fondatoare este formată din mine, Ionuț Biriș, și Alex Șandor. Ce ne-a adus împreună? Dezvoltarea de jocuri video și focul interior de a crea ceva semnificativ, care să aducă plus valoare în lume. Înainte să lucrăm la Habitmon, am dezvoltat jocuri video împreună. În prezent, deținem împreună și Habitmon Digital, o companie de servicii pe partea de dezvoltare software cu realitate virtuală și realitate augmentată. Dezvoltăm atât jocuri video, cât și soluții digitale care ajută companiile să fie mai eficiente, să se digitalizeze. Contextul în care aveam nevoie de finanțare pentru Habitmon ne-a adus pe aceast drum.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
Ne dorim să demarăm un program pilot cu 5 clinici care au secție de sănătate mintală ca să validăm eficiența aplicației. Tot pentru validarea eficienței aplicației, vom realiza o cercetare (research paper). Ne propunem, de asemenea, să ridicăm finanțare, pentru a finaliza dezvoltarea produsului. O să intrăm pe piața românească și o să colaborăm cu clinicile care au secție de mental health și, nu în ultimul rând, o să fim pregătiți să intrăm pe alte piețe. În momentul actual, considerăm că Elveția ar fi cea mai potrivită după România. Elveția are cel mai detaliat plan de intervenție medicamentoasă din Europa (aproximativ 20 de medicamente).
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Am fi foarte recunoscători dacă ne pot pune în contact cu clinici care au secție de sănătate mintală sau cu persoane care ne pot ajuta în vederea realizării research-ului. În plus, ne propunem să includem în echipa noastră un specialist medic în psihiatrie pediatrică, cu scopul de a colabora la dezvoltarea conținutului și a metodologiilor de instruire integrate în joc.
Nu în ultimul rând, ne îndreptăm către faza în care vom căuta activ finanțare. Dacă cititorii sunt curioși despre Habitmon, îi invităm să intre în contact cu noi, să discutăm și să ne cunoaștem: ionut.biris@habitmondigital.com .