Innovators for Children: The Green Postman

Nelson Mandela spunea că „Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.” Însă la noi educația pentru sustenabilitate este un element care lipsește cu desăvârșire din programa școlară. Efectele încălzirii globale, tot mai evidente, necesită o acțiune imediată din partea tuturor. Dacă ne dorim să fim parte a „Soluției”, este necesar sa ne focalizăm atenția în primul rând către educație și să creștem o nouă generație de tineri conștienți de nevoile planetei.

The Green Postmanun proiect marca Divanul Verde, se bazează pe cel de-al patrulea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă al ONU – Educație de calitate – și  își propune să ofere, cu ajutorul experților, o aplicație dedicată copiilor, părinților, școlilor și tuturor celor care își doresc să învețe noțiuni despre dezvoltarea durabilă și să acționeze sustenabil în viața de zi cu zi.

Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei? 

Divanul Verde s-a născut cu misiunea de a oferi consultanță organizațiilor ce își doresc să devină sustenabile. Primele afaceri cu care am discutat despre tranziția către sustenabilitate au fost școli private din București, urmărind tranziția lor către Eco-Schools.

Eco-Schools reprezintă cea mai mare și mai importantă comunitate internațională ce reunește instituții de învățământ sustenabile, susținută de FEE (Foundation for Environmental Education) si recunoscută de UNESCO, UE si UNEP, fiind totodată o inițiativă-model de Educație pentru Dezvoltare Durabilă (ESD).

În cei 7 pași către Eco-School, o școală trebuie să introducă și o curriculă cu noțiuni specifice sustenabilității. În România, astfel de noțiuni nu se regăsesc în educația formală a copiilor, motiv pentru care am început să gândim cursuri opționale, abordând diferite teme pornind de la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU.

Primele ateliere ne-au confirmat receptivitatea, implicarea și entuziasmul copiilor, care sunt alături de prietenul lor Pământul și își doresc să-l ajute să se mențină sănătos pentru mult timp.

Pentru a putea ajunge la cât mai mulți copii, în vederea obținerii unui impact pozitiv cât mai mare, ne-am dorit să continuăm povestea acestor cursuri, făcând trecerea din formatul fizic în cel online. Acesta din urmă ne va oferi posibilitatea să scalăm mai ușor către un număr mult mai mare de copii pentru a le insufla nevoia de acționa și a le oferi instrumentele și competențele cu care să contribuie un viitor sustenabil. Astfel s-a născut ideea The Green Postman.

The Green Postman este un instrument digital, destinat educației copiilor pentru dezvoltarea durabilă, conturat sub forma unei aplicții online. Soluția poate să furnizeze un sistem continuu de învățare distractivă, orientată spre acțiune și responsabilitate socială, având în centru sustenabilitatea, un concept complex, dar tradus pe înțelesul celor mici.

În cadrul aplicației, copiii vor avea propria Eco-Cutie Poștală în care vor putea regăsi Eco-Scrisorile livrate de către The Green Postman, de la prietenul lui – Pământul. Fiecare scrisoare va aborda o temă diferită, cum ar fi: risipa alimentară, ce este amprenta de carbon, gardienii energiei sau prețuiește apa.

Copiii vor putea alege să deschidă pe rând una din cele peste 25 de scrisori și vor putea:

  • să vizioneze materiale video adaptate vârstei lor din care află despre problemele cu care planeta se confruntă în cazul fiecărei teme abordate, dar și care sunt soluțiile posibile;
  • să joace diverse jocuri în care își pot testa noțiunile însușite la primul pas;
  • să acționeze sustenabil în viața reală, primind diverse sarcini pe care, odată îndeplinite, le vor putea marca in aplicație.

Ne propunem să educăm distractiv copiii despre criza climatică, furnizând cunoștințele și instrumentele necesare pentru a acționa și trăi sustenabil acum și în viitor, în acord cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, ce au în centru o educație de calitate.

Soluția educațională oferă un acces facil la noțiuni ce îi învață pe cei mici cum să susțină sănătatea și viitorul planetei noastre, prin joc, dar și prin practicarea unor acțiuni în viața reală, al căror impact total va fi contorizat în aplicație – de exemplu, sub forma numărului de kg de CO2 salvate sau litri de apă economisiți, câștigând astfel puncte ECO-Bonus și medalii sau certificări.

Toate acțiunile sustenabile pe care copiii vor fi îndemnați să le exerseze în viața de zi cu zi vor fi transpuse și echivalate cu informații relevante pentru înțelegerea lor. Astfel, dacă într-o zi am spus NU sticlelor de plastic de unică folosință și am folosit propria sticlă reutilizabilă pentru a bea apa, atunci am avut un impact anual echivalent cu:

  • coacerea a 15 bucăți de pizza
  • sau a 90 de ore de privit la TV
  • ori cu încărcarea de 115 ori a unui telefon mobil.

Având în minte scopul de a echipa copiii cu abilitățile necesare pentru a construi un viitor sustenabil, ne adresăm în primul rând părinților responsabili, instituțiilor de învățământ ce doresc să-și completeze curricula non-formală utilizând aplicația noastră, precum și organizațiilor private ce pot include The Green Postman în programele lor de CSR sau ca beneficiu pentru angajați.

Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?

“Poate că nu știi niciodată ce rezultate vin din acțiunile tale, dar dacă nu faci nimic, nu vor fi rezultate.” – Mohandas Gandhi

Copiii de azi sunt adulții de mâine. Ei reprezintă viitorul, iar educația este baza unei societăți.

The Green Postman își propune să echipeze tinerii cu aptitudinile și competențele potrivite pentru a construi un viitor sustenabil și pentru a acționa protejând mediul. Ei sunt pregătiți pentru o educație „STEM” bazată pe comunicare, creativitate și inovare, oferind soluții pentru problemele ce afectează comunitatea locală și planeta.

Dacă te gândești că juniorul tău este prea mic pentru un impact mare, ei bine, lucrurile stau diferit. Fiecare acțiune sustenabilă are un impact asupra planetei. Chiar dacă ți s-ar părea acest impact ca fiind unul de mică anvergură, atunci când el este consistent și este combinat cu impactul celor din jurul tău, care te urmează în acțiuni, atunci efectele vor fi mari!

Beneficiile soluției sunt legate de eco-alfabetizare, însușirea competențelor durabile, creșterea numărului de acțiuni pentru protejarea mediului, pe care copiii le pot împărtăși cu cei dragi, la școală sau acasă, exersând totodată abilitățile de viitori lideri și ambasadori ai sustenabilității. Și avem aici un exemplu foarte clar, cel al activistei de mediu Greta Thunberg, care a reușit să aibă un impact global, atrăgând atenția asupra crizei climatice.

Copiii pot deveni agenți ai schimbării, vectori în comunitățile din care fac parte, dacă sunt echipați cu competențe potrivite și au o expunere adecvată, ei aflându-se la vârsta la care dobândesc abilitățile pentru a-și dezvolta obiceiuri și comportamente ce vor dura până la vârsta adultă

De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?

Tranziția atelierelor din format fizic către o soluție digitală ne oferă în primul rând posibilitatea de a familiariza copiii cu noțiuni despre sustenabilitate, generând un impact ce presupune o amprentă de carbon mai scazută.

De asemenea, ne propunem să gândim și să implementăm o soluție cu un design ce permite optimizarea utilizării funcționalităților pentru un impact minim asupra mediului și o arhitectură bazată pe o infrastructură cu o amprenta redusa, în vederea obtinerii de certificari Green IT.

Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?

Pe plan local nu am regăsit soluții digitale asemănătoare, însă pe plan internațional, unde ne-am dori să ne extindem și unde conceptul sustenabilității este mai larg adoptat, există astfel de aplicații, dar care nu conțin integrate toate funcționalitățile pe care noi dorim să le dezvoltăm, competitorii noștri abordându-le separat.

Ce obstacole ați întâlnit pe parcursul dezvoltării soluției voastre?

Suntem la început cu proiectul The Green Postman, la stadiul de idee, însă sperăm să parcurgem un traseu lin și să reușim să livrăm în scurt timp și soluția.

Care considerați că sunt oportunitățile din piață pentru o soluție ca a voastră? 

În România, educația formală nu include în curriculă noțiuni durabile pentru cei aproximativ 2 milioane de copii cu vârste între 5-14 ani. Nu avem o soluție viabilă care să echipeze copiii cu abilitățile necesare pentru a lupta împotriva crizei climatice.

De multe ori, nici adulții nu cunosc îndeaproape conceptul de sustenabiliate și nevoia de a acționa, iar de cele mai multe ori nu reușesc să distingă între fapte reale sau povești de „greenwashing”.

Cu siguranță este nevoie de eco-educare, iar The Green Postman tocmai acest lucru își propune. Sperăm să determinăm cât mai mulți părinți să conștientizeze nevoia de a acționa acum. Înzestrarea copiilor cu un comportament sustenabil trebuie privită ca pe o investiție valoroasă în viitorul lor și nu ca pe un cost.

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în activitatea voastră și pe care ați dori să o împărtășiți cu alți antreprenori care vor să dezvolte soluții în domeniul educației/wellbeingului copiilor?   

Este important să reușești să te adresezi direct părinților și să îi convingi să aibă încredere in tine. De cele mai multe ori, mesajele noastre se pierdeau pe drum, însă atunci cand părinții reușeau să vadă beneficiile și rezultatele acțiunilor noastre, veștile se propagau în comunitate și aduceau noi oportunități.

Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?

Momentan echipa proiectului are doar 2 membri:

  • O activistă de mediu în vârstă de 8 ani, ecologistă pasionată de natură și care testează ideea cu brio;
  • Și eu. Prin prisma experienței mele de 18 ani în domeniul IT/Telcom cu competențe de echipă și leadership în implementare de proiecte și aplicații realtime, ce au vizat baze de peste 10M de clienti, dar și a cunoștințelor și certificărilor din domeniul sustenabilității, pe care mi le-am însușit în ultimii ani.

Ne dorim mult să ne extindem echipa cu colaboratori care să contribuie activ la validarea conținutului din punct de vedere al psihologiei copilului, dezvoltatori IT sau experți pe zona marketing pentru brading si promovare.

Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?

Sperăm să reușim să definitivăm soluția atât din punct de vedere al designului și funcționalităților, cât și ca soluție tehnică și conținut și să construim un pilot pe care să îl testăm în piață.

Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?

În primul rând, le mulțumim pentru răbdarea de a parcurge articolul.

Ne-am bucura mult să cunoaștem cât mai mulți cititori care înțeleg nevoia unei astfel de aplicații și care își doresc să ne sprijine în demersul nostru, dar și să participe alături de Poștașul Verde la acțiunile viitoare pe care le vom organiza pentru a culege idei, sugestii sau testa primele scrisori livrate.

Este important să împărtășim sustenabilitatea cu copiii noștri în școli, acasă sau în comunitatea din care fac parte, întrucât de aceasta va depinde viitorul lor.

Simțind din ce în ce mai mult efectele încălzirii globale, suportând temperaturi din ce în ce mai ridicate, luptându-ne tot mai des cu incendiile de vegetație, având o rată de extincție a speciilor de sute de ori mai mare decât nivelul normal, confruntându-ne cu fenomene meteo extreme, poluând oceanele cu plastic și descoperind microplastice în sângele nostru, topirea calotei glaciare sau reducerea drastică a rezervelor de apă dulce… acestea sunt doar câteva din motivele care ar trebui să ne îndemne să reflectăm.

Este timpul să acționăm împreună pentru a asigura copiilor noștri un viitor așa cum ni-l dorim!

Vă mulțumim și ne găsiți aici: