Un nou-născut este un întreg univers de curiozități și necunoscute pentru tinerii părinți. Fiecare mămică și tătic își dorește ce e mai bun pentru copilul său, însă de multe ori situația devine copleșitoare tocmai pentru că nu știu ce anume îl deranjează pe cel mic. Atunci când dă semne că ar fi bolnav și nu e o oră potrivită pentru a suna medicul pediatru, pare că secundele se transformă în ore, iar rezultatele de pe Google sau din diferitele aplicații de specialitate parcă nu îi liniștesc întru totul.
MINODORA este o soluție care poate contribui la rezolvarea acestei probleme. Cu ajutorul hăinuțelor funcționale, comode și estetice care integrează tehnologii de monitorizare a semnelor vitale, părinții și îngrijitorii vor ști întotdeauna care este starea de sănătate a copilului, datele putând fi analizate folosind algoritmi avansați pentru a detecta orice anomalii sau tendințe periculoase în sănătatea copiilor, lucru ce poate duce la intervenții rapide și salvatoare în cazurile de urgență.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
Soluția oferită de Minodora reprezintă o hăinuță inteligentă care facilitează procesul de monitorizare a copiilor între 0-36 de luni de către părinți. Ideea elaborării unui asemenea produs a venit din experiența personală a Victoriei. Brandul Minodora este înregistrat oficial în incinta unei organizații juridice SRL în Republica Moldova, dar vom deschide și o filială la Iași.
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
Ne dorim să contribuim la creșterea calității vieții copiilor și a părinților și la creșterea șanselor la viață a copiilor, asigurând în același timp dezvoltarea sănătoasă a nou-născuților, îmbunătățind confortul și mobilitatea. Produsele vor avea un impact pozitiv și asupra părinților, oferindu-le liniște și siguranța că micuțul este bine.
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Alegerea componentei tehnologice în dezvoltarea unei hăinuțe cu senzori care monitorizează semnele vitale ale copiilor este esențială pentru obținerea unui produs eficient și cu un impact semnificativ, printre avantaje numărându-se:
1. Monitorizarea în timp real: Tehnologia permite colectarea și transmiterea datelor referitoare la semnele vitale ale copiilor în timp real. Acest lucru este extrem de important pentru detectarea și intervenția rapidă în cazul unor schimbări semnificative în starea de sănătate a copiilor.
2. Accesibilitate și ușurință în utilizare: Tehnologia modernă poate fi integrată în mod discret în haine, ceea ce face ca monitorizarea să fie neinvazivă și confortabilă pentru copii și părinți. Astfel, părinții pot monitoriza sănătatea copiilor lor fără a-i deranja sau stresa.
3. Date precise și analiză avansată: Senzorii și dispozitivele tehnologice pot furniza date precise și detaliate privind semnele vitale, precum pulsul, nivelul de oxigen din sânge și temperatura corpului. Aceste date pot fi analizate folosind algoritmi avansați pentru a detecta orice anomalii sau tendințe periculoase în sănătatea copiilor.
4. Alerte și notificări timpurii: Cu ajutorul tehnologiei, hăinuța poate genera alerte și notificări părinților sau personalului medical atunci când se detectează valori anormale sau periculoase ale semnelor vitale ale copiilor. Aceasta poate duce la intervenții rapide și salvatoare în cazurile de urgență.
5. Monitorizare pe termen lung și istoric: Tehnologia poate păstra un istoric al datelor, ceea ce permite medicilor să urmărească evoluția sănătății copilului pe termen lung și să identifice tendințe sau modele care pot fi relevante pentru diagnostic și tratament.
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
Aducem produse funcționale integrate cu senzori, care sunt ușor de îmbrăcat și dezbrăcat, sunt ergonomic adaptate mișcărilor și felului în care părinții interacționează cu nou-născuții, oferă siguranță și confort și, nu în ultimul rând, stare de bine și aspect estetic plăcut.
Ce obstacole ați întâlnit pe parcursul dezvoltării soluției voastre?
Având în vedere că echipa este formată doar din ingineri, marele obstacol cu care ne confruntăm sunt cunoștințele medicale în domeniul neonatologiei și pediatriei, fapt ce ne face deschiși și dornici de a primi în echipă persoane din domeniul medical.
Care considerați că sunt oportunitățile din piață pentru o soluție ca a voastră?
O soluție care implică hăinuțe cu senzori pentru monitorizarea semnelor vitale ale copiilor prezintă o serie de oportunități pe piață, dată fiind creșterea interesului pentru tehnologiile wearable și pentru îngrijirea sănătății. Iată câteva dintre oportunitățile cheie:
1. Piața pentru monitorizarea sănătății: Odată cu creșterea preocupărilor legate de sănătate și de monitorizarea personală, există o cerere în creștere pentru dispozitive și soluții care să ofere date precise despre starea de sănătate. Părinții sunt interesați să monitorizeze sănătatea copiilor lor în mod eficient și neinvaziv, iar hăinuțele cu senzori ar putea satisface această cerere.
2. Părinții și îngrijitorii: Părinții, dar și îngrijitorii din creșe sau grădinițe, ar putea beneficia de astfel de soluții pentru a monitoriza constant starea de sănătate a copiilor. Această piață țintește direct consumatorii și profesioniștii din domeniul îngrijirii copiilor.
3. Monitorizarea pe termen lung: Pe lângă monitorizarea în timp real, există o oportunitate de a oferi servicii de monitorizare pe termen lung pentru copii cu afecțiuni cronice sau pentru studiile de cercetare medicală.
4. Siguranța copiilor: În multe cazuri, soluții precum hăinuțele cu senzori pot contribui la creșterea siguranței copiilor, permițând părinților să reacționeze rapid în caz de probleme de sănătate sau de siguranță.
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în activitatea voastră și pe care ați dori să o împărtășiți cu alți antreprenori care vor să dezvolte soluții în domeniul educației/wellbeingului copiilor?
Proiectul Minodora a fost înființat de Victoria cu mult înainte ca echipa să se unească în iulie 2023. Cea mai importantă lecție ar fi să crezi în ideea ta, chiar dacă drumul este lung și pe parcurs vor apărea nenumărate obstacole de orice natură care ar putea fi demotivante. Fapt ce duce la următorul lucru învățat, și anume – să îți faci o rețea de oameni care să te inspire și care sunt dispuși să îți răspundă la nenumăratele întrebări pe care le poți avea la început de drum în a dezvolta o soluție în orice domeniu, nu doar cel de wellbeing al copiilor.
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
Minodora este formată în prezent din patru oameni:
Victoria – inginer în domeniul textile, doctorand, inovator cu o experiență de mai mult de 17 ani, actualmente deținătoare a 8 modele protejate de drepturi de autor, deținătoare a 42 de medalii aur, argint și bronz, cu studii în domeniul antreprenoriatului și în domeniul pedagogiei vocaționale.
Irina – inginer în electronică și telecomunicații, student doctorand cu tema de cercetare „Aplicații medicale ale ahitecturilor de tip deep learning”, profesionistă în realizarea și găsirea unor soluții potrivite.
Rareș – inginer în electronică și telecomunicații, student doctorand, competențe și profesionalism în realizarea unor soluții ingenioase.
Cristian – student în domeniul programării și un foarte bun profesionist în crearea și soluționarea unor sarcini de programare, grafică, design.
Ceea ce ne-a adus împreună a fost dorința de a ajuta și a aduce un plus societății, oricât de mic ar acela. Deși echipa s-a format întâmplător, fiecare din noi reprezintă o piesă de puzzle ce corespunde unor aptitudini necesare pentru închegarea echipei.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
În următorul an planificăm să ne înființăm un startup pentru a putea participa la cât mai multe evenimente prin intermediul cărora să ne facem vizibili pe piața din România și pentru a putea ajunge la investitori care să ne sprijine ideea. De asemenea, ne propunem să ne transformăm ideea din prototip într-un produs funcțional util și scalabil.
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Suntem deschiși să colaborăm cu persoane interesate în dezvoltarea produsului. Avem obiective clare și bine definite legate de ceea ce ne diferențiază și ne dorim implicare și obținerea unei finanțări care ar fi un suport foarte important ca să obținem rezultatele pe care ni le propunem.