„Nu pune propriile vise pe umerii copilului. Dă-i aripi și va zbura!” Asta ne îndeamnă creatoarele proiectului Parent’s Advisor – asistentul digital al părinților care vor să crească copii fericiți. De cele mai multe ori părinții aleg activitățile extrașcolare ale copiilor bazându-se pe ce își doresc ei de la cei mici, fără să țină cont de ceea ce își doresc și pot face ei. Această aplicație își dorește să schimbe atât mentalitatea din spatele acestei metode de parenting, cât și să facă accesibilă o gamă cât mai variată de activități pentru toate bugetele și pentru toate aptitudinile.
Parent’s Advisor este soluția care ajută părinții să aleagă pentru copiii lor activitățile extrașcolare adecvate profilului lor psihologic. Cu ajutorul unei testări de orientare vocațională se generează o planificare lunară personalizată în funcție de bugetul pe care părintele este dispus să îl aloce, orarul copilului și rezultatele testării aptitudinale.
Am vorbit cu membrii echipei Parent’s Advisor despre scânteia din spatele ideii, despre cum au dezvoltat proiectul, despre importanța lui în viața părinților și a copiilor, dar și despre planurile lor pentru perioada următoare.
Ce este și cui se adresează soluția voastră? Cum a apărut ideea din spatele ei?
Parent’s Advisor este aplicația mobilă care conectează părinții cu furnizorii de servicii pentru copii din proximitate, generând o planificare personalizată de activități în funcție de aptitudinile copilului și de bugetul alocat dezvoltării. Ideea a apărut acum 2 ani, când m-am mutat în Timișoara și, având o fetiță foarte activă, am decis să caut unde să-și mai cheltuie din energie. Nu stiam ce activitate să aleg pentru ea, așa că am făcut o alegere banală – dansuri. Au urmat săptămâni întregi până am găsit o locație potrivită. Pe parcurs, am întâlnit mai multe mame care aveau aceeași problemă, iar o vizită la Hamburg m-a făcut să conștientizez că este, de fapt, o problemă globală.
Care e impactul pozitiv pe care vreți să îl aveți în viețile beneficiarilor cărora li se adresează soluția voastră?
Pentru copii, aplicația prezintă mai multe avantaje:
- În alegerea activităților pentru copiii lor, părinții vor fi ghidați nu de propriile ambiții, ci de necesitățile și preferințele copiilor. Astfel, copiii nu vor fi stresați făcând ceea ce nu le place sau ceea ce nu sunt capabili sa facă.
- Bugetul alocat de părinte se repartizează astfel încât copilul să aibă o dezvoltare armonioasă, astfel că programul său va include atât activitățile legate de educație, cât și pe cele fizice, distractive și, nu în ultimul rând, experiențele care oferă emoții noi.
- Datorită faptului că părinții vor economisi timp petrecut pentru căutările activităților și pentru a ajunge la locațiile îndepărtate de zona în care locuiesc, vor avea posibilitatea să-l acorde copiilor, făcându-i mai fericiți.
- Părinții pot găsi cu ajutorul aplicației locații unde copiii pot participa la activități gratuit sau la un preț mic. În acest mod și copiii din familii defavorizate pot avea parte de o dezvoltare mai bună.
- Părinții copiilor cu autism, ADHD, cu dizabilități etc. pot găsi mai ușor centre specializate pentru astfel de copii sau locațiile prietenoase cu necesitățile copiilor speciali.
- Adolescenții pot găsi activități captivante și să reducă timpul petrecut cu gadgeturi.
Există un impact pozitiv și pentru micii antreprenori: aceștia vor primi o soluție completă de digitalizare și rezultate garantate în schimbul comisionului din plăți.
De ce ați ales componenta tehnologică în dezvoltarea soluției și cum poate contribui la impactul pe care vi-l propuneți?
Soluția tehnologică ne permite să creăm pentru fiecare părinte un asistent personal digital care organizează programul copilului în locul lui, economisind timp pe care îl poate petrece mai apoi cu cel mic.
Ce aduce în plus proiectul vostru față de ce există deja în piață?
Punem accent pe asistența psihologică în găsirea activităților potrivite copilului, astfel că acum orice parinte poate face o testare de orientare vocațională a copilului său gratuit, în timp ce pe piață prețul acesteia este undeva între 50-80 euro. După ce părintele află ce tipuri de activități se potrivesc profilului psihologic al copilului, acesta caută informații despre locațiile în care poate merge copilul pe rețelele de socializare și pe Google, ceea ce presupune mult timp.
Mulți antreprenori mici, foarte talentați, nici nu sunt prezenți pe Google sau Facebook. O altă problemă pe care încercăm să o rezolvăm este faptul că recenziile pe care le găsește părintele pe Google sau Facebook nu sunt veridice, în timp ce în aplicația noastră doar cei care au folosit serviciile unui furnizor vor putea lăsa recenzii. Astfel, spre deosebire de soluții asemănătoare din alte țări, am creat un algoritm care prelucrează testele și face conexiunea cu furnizorii, ceea ce ne permite să automatizăm procesele de planificare a programului de activități.
Care este echipa din spatele proiectului? Ce backgrounduri aveți, ce v-a adus împreună?
Cofondatoarele proiectului: Alina Caburgan (Timișoara) și Veronica Apopei (Hamburg) – suntem surori, ambele mame, deci cunoaștem problema din interior. Ca responsabilități, Alina Caburgan, având o experiență de 9 ani în marketing, a ajutat mai multe afaceri să crească de la 0. în cadrul Parent’s Advisor este CEO, administrează compania din Romania, gestionează echipa și este responsabilă de marketing și comunicare. Veronica este frontend developer și va gestiona compania din Hamburg. În calitate de VTO îl avem alături pe Gabriel Răzvan Macovei, care a studiat ICT în Danemarca și are o experiență de 10 ani în IT. El gestionează echipa de programatori. În echipa noastră se regăsește și Iuliana Costea – psiholog cu o experiență de 14 ani, lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, mamă a doi copii – ea este cea care a elaborat chestionarele de orientare vocațională.
Care sunt obiectivele de dezvoltare în următorul an?
Ne dorim să lansăm aplicația în Timișoara, București, Cluj, Arad, Iași și alte orașe mari. În 3 luni ne propunem să gestionăm bugetul a 1000 de părinți, iar din venitul obținut deschidem compania in Hamburg si lansăm aplicația și acolo.
Cu ce vă pot ajuta cei care citesc acum acest articol și află mai multe despre proiectul vostru?
Părinții sunt invitați să participe la testarea aplicației și să vină cu feedbackul lor. Continuăm să adunam o bază de date de furnizori care doresc să devină partenerii noștri (fără investiții, vor plăti doar pentru rezultat). De asemenea, căutăm un business angel care ne poate cu resurse pentru o creștere mai rapidă și un mentor/advisor care să ne poată aloca 1-2 ore pe săptămână.
Urmărește parcursul proiectului și a celorlalți participanți în programul Innovators for Children!