Mulți părinți nu știu cum să mai răspundă la întrebarea: „Ce facem weekendul ăsta? Unde mergem?”. Teatrul a fost săptămâna trecută, play date cu prietenul cel mai bun a avut acum două săptămâni, și la cinema ați fost recent… Dar când ați mers împreună să explorați orașul altfel, într-un joc de la granița dintre escape room și treasure hunt?
Echipa Indago creează jocuri self-service a căror parcurgere durează aproximativ 1 oră, iar misiunile sunt adecvate pentru un public foarte larg din punct de vedere al vârstei, nivelului de aptitudini și cunoștințe sau formei fizice. În plus, acest tip de escape room reprezintă o alternativă excelentă pentru petrecerea timpul liber atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
BeCOME este un treasure hunt interactiv care le oferă elevilor o alternativă distractivă și educativă pentru timpul petrecut în fața ecranelor. Aceștia trebuie să rezolve provocări ingenioase pe care le descoperă în apropierea lor. Ideea a apărut ca o extensie a evenimentelor destinate copiilor pe care firma noastră, Indago Games, le organizează cu diferite grupuri de elevi, cum ar fi activități desfășurate în tabere sau în cadrul programului „Școala Altfel”.
Ne-am propus să ajutăm copiii să descopere potențialul distracției, folosind jocurile noastre pentru a dezvolta abilitățile lor de concentrare, gândire critică și conectarea cu mediul înconjurător. Prin urmare, am dezvoltat un pachet de treasure hunt pe care părinții îl pot cumpăra direct din magazinul nostru online, pentru orașul în care locuiesc sau pentru orașele pe care le vizitează. Astfel, dorim ca această experiență să ajungă la cât mai mulți copii din România în viitorul apropiat.
Mecanica arată cam așa:
Pasul 1: Alege scenariul și orașul în care dorești să joci jocul. În prezent, dezvoltăm un scenariu pentru elevii de școală primară (Devino Detectiv) și unul pentru elevii de școală gimnazială (Devino Explorator). Jocul va fi disponibil în curând în București și Craiova, cu planuri de extindere către alte orașe din țară.
Pasul 2: Deschide pachetul de treasure hunt unde vei găsi codul de acces pentru platforma de joc, un ghid și resursele necesare pe parcursul aventurii. Nu este obligatoriu să începi jocul imediat după achiziționare. Tu decizi momentul potrivit pentru a porni în aventură.
Pasul 3: Pornește la drum (însoțit de un adult drag ție) pentru a descoperi diferite misiuni și puzzle-uri interactive create de noi în orașul pentru care ai ales jocul.
Pasul 4: Urmează povestea din platforma de joc, parcurge toate misiunile și îndeplinește obiectivul final al scenariului pe care l-ai selectat. La sfârșit, te vei bucura de o surpriză distractivă și educativă pe care o poți folosi în viitor.
Pasul 5: Ți-a plăcut? Încearcă și alte scenarii oferite de noi. Spor la descoperit!
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
Dorim să-i stimulăm pe elevi să pună pe pauză consumul pasiv de tehnologie, să se deconecteze de la ecrane și să descopere o alternativă mai sănătoasă de a-și petrece timpul liber, într-un mod care păstrează totuși cât mai multe elemente atractive și stimulante pe care ei le găsesc de obicei în mediul virtual. În treasure hunt-ul BeCOME, jucătorii pornesc cu telefoanele în mână, dar continuă cu ele în buzunar. În plus, descoperă ceva despre modul lor de a gândi și de a rezolva probleme, își dezvoltă atenția și au șansa să se conecteze cu părinții, cu prietenii sau cu alte persoane apropiate care îi însoțesc pe traseu.
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Tehnologia ne oferă numeroase instrumente pe care le utilizăm pentru a face jocurile mai interesante și mai provocatoare. Misiunile interactive pe care jucătorii le găsesc pe traseu sunt adesea reprezentate de obiecte robotizate sau automatizate, care generează răspunsuri necesare pentru a avansa în joc. Evoluția scenariului are loc pe o platformă online, ceea ce permite o interactivitate mult mai bogată decât ar putea oferi un suport de hârtie.
Treasure hunt-ul BeCOME descurajează consumul excesiv de tehnologie, în special genul de conținut nepotrivit pentru stadiul de dezvoltare al copiilor. Jocul utilizează diferite componente tehnologice pentru a porni dintr-un punct cu care utilizatorii sunt deja familiarizați și pentru a le oferi o alternativă mai sănătoasă de a-și petrece timpul liber într-un ritm pe care îl pot susține.
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
Produsul nostru este un hibrid între un eveniment (precum o experiență într-un muzeu interactiv, un parc tematic sau un escape room) și un joc independent (virtual sau sub formă de board-game). Este primul joc de acest gen. Spre deosebire de un treasure hunt organizat în cadrul unui eveniment, fiecare participant va putea alege momentul în care vrea să parcurgă traseul. Jocul oferă flexibilitate din punct de vedere al timpului și accesibilitate, pentru că nu va fi nevoie de un grup pentru a-l juca și se va putea cumpăra cu ușurință online sau din magazine.
Ce obstacole ați întâlnit pe parcursul dezvoltării soluției voastre?
Pentru ca soluția să fie funcțională, este nevoie să lucrăm cu mulți parteneri privați care urmează să găzduiască o parte din check point-urile de pe traseu. Acest aspect este destul de provocator, pentru că vorbim de multe relații de colaborare care au nevoie de înțelegeri solide și obligații de ambele părți, deoarece funcționalitatea jocului și experiența utilizatorilor sunt la mijloc.
Pe măsură ce ne vom extinde produsul în mai multe orașe și vom dezvolta mai multe scenarii, anticipăm nevoia de a menține un număr semnificativ de parteneriate puternice. Dar acest obstacol vine și cu frumusețile sale, pentru că avem ocazia să creăm și să promovăm un ecosistem local de afaceri child-friendly, iar aici este un potențial uriaș de dezvoltare și sprijin reciproc pe care noi vrem să îl fructificăm cât de bine putem.
Care considerați că sunt oportunitățile din piață pentru o soluție ca a voastră?
Studiul de piață pe care l-am efectuat ne-a arătat că mulți părinți nu mai știu ce să facă cu copiii lor, unde să îi ducă și ce experiențe să le ofere pentru a îmbina utilul cu plăcutul și pentru a petrece timp de calitate împreună. Noi avem o soluție la îndemână, o experiență de joc care se poate petrece într-o seară ploioasă de miercuri sau o dimineață însorită de weekend, de exemplu.
Părinții devin din ce în ce mai conștienți de efectele pe termen lung ale consumului excesiv de tehnologie și caută alternative adecvate, iar acest trend este în continuă creștere. Tot în creștere este și dorința părinților și a profesorilor de a oferi experiențe interactive, captivate, prin care copiii să își dezvolte abilități de viață esențiale, precum gândirea analitică, concentrarea sau spiritul de observație. Suntem aici pentru a-i ajuta să facă acest lucru.
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în activitatea voastră și pe care ați dori să o împărtășiți cu alți antreprenori care vor să dezvolte soluții în domeniul educației/wellbeingului copiilor?
În spatele unei soluții bune pentru educația sau bunăstarea copiilor se află, în majoritatea cazurilor, oameni profund pasionați de meseria lor și de rolul pe care și-l asumă. Spre deosebire de alte piețe, antreprenorii nu vin aici cu așteptări de câștiguri mari sau creșteri semnificative într-un timp scurt. Din experiența noastră, e nevoie de un plan cu bătaie lungă, cu multă concurență constructivă, cu multe provocări specifice unei categorii de public care este, din multe puncte de vedere, vulnerabilă. Un antreprenor în această piață are nevoie de o conștientizare profundă a responsabilității sale în fața beneficiarilor.
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
În spatele acestui proiect mă aflu în principal eu, Maria Iacob, și soțul meu, Robert Iacob. Eu sunt absolventă de drept și am profesat ca asistent universitar la Facultatea din Maastricht, în Olanda, înainte de a mă reîntoarce în țară unde am avut prilejul să mă ocup de elaborarea politicilor publice pentru tineret la nivel guvernamental și de organizarea unor programe de training și leadership pentru elevi, studenți și tineri profesioniști.
De mai bine de 10 ani am ocazia să sprijin elevii și studenții din rol de trainer, tutor sau mentor, îmbinând lucrul cu hobby-ul meu de a crea jocuri și forme de gamification pentru ca aceștia să asimileze mai ușor diferite concepte și informații utile. Alături de mine este Robert, care lucrează de aproape 15 ani în domeniul organizării de evenimente. După ce am devenit părinți, am îmbrățizat și domeniul antreprenoriatului, iar tânăra noastră afacere, Indago Games, abia așteaptă să pornească linia de producție pentru jocurile destinate copiilor!
Alături de noi se află o echipa extinsă de colaboratori și adviseri, formată din personal cu experiență în domeniul educației formale și non-formale, dar și din facilitatori cu experiență în industria de training și team building. Un rol foarte important îl are Alina Cristuinea, Manager Educațional la Școala Gimnazială Terraveda din Craiova, care ne ajută să ne calibrăm conținutul și dificultatea jocurilor pe înțelesul micilor detectivi și exploratori.
BeCOME este un produs al Indago Games, care a adunat sub aceeași umbrelă o echipă de animatori socio-educativi, profesori, instructori și creatori de conținut artistic și educativ pentru a ajuta cât mai mulți oameni să descopere potențialul distracției – prin activități de agrement spectaculoase și inovatoare!
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
În momentul de față ne pregătim de lansarea unui scenariu pilot, pentru elevii de ciclu primar – „Devino Detectiv în Craiova”. În funcție de feedbackul primit pe acest scenariu, vom programa lansările viitoare în București și alte orașe din țară, dar și extinderea către elevii de gimnaziu. Ne propunem ca până la începutul anului 2024 să avem pachetele disponibile pentru a fi cumpărate de pe site-ul nostru, www.indagogames.com. Până la finalul următorului an, ne-am bucura să ne găsiți inclusiv în librării.
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Ne puteți ajuta urmărindu-ne activitatea pe pagina noastră de Facebook, unde vom publica actualizări periodice referitoare la stadiul proiectului. De asemenea, dacă aveți o afacere cu activitate child-friendly și punct de vânzare fizic (precum un magazin, bistro, centru de activități etc.) și sunteți interesați să aflați mai multe despre găzduirea unui check point BeCOME și ce beneficii vă poate aduce, ne puteți contacta pe office@indagogames.com, chiar dacă nu am lansat încă treasure hunt-ul și în orașul vostru.