Innovators for Children: Jocul Undelor

Se spune că o carte e un cadou pe care îl poți deschide din nou și din nou. Cărțile sunt, în egală măsură, un portal către noi universuri pe care le poți explora când și cum vrei – mai ales acum, când experiența lecturii de pe un suport fizic poate fi extinsă și pe tărâmul digital, unde personajele prind viață și scenariul se construiește aievea în fața ta. „Jocul Undelor” este o colecție de cărți din care cei mici pot învăța despre valorile umane și despre mediu, își pot exersa creativitatea și pot deprinde noțiuni legate de inteligența emoțională. Pe lângă poveste există și o serie de provocări și de premii, iar părinții au la dispoziție coduri QR pe care le pot scana pentru a-i ajuta pe copii să intre în atmosfera Jocului Undelor.

Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei? 

Jocul Undelor este mai mult decât o colecție de cărți, el este o călătorie printr-un univers magic plin de povești și provocări ce insuflă copiilor pasiunea de a face lumea mai bună prin acțiunile lor.

În viață două lucruri sunt importante: să ne găsim comoara interioară și să o dăruim mai departe. Așa a început povestea ce a dus la crearea Jocului Undelor.

În urmă cu ceva ani, într-o încercare de a mă descoperi am călătorit 5 ani de zile prin Europa făcând animație pentru copii. Pe lângă creșterea interioară, am căutat și să mă definesc ca artist. Deși îmi plăcea să ofer zâmbete și forme din baloane copiilor pe care îi distram, simțeam că vreau să ofer mai mult.

Între timp a venit pandemia și am pus pe pauză călătoria, ceea ce mi-a dat oportunitatea să îmi avansez cariera digitală. Au trecut anii și, la momentul potrivit, dorința de a oferi mai mult a ieșit la iveală și am început crearea Jocului Undelor – o lume plină de bucurie, iubire și bunătate ce îmbrățișează inimile curioase ale copiilor și îi ghidează să transporte Undele Schimbării din Universul Undelor în lumea reală.

În timp ce Jocul Undelor prindea contur, simțeam cum și eu, la rândul meu, mă transform! Așa am devenit Ondalio, primul Undalin. Misiunea mea acum este să răspândesc Undele și să cresc familia de Undalini (ghizi pentru copiii ce aduc bunătatea și iubirea din Universul Undelor în lumea noastră).

Materialele din gama Jocul Undelor se conturează pe: valori umane importante, inteligența emoțională, creativitate, conexiunea cu natura și interesul pentru științe al copilului. La baza fiecărei cărți (deocamdată lansată este cea care promovează bunătatea și alte valori umane) se află structura de poveste – învățătură – provocare.

Ceea ce îi conferă caracterul de joc este harta care ajută la urmărirea călătoriei, provocările care consolidează învățăturile din fiecare poveste, abțibildurile-premii pe care le primesc ca recompensă pentru completarea provocărilor și, poate cel mai important, surpriza care îi așteaptă la finalul călătoriei.

Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?

Speranța mea este să îi unesc pe cei care încă mai cred în magie printr-o comunitate de oameni care doresc să facă lumea mai bună, nu pentru copiii noștri, ci prin ei.

De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?

Am încercat să mențin utilitatea cărții și pentru părinții care nu doresc să folosească aspectele tehnologice ale acesteia. Astfel, pentru ei, cartea își păstrează caracterul de joc prin parcurgerea provocărilor și obținerea premiilor ce îi îndeamnă pe copii să practice valorile umane importante (generozitate, creativitate, implicare s.a.m.d).

Cu toate acestea, considerăm că tehnologia este benefică atunci când este utilizată pentru a îmbunătăți înțelegerea și absorbția informațiilor. Așadar, peisajele în 360 de grade pot fi vizionate prin scanarea codurilor QR și permit copiilor să exploreze mai profund lumea din cărți. Mai mult, există posibilitatea de a interacționa în timp real cu personajele prin intermediul chat-ului AI ce oferă oportunitatea copiilor de a se conecta cu personajele și valorile promovate în aceste cărți.

Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?

Ceea ce ne face diferiți este motivația noastră. Jocul Undelor își propune să fie punctul de plecare al unei mișcări, o invitație de a-i împuternici pe copiii noștri să devină eroii care prin acțiunile lor fac lumea un loc mai bun! 

Ce obstacole ați întâlnit pe parcursul dezvoltării soluției voastre?

Una dintre cele mai grele provocări pe care a trebuit să le depășesc a fost să îmi conturez și să îmi dezvolt comunitatea de early adopters, acei oameni care împărtășesc viziunea proiectului și sunt dornici să contribuie activ la transformarea visului în realitate.

Care considerați că sunt oportunitățile din piață pentru o soluție ca a voastră? 

Prin faptul că oferim materiale cuprinzătoare și interactive validate de experți din domeniul educației, că ne adresăm unei categorii extinse de vârste (4-11 ani), că Jocul este foarte ușor de folosit în diferite medii (acasă, în grădinițe, în tabere etc.) și că proiectul nostru susține programul de educație timpurie lansat de Ministerul Educației, considerăm că ne plasăm într-o poziție de autoritate să acoperim un segment relevant și semnificativ pe piața românească.

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în activitatea voastră și pe care ați dori să o împărtășiți cu alți antreprenori care vor să dezvolte soluții în domeniul educației/wellbeingului copiilor?   

Nu contează cât de buni sunteți în ceea ce faceți sau ce idee genială credeți că aveți, ușile nu vi le deschideți singuri, ușile pot fi deschise doar de alți oameni. Cel mai important este să încercați să serviți cu adevărat bunăstarea celorlalți cu ceea ce vreți să creați și astfel oamenii potriviți vor apărea să vă susțină să ajutați în continuare cât mai mulți oameni.

Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?

Am bucuria să fiu parte dintr-o echipă de oameni extraordinari de pasionați și capabili alături de care simt că nimic nu este imposibil. Ca fondator al proiectului eu mă ocup de partea vizuală și tehnologică. Co-creator este îndrăgitul scriitor de cărți pentru copii, Alec Blenche, care se ocupă de content creation și PR. Pe partea de research and validation ne bazăm pe experții didactici din cadrul Asociației EduVit (asociație care promovează implementarea educației prin virtuți și povești în școli) și nu în ultimul rând, avem susținerea editurii Univers care se ocupă de promovare și distribuție.

Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?

Ca susținători ai educației prin virtuți și povești ne dorim să sporim interesul atât cadrelor didactice cât și a părinților de a se bucura de această schimbare de paradigmă educațională care se bazează pe încurajarea micuților de a intra în poveste și a deveni eroii care fac lumea un loc mai bun.

Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?

Dacă sunt persoane ce rezonează cu realitatea că este timpul de o mișcare ce pun copiii și schimbarea prin joacă în prim-plan pentru un viitor mai strălucit, indiferent de background-ul vostru, vă anunț că în ochii mei deja vă consider Undalini. Dacă citind aceste rânduri, ceva din tine s-a mișcat, Universul Undelor are nevoie de tine! Așadar, te invit fii parte din comunitate pe grupul de Facebook Jocul Undelor.